自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章

引用:做吾到温柔对待。每日為功課,考試,兄弟互

原帖由 KATRINE 於 15-05-29 發表
做吾到温柔对待。每日為功課,考試,兄弟互相鬥咀而对他們咆哮。係香港湊囝厌力好大。我只想鬧少一日,都已 ...
我都吾enjoy,只能講聲加油

男爵府

引用:自己讀書時,都冇咁慘,仲辛苦自己讀,家上

原帖由 circle119 於 15-05-29 發表
自己讀書時,都冇咁慘,仲辛苦自己讀,
家上自己程度平平,好多都唔識,
又要扮識,又要search,又要問人⋯ ...
點解要扮識?
小朋友可以有能力教媽媽,佢會覺得好開心,可以引發佢自己獨立學習
媽媽唔需要係一個強大的角色,更希望小朋友更加有自信、更加有承擔、更加可以獨立發揮

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆:点解我完全吾enjoy凑囝

由其係男仔,細細個已經好反叛,講幾次都唔聽,大聲d又話我成日罵佢

男爵府

小朋友變成怎麼樣,其實就是DNA➕家庭教育的結果。
問題基本是,生小朋友是個責任、並非一種享受,明白道理就唔應該有錯誤期待。理行責任當中一定會有高高低低的時候,但開始了就只能一直支持到底。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

想生BB熱投

做吾到温柔对待。每日為功課,考試,兄弟互相鬥咀而对他們咆哮。係香港湊囝厌力好大。我只想鬧少一日,都已 ...
學隻眼開隻眼閉,諗下如激死左,佢大時學好學壞都無眼見到。

I am Agent P

大宅

好媽媽勳章

珍珠宮

我明白你, 我都驚自己囡囡第日都係咁...........

題外話.分享下:

大家有無睇TBB 有星期二檔案有一集講到小朋友做功課.
訪問上水惠州公立學校校長陳紹鴻..

都訪問左兩個媽媽同小朋友,
我真係好深刻..因為我覺得真係好OVER.
係連係屋K 都有壓力.

第一個訪問媽媽屋K , 小朋友小學,佢屋K 好多野,堆滿晒,又怖置到好"校園FEEL"
周圍貼公仔, 周圍都係D "表" TIMETABLE.
做功課計時,連TOILET 都無得去
媽咪係側邊一路睇, 一路做.

之後,訪問一組小朋友,放學有咩做,
個個放學,唔係興趣班就補習, 但興趣班唔係一樣,係幾樣.

真心講句.............家長放開D 啦.
見到都辛苦

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:喺邊湊仔都壓力大架啦!何止香港 +

原帖由 mamaaddoiloil 於 15-05-29 發表
喺邊湊仔都壓力大架啦!何止香港

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有啲小朋友係越鬧越曳架
我個仔就係 越鬧越要做
相反正面去讚佢 佢會聽 受軟唔受硬

當然小朋友有時真係好勞氣 我自問都唔可以次次用賞式教育 有時都會咆哮咗先
我老公喺度一定可以㩒得住我提到我

試下多啲欣賞佢哋 就自然搵到揍仔嘅樂趣

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:有啲小朋友係越鬧越曳架我個仔就係 越鬧越

原帖由 girlbear 於 15-05-30 發表
有啲小朋友係越鬧越曳架
我個仔就係 越鬧越要做
相反正面去讚佢 佢會聽 受軟唔受硬
Agree, 我細仔都一樣,越鬧佢反抗反叛嘅心越強,自從我轉左態度對佢,佢亦轉變左好多。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我唔知算唔算唔enjoy,因我唔enjoy同兩個仔玩,陪兩個仔,我覺得好悶,成日打咸路,又唔可以做自己嘢,睇電視都要諗過小朋友睇唔睇得先開先睇。細仔又一定要人陪先罷休。

不過,對於教和照顧(P.3和K3),我又覺得ok,暫時都handle到,每當遇到管教上挑戰,我會搵書睇,睇書真係幫我好多。

男爵府

揍仔,係呢個世界上最辛苦架一份工作。

已刪除用户

子爵府

引用:每晚,等小朋友入睡後,去看看他們的臉,摸

原帖由 hanbb 於 15-05-29 發表
每晚,等小朋友入睡後,去看看他們的臉,摸下臉,摸下頭,提醒自己,他們還是你可愛,最愛的小天使。

加油 ...
係,嘛係訓果陣特別乖

大宅

回覆 KATRINE 的帖子

我覺得有時代入佢地既角色, 當自己係小朋友同佢地多D玩玩, 會無咁容易發火, 如果好煩躁時就自己行埋一邊冷靜下.

珍珠宮

虎到金來勳章

大肚時有晒心理準備,諗都諗到小朋友成長,作為父母就係咁過,我囡出世頭10年,我無去過旅行,未有之前年年歐洲,我無工人,自己攪掂,我仍然覺得我囡太快大啦,對我嘅需求無咁大啦。 我非常享受佢兒時嘅一切!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

小學前就好啲,小學後真係EQ低啲都唔掂

侯爵府

引用:小學前就好啲,小學後真係EQ低啲都唔掂

原帖由 dede2005 於 15-05-30 發表
小學前就好啲,小學後真係EQ低啲都唔掂
小學前真係好開心,一上小學我情緒真係有好大轉變,好辛苦

瑪瑙宮

心滿意足

首頁

尾頁

跳至