自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:腸癌3期剛完成化療,卻發現疑似轉移

另,有院友介紹家人飲一隻紅菜頭的飲品,後來睇網上資料原來紅菜頭好有益,大家研究下!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 pm1202 於 15-06-06 發表我媽

原帖由 我愛小魔怪 於 15-06-07 發表
會考慮中醫嗎?
會呀!正搵緊邊個中醫好

活在當下,愛得及時

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:另,有院友介紹家人飲一隻紅菜頭的飲品,後

原帖由 viviencwc 於 15-06-07 發表
另,有院友介紹家人飲一隻紅菜頭的飲品,後來睇網上資料原來紅菜頭好有益,大家研究下!

...
自己搾定現成?

活在當下,愛得及時

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:我媽咪63歲,2014年10月發現腸癌3期,完成

原帖由 pm1202 於 15-06-06 發表
我媽咪63歲,2014年10月發現腸癌3期,完成手術,再半年化療,CEA 一直微升,但醫生只說繼續做,終於捱完了 ...
如要中醫,可以去佛教醫院中醫部,不過唔代表醫得好,但可以減輕痛楚,keep住覆診睇下肺部啲黑點有冇大到啦

公爵府

引用:Quote:原帖由+viviencwc+於+15-06-07+發表

原帖由 pm1202 於 15-06-07 發表
自己搾定現成?
院友介紹的係粉狀開水,
我上網見話即榨飲用有益
加熱煮食破壞左好多抗癌營養

公爵府

引用:Quote:原帖由+viviencwc+於+15-06-07+發表

原帖由 pm1202 於 15-06-07 發表
自己搾定現成?
與你分享此紅菜頭文章:
http://www.healthsmart.com.hk/article/issues/I093433.aspx

男爵府

珍珠宮

回覆 pm1202 的帖子

我媽今年70幾歲了, 剛check到近肛門位置有腫廇, 醫生話似惡性多, 現正等報告, 16/6見医生.....

男爵府

家父2012年尾發現是腸癌四期,亦抗散至肝, 年紀大又不建議做手術,現在第三次化療期間,同時中醫治療,睇廣華醫院中醫部腫瘤科劉醫師 (女, 說普通話), 每星期有兩天在黃大仙醫院駐診,家父都轉去黃大仙睇,容易預約。雖不能醫好病,但一直至今每星期兩天睇中醫師,慶幸每天能輕鬆外出飲茶、買鎹, 緩和心情。

願伯母努力、加油!

子爵府

回覆 pm1202 的帖子

唔知點幫你.
God bless.

子爵府

ian723 發表於 15-6-6 06:42
唔知有咩可以幫到你 ! 有時間請 click 入去睇吓.

我們能藉吃餓死癌嗎?答案是可以。Yes,
x2.

民房

中醫你可以上網search泰山公德會, 係義診的

伯母加油,心態好重要,正能量!

大宅

俾個醫生害死。信佢做晒治療,結果腸癌惡化成腸癌加肺癌。

子爵府

伯友加油

珍珠宮

pm1202 發表於 15-6-6 19:25
我媽咪63歲,2014年10月發現腸癌3期,完成手術,再半年化療,CEA 一直微升,但醫生只說繼續做,終於捱完了 ...

我都 suggest 你地睇多個醫生! 雖然幫不到你,但都想分享下:
我媽咪68, 2 月 confirm 腸癌3期,我地係睇公立,醫生話依家做法通常係電+化療,做手術,再做化療 (唔知你媽咪係唔係咁缺?) 咁做可以減低復發率,依家我媽咪剛做完手術,佢之前電+化反應好,個瘤明顯細左,大便好好多! 黎緊考慮轉睇中醫,因為佢覺得化療好辛苦,醫護人員就勸佢要化療,減低復發.
順便一問,有造口嗎? 難不難handle?

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

我媽60歲,有cancer stage 3..但而家醫好左。。佢有朋友腸癌第三期都醫好左。。而家仲返工tim...我覺得中西合壁最好。。其實睇中醫唔使太貴,我媽同佢朋友都係睇40蚊一次中醫。。中醫唔會叫佢地買補藥。。只係食多d排左毒素!!加油 祝妳媽媽快d好返!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

引用:家父2012年尾發現是腸癌四期,亦抗散至肝,

原帖由 DHmon 於 15-06-07 發表
家父2012年尾發現是腸癌四期,亦抗散至肝, 年紀大又不建議做手術,現在第三次化療期間,同時中醫治療,睇廣 ...
多謝分享,好正面鼓勵

活在當下,愛得及時

珍珠宮

引用:Quote:pm1202 發表於 15-6-6 19:25 我媽咪6

原帖由 webjen 於 15-06-07 發表
我媽私家做手術,然後去政府做化療,政府醫生真係好求其,個個都唔知講乜咁,只係叫你繼續做埋先

媽咪係結腸癌,無造口

活在當下,愛得及時

珍珠宮

引用:可惜我幫唔到你,只能送上祝福,有家人既支

原帖由 小傑媽媽 於 15-06-07 發表
可惜我幫唔到你,只能送上祝福,有家人既支持,保持心情開朗,一切都會好起來既!祝福你媽媽戰勝病魔,早日 ...
多謝你,一路上難免灰心,要繼續努力

活在當下,愛得及時

首頁
12345...9

尾頁

跳至