嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 今日食乜粥

牛肉+莧菜+合手瓜+雞蛋+米粉

大宅

HI_MINNIE ,

BB食粥仲要唔要食糊仔?????
瓜/菜類係咪要煮熟先, 定話切細連粥一齊煲?????

唔好意思!!!!! so many questions :-P

大宅

HI_MINNIE ,

唔好意思!!!!! so many questions

HI_MINNIE 寫道:
hi dd104:

我就6個月起俾囝囝食糊仔先,食左差唔多一個月見佢吞得好好地就開始俾佢食粥,開頭唔好俾佢食肉住,可以食瓜/菜。

大宅

請問淮山粥是怎樣煲? 落多少? 什麼時候落? 一週可以食多少次? 謝謝!

大宅

dd104:
如果佢食粥食得好好地,咁唔駛食糊仔都得。

我會將d材料用blender打爛晒同埋d米一齊煲,不過菜類就可以洗完打爛,等d粥差唔多煲好先落,咁就唔怕d營養走晒啦!

另外,我有時都會將d材料先蒸熟,用blender打爛,放落已煲好的粥仔度,再滾多兩滾就食得,咁樣就會甜好多,不過就多d功夫囉

[quote]
dd104 寫道:
HI_MINNIE ,

唔好意思!!!!! so many questions

[quote]

男爵府

HI_MINNIE
謝謝你 :-P
等我試下先!!!你小朋友幾大呀
同埋,咩叫去奶漬 食母乳有無架

再分享:-P

又明日預告

紅蘿蔔蜜棗水=粥底
百合+瘦肉+蜜棗 =粥 :-P
非常清甜甜,小米好鍾意食

又可以飲紅蘿蔔水 :-P

小食: 蘋果蓉

男爵府

Wingmum 寫道:
請問淮山粥是怎樣煲? 落多少? 什麼時候落? 一週可以食多少次? 謝謝!

我一星期約食一至兩次
本來用淮山粉,不過有bk媽媽話唔乾淨,咁我就用2-3片淮山煲'林佢先,再整成蓉,溝入粥仔,不過,由於無味道,我會溝入味濃且甜的配料,如南瓜,用魚湯做粥底

大宅

各位媽咪,
想問下妳地D山班魚一條只煲比BB做湯底定當日大人一齊飲呀? 我只識煲紅衫同大眼!!!

我都未試過比BB食豬內臟, 試過煲鴨心同雞肝, 雞肝顏碎食, 鴨心就只食味.
依家都好耐無買雞肝啦, 因為好難買到!!!

小米米 & ronleung,
我以前都係唔識買送架, 自從生完BB後至識小小, 但成日都蒙查查, 買左D同類/性質的材料, 成日比我老公笑我!!!!

HI-MINNIE,
日日D料o甘豐富, 唔怪之得妳BBo甘大隻啦
妳d雞肉係買新鮮定雪藏呀?

男爵府

我覺得這個topic開得真好,我而家煲粥多左好多靈感:

南瓜+番茄+魚=湯
湯+菜+肉

仲想問幾大至食得鴨心同雞肝呀.

dayday

男爵府

係呀係呀
我小米之前成日玩粥
菜+瘦肉=粥,含住唔吞
就咁魚蓉粥又唔吞
o係口仔拿出來玩 :-x食2粒鐘一餐
不過佢好鍾意食蘋果、香蕉蓉,食完一啖又一啖
又好開心食完又想食
咁我開始覺得佢因為我整d 粥好難食,佢先咁玩粥
於是'的起心肝
買o左日本台灣,總之係bb食譜就買同借
又上來偷下師

如果d 粥味道唔鮮甜個餐,佢一定又噴又玩舞我2粒鐘 :-x
佢一唔食野我就開始沮喪
餓c我算, 小米你千奇唔好餓壞---->幾…慘情,家母話我縱緊個女令佢咀刁,佢肚餓就自然食----講下好喇,我寧願自己同工人做多工夫
依家我一定要跟大家學多幾招 :-P

大宅

day day;

我亦有同感, 開呢個topic 的媽咪 idea 真係唔錯. 入得來的媽咪都有個共同的目的, 就想自己個 BABY 食得開心食多D, 有時我都會前前後後睇下你地煲咩偷下師的.
講時講我好少見到你地會比牛肉落D粥度, 點解呢? 牛肉都好有蛋白質的喎! 同埋買南瓜你地會買隻呢?

男爵府

ronleung,

我真係未用過牛肉,我以為呀b未食得,牛肉是否燥的,我b7個月.

dayday

男爵府

大家好,
我Netnet 17個月,又係唔鍾意食野! :-(
爻到頭都爛! :-(而家 有 li 欄真係好! :-P

Netnet唔肯食魚,食雞肉又敏感!
內臟又唔敢食,每餐都係瘦肉加各色菜、豆!

我會用戥盅戥飯仔,唔駛睇火 &煲濃!
D肉啄好,到接近好放入攪勻再戥十分鐘!

但而家有媽媽提議蒸熟再打爛,等飯仔好再加入,都好喎!

菲佣話:咁大可以同大人一齊食喎!
我通常比佢食飽,baba,mama晚飯再俾佢少少!
白飯佢好有興趣,

大宅

小米米:

我囝囝下個星期就16個月喇!

根據nnfonder既資料話,奶積就好似熱氣咁,因為食奶粉既bb,多多少少都有d熱氣,所以一個星期都要煮一至兩次鴨心/鴨腎粥仔俾bb食,咁就唔駛飲開奶茶都冇問題。照咁睇,你bb係食母乳,咁應該唔會有奶積掛???

哇,小米米,你都好叻叻,見你日日煲既粥都好鬼吸引,又好有心機喎,用成幾個鐘熬湯,我就無咁既耐性lu。

小米米 寫道:
HI_MINNIE
謝謝你 :-P
等我試下先!!!你小朋友幾大呀
同埋,咩叫去奶漬 食母乳有無架

大宅

MOMOB 寫道:

HI-MINNIE,
日日D料o甘豐富, 唔怪之得妳BBo甘大隻啦
妳d雞肉係買新鮮定雪藏呀?

momob:
(妳bb咁大隻).... 其實我囝囝好唔鍾意食粥,好在佢食少少就好吸收,咁先有番咁上下大份咋。雖然d料咁豐富,但我囝囝就好唔賞面,呢幾日只係肯食大半碗,每次都食到反晒胃想嘔想嘔咁,有幾次仲嘔埋出黎tim,我每次都會問佢"唔係咁難食呀嘛???",咁當然佢仲未識回答我啦!

雞肉我係響百佳買冰鮮雞柳嫁咋

大宅

dayday 寫道:

仲想問幾大至食得鴨心同雞肝呀.

dayday:
咁我又唔知喎,不過我見nnfonder既資料,佢教d媽咪,試過煲魚粥之後就可以試煲呢兩樣材料嫁喇

大宅

ronleung, dayday:

我囝囝過左一歲我先俾佢食牛肉,因為我都怕牛肉毒同埋易敏感呀,而家我一個星期會牛肉/雞肉/豬肉/魚肉輪流咁食囉

大宅

呢個星期我試緊牛肉, 睇下佢有無敏感先到我覺得佢適應左之後先間住來煲, 我諗大約一個星期一次都唔會太燥卦.
其實可唔可以報料關於南瓜呢? 因為南瓜有營養又甜, 我隻泳泳豬都好鐘意食的, 買一個細的返來煲湯+瘦肉+小小雪耳+南北杏做粥底; 南瓜+廋肉+魚尾+南北杏; 南瓜+粟米+律子+廋肉; 煲淋左的瓜可以做小食又可以當送食, 如果你地諗到仲可以點煮的話教下我啦, 個頭就爆啦...!

大宅

我通常買四條山斑魚到啦, 煲大煲d同埋大人一齊飲囉!
鴨心同雞肝易唔易搵到呀, 駛唔駛同雞檔訂呢?
(私人意見)
紅衫同大眼雞都唔係唔好, 但係如果隔過夜又用黎做粥底的話大腥了, 但新鮮魚就好似無咁厲害.

男爵府

剛剛睇到呢個topic, 就覺得自己好'渣', 只識煲, 瘦肉+菜, 魚+蛋粥......, 真係要學多d.

我就試過`糙米粥`, 都幾好, 多營養.
我想我應該應該不會愛你 
為了要努力 努力的不愛你
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
我想我討厭 討厭驕傲的你 
也討厭美好 美好的那個你 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

首頁

尾頁

跳至