自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由 Katherinechau 於 15-06-30

原帖由 小華子 於 15-06-30 發表
我用半個,2.5碗水煲10分鐘成一碗,就算唔可以醫到皮膚,就當幫身體消毒殺菌,焗水應該都得,水要熱。

...
請問半個直接去煲?還是要去皮拍扁?

男爵府

引用:其實已經介哂口+不過真係可以睇中醫試下既

原帖由 Katherinechau 於 15-06-30 發表
其實已經介哂口 不過真係可以睇中醫試下既大家會唔會有邊位中醫介紹下?

...
去地圖標示個個位地下有一間、先講明、我當時係全身出晒水、嚴重到爆、睇左好多個都唔得、呢個係當時公司附近、即管試下、飲左3日藥、每日兩碗、飲完就退左7成、再自己介口、好快去返正常情況。。。但呢幾碗藥唔係咁易飲、勁難飲、我飲6次、嘔左3次、嚴重到係第二日一諗起要去飲已經開始乾嘔。。。佢唔貴、你可以一試~

男爵府

引用:介口都唔完全避到致敏源,我睇到有個blog講

原帖由 mandy108 於 15-06-30 發表
介口都唔完全避到致敏源,我睇到有個blog講,印刷品既油墨、清潔劑,呢d都係致敏源,好難避

...
我其中一樣致敏原就係印刷品(報紙個種)、我聞到都會想嘔,如果坐車隔離位睇報紙、我會寧願企都唔敢坐

大宅

引用:Quote:原帖由+caRRR+於+15-06-30+發表我認

原帖由 hughugb 於 15-06-30 發表
請問你喺邊度驗&幾錢? thx
我係中環驗,3600左右驗大概180種食物

大宅

引用:Quote:原帖由+caRRR+於+15-06-30+發表我認

原帖由 Katherinechau 於 15-06-30 發表
普通診所有得驗嗎?
因為我老公做裝修
最驚佢致敏源係啲化學野
不是普通診所。你上網找食物敏感測試會找到幾間做呢種服務既中心

男爵府

回覆:Katherinechau 的帖子

藥房有隻松焦油梘。以前試過食物敏感要入院吊抗生素四日都退唔到,好痕。後尾有個婆婆話試下呢個梘。難聞但當時沖二次已退,有一次問開醫生話呢隻梘對皮膚唔太好會有效,因無刺激性。但唔知對濕疹有無效

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:草八刀 的帖子

針灸可否pm我地址呀,因我對仔女啲濕疹好反覆,

男爵府

普通診所有得驗嗎?
因為我老公做裝修
最驚佢致敏源係啲化學野
飲食習慣如何?因有朋友試過睇中醫清體內日積月累的濕毒及熱毒去減低濕疹復發。因有些毒素係藏於心,肝,脾,肺,賢中,要慢慢調理。而眾所週知毒的食物。如牛肉,鵝,蟹,芒果等等要戒。當然要睇中醫師點講啦。
有時西醫用藥會減弱我地身體原來的抵抗力,所以我嚴重感冒都睇西醫舒緩左再睇中醫斷尾。

男爵府

引用:Quote:原帖由+hughugb+於+15-06-30+發表請

原帖由 caRRR 於 15-07-01 發表
我係中環驗,3600左右驗大概180種食物
thx

大宅

我都有濕疹,但尼排用左麥皮沖涼,好左好多,加上用量其實唔多,濕少少水,再好似沐浴露咁按摩皮膚,之後沖走就ok

複式洋房

引用:之前有朋友介紹飲薑加南棗水,好work~上星

原帖由 LunarBel 於 15-06-30 發表
之前有朋友介紹飲薑加南棗水,好work~上星期連續飲2-3日即刻好好多,唔痕,仲要d爛肉位慢慢變返光滑~
我 ...
我想問點煲啊,幾多薑,幾多南棗?

複式洋房

引用:我剛起完西医打一支針止痛,然後去廣華睇中

原帖由 coobo 於 15-06-30 發表
我剛起完西医打一支針止痛,然後去廣華睇中医2次就退晒!中医敎我買熱痱水搽止痕,我覺得幾有效!

...
廣華睇咩中醫?

男爵府

引用:藥房有隻松焦油梘。以前試過食物敏感要入院

原帖由 康寶琦 於 15-07-01 發表
藥房有隻松焦油梘。以前試過食物敏感要入院吊抗生素四日都退唔到,好痕。後尾有個婆婆話試下呢個梘。難聞但 ...
我有用松蕉油梘 英國製造$30/件係藥房買 因我本身對蛋同海鮮牛肉敏感 加上香港天氣潮濕 一到夏天濕疹體疹就黎 藥房靚仔話介紹比我 襟用過松蕉油液 我現在沖涼用Johnson 5.5 個梘洗容易出疹位置 例如腋下 肚池 雙腳 等一等先沖水 沖完印乾 搽Vaseline低敏隻moisturizer 好好彩已經好耐冇出過濕疹了~ 對腳係有啲疤

大宅

引用:Quote:原帖由+bkfans+於+15-06-30+發表如果

原帖由 szeszes 於 15-06-30 發表
我仔都係睇完 楊醫生,好返8成
但楊醫生要book成個月後先有得睇,等候期間可以點算呢?因我囝囝的濕疹呢排發得好嚴重,如去睇普通西醫又怕只開類固醇比佢查咋!因之前已因佢的濕疹睇過幾個西醫,全都係開類固醇比佢

男爵府

回覆:又泥...濕疹加汗疹(大人)

我呢排雙手個身都好痕出咗好多粒粒,手臂d粒粒好密集一堆堆,唔知呢d係咪濕疹呢?

男爵府

BK Milk勳章

回覆:hilarywyl 的帖子

胡東流

大宅

引用:今年夏天特別熱 老公原本已經濕疹底 生到成

今年夏天特別熱 老公原本已經濕疹底
生到成手成身都有 佢成日同我講出街比人嫌棄 坐地鐵 西鐵企親係邊附近 ...
我前幾月試過如真系汗疹,可以用海盐粗粒,用水溶左佢,用適合温度水,照用冲凉液,然后用海盐水,過水

我就咁冲海盐涼,唔搽野,另外,補充天氣熱,要保持温度,唔好穿咁多衫,熱就冲下涼降温

子爵府

回覆 bkfans 的帖子

我都睇過楊醫生,佢話我吾係太嚴重,所以吾需要食藥,只比藥膏有需要先用,佢話因我未生小孩,藥太勁,不是太好

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆:又泥...濕疹加汗疹(大人)

一熱d濕疹就擴散得好快好痕。
無冷氣唔惦㗎~~~~~

禁止訪問

引用:回覆 bkfans 的帖子我都睇過楊醫生,佢話我

首頁

尾頁

跳至