親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:所以我好讚成航空公司去磅手提行李 +

原帖由 jessica0768 於 15-07-18 發表
所以我好讚成航空公司去磅手提行李
好似樂桃咁,一個手袋,另加一個手提袋或手提行李箱,唔可以超過10KG

伯爵府

我上年去大阪搭cx都係咁,我哋三人想放一件行李都冇位,同空姐講,冇用,佢只係叫我哋睇吓附近邊格仲有位就放。

但其實我唔想咁,我放咗人哋頭頂個位,人哋如果有行李嘅又要搵第到放,亂晒龍。

雖然係冇條例規定限用自己頭頂嗰格,但點解啲人唔可以自律啲?好多嘢唔係要條例、法例規定先唔去做,呢啲係基本對別人嘅尊重。我覺得太多手提行李嘅人唔係要早啲去排隊霸位,而係等附近嘅乘客都上機再諮詢一下人哋有冇多餘嘅位先將額外嘅行李放上人哋頭頂囉!或者佢哋直接同空姐講,等其他人都settle再安排吉位俾佢哋啲額外嘅行李囉!

calvin1230hk    發表於 15-7-19 22:28

大宅

引用:上次大阪回港見有一行6、7人早早排隊等上機

原帖由 claudia 於 15-07-17 發表
上次大阪回港見有一行6、7人早早排隊等上機,每人又細喼,又一大紙袋,電飯煲,水果,總之一人幾個hand car ...
地勤做得好👍🏻👍🏻👍🏻

大宅

引用:我上年去大阪搭cx都係咁,我哋三人想放一件

原帖由 ioi 於 15-07-18 發表
我上年去大阪搭cx都係咁,我哋三人想放一件行李都冇位,同空姐講,冇用,佢只係叫我哋睇吓附近邊格仲有位就 ...
絕對同意 既然係隨身物 我估人人都想跟身 同埋不是樣樣都講條例 大家都應該自律同埋有同理心

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:我上年去大阪搭cx都係咁,我哋三人想放一件

原帖由 ioi 於 15-07-18 發表
我上年去大阪搭cx都係咁,我哋三人想放一件行李都冇位,同空姐講,冇用,佢只係叫我哋睇吓附近邊格仲有位就 ...
我成日以為睇到座位號碼,頂頭果格就已經係跟番座位號碼,原來唔係架

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:香港人請自重

有d人真係買得幾誇張下,好多入到禁區仲勁買,所以我都係一早排定等上機,費事煩

calvin1230hk    發表於 15-7-18 23:47

琥珀宮

引用:係啊,手提冇指定位。呢d+case+揾空姐搞囉

原帖由 youhello507 於 15-07-17 發表
係啊,手提冇指定位。呢d case 揾空姐搞囉。

我諗唔會自己有位唔放,放人地度掛?
Agree ,擺行李位確係自由放,上到機發現頭頂無位只好自己周圍搵位放,搵唔到就叫空姐攪掂,我一定唔會話人放錯自己個位(根本無對錯),嘈都無用,人地可以唔理你!
我自己怕煩,一向唔會帶手提行李!
如果好想行李放正自己頭頂,唯一辦法係提早排隊上機!

珍珠宮

嘅然空姐唔理,即係冇分對錯。

掉轉頭,對家可能覺得先排隊,先到先得呢?將個冇 mark 位的地方私有化又.......

唔駛勞氣嘅,有時溝通好d ,結果可能不一樣。

我都試過頭頂滿哂,咁咪放附近囉,或者細件放地下。冇試過滿哂放唔到啊。

大宅

回覆:Babywk 的帖子

我上次韓國返都係咁...

男爵府

我上星期六晚由東京回港搭快運, 可能都多人,在候機閘口已有職員問將手提行李免費寄倉好不好, 好多人都有寄,這個安排非常讚。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

不嬲行李都無指定係下面果位用, 雖然咁講好似好衰, 但想擺近自己就早D上機吧, 否則點解咁多人排晒隊都想早D上WOR, 搭得飛機多就會明

仲要打雀咁眼望實, 因為有D人好衰, 自己遲上機, 唔理你行李位擺左咩, 一見有位就夾粗將自己果箱責/塞上面, 如果自己果D野係易碎真係多得佢唔少

伯爵府

你要放牙 咁我比你囉 <----- 再有下次的話,同佢講,使乜你比呀,根本就係我嘅....

伯爵府

如每人座位上的行李架只是坐那個位的可放,如踫巧前后幾個都無手提行李,另一幫人前后都要放又唔夠位,唔通等上齊人先問你有無行李?可否比位我放?幾時先可起飛?咁咪好無彈性?我上到機見頭頂上面行李架無位,便向空姐求救,她幫助我在叧一端找到位置,著我認住個位就是了,一切只要互相忍讓同體諒就無問題啦!輕鬆D啦!

伯爵府

回覆 jessica0768 的帖子

香港快航手提行李7KG

珍珠宮

有些廉航真係放個磅在登機口,一超過 7 kg 就即罰錢

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:回覆+jessica0768+的帖子香港航空手提行李7

原帖由 abinayams 於 15-07-18 發表

回覆 jessica0768 的帖子
我知呀,係所有航空公司都係7KG(唯獨樂桃係10KG),我依家講緊係會唔會去磅乘客既手提行李?就係無磅先會有呢個情況出現

珍珠宮

我諗如果全部有個7kg 的小行李箱,架機一定唔夠位放。

只不過有 時d 人冇乜行李,又或者架機唔爆,拉上補下,有時迫d. 有時鬆動d。

男爵府

我都認同頭頂嘅位不一定屬於下面個位,我接受到放前後一格或對面,但有些人誇張到一個人放2格,就真係太過份。我上次係要行後3格,即約5-6排坐位先搵到個位放一個背包,而我總共有5個人。
雖然話想有位就早些排隊,但唔應該濫用。

珍珠宮

有點似繁忙時間的地鐵咁,企哂在門口(行李唔放好),整到其他人上唔到車(冇得放行李)

大宅

引用:我都認同頭頂嘅位不一定屬於下面個位,我接

原帖由 kylie2006 於 15-07-18 發表
我都認同頭頂嘅位不一定屬於下面個位,我接受到放前後一格或對面,但有些人誇張到一個人放2格,就真係太過 ...
同意 嗰個人就係1個人用左3個架 我相信如果大家上機後發現自己一個箱都無得用 而被一個惡人先告狀的人霸左 感受就不一樣

首頁
12345...6

尾頁

跳至