自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我自已就覺得生2個比較合理,將來唔使得一個人,不過BB係天賜既,要講綠份,我只好嘆我同第2個BB既綠份未到....
我老公就無所謂,佢話我想要就生多個
我諗到將來,我唔生多個,我會後悔

[ 本文章最後由 pigpig 於 08-6-30 10:01 編輯 ]

大宅

原文章由 mimi362436 於 08-6-29 16:12 發表

我就係因為你唸呢樣野..so 我就做左 3 年抱 2 ...呢個動作啦!..
(大果個 22 個 月...細果個 3 個 月)

同道中人(大同細相差一年鬆d)

公爵府

同意..非常同意..所以我都係生一個..唔再追喇!

原文章由 sasa@uk 於 08-6-30 04:57 發表
上次有個 bk mami 點醒左我.

人生在世, 一定會有好多後悔事.

後悔無早點結婚生仔......
後悔只生一個.....,
後悔生 2個都係仔,
後悔呢樣果樣.

如果有能力有精力, 當然生 2個以上最好啦.
無的話, 只有活在 ...

大宅

真係要有能力同精力, 至可以生多個, 最大問題係年紀...
雖然, E+年紀唔係太大, 要生都可以的, 但要面對公司...
放咁多產假, 同事同老細...

所以有時見些人, 唔想生就有咗, 不過唔要...
都覺得好唔開心, 可能我太鍾意小朋友...

世事好奇怪, 我都覺得生1個太少, 但多謝妳呀!!
今次係點醒左我, 做人要滿足現況...
因為好彩我當日都選擇"生"...

原文章由 sasa@uk 於 08-6-30 04:57 發表
上次有個 bk mami 點醒左我.

人生在世, 一定會有好多後悔事.

後悔無早點結婚生仔......
後悔只生一個.....,
後悔生 2個都係仔,
後悔呢樣果樣.

如果有能力有精力, 當然生 2個以上最好啦.
無的話, 只有活在 ...

我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 060228 於 08-6-29 15:59 發表
做兄弟姐妺都要有緣份,無緣份,狗咬狗骨,相對無言~

唔生又對bb唔公平> 點唔公平?
怕第日我兩公婆老左有咩事, 佢冇手足幫手, 佢會好大壓力>
我會希望佢有獨立能力處理, 其實唔小心生左個問題細佬細妹俾佢,要佢照顧細 ...

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

回覆 #43 等待BB的小貓 的文章

好同意"人生不如意事,十常八九".
有個同事堅決唔生小朋友,個個假期去游山玩水,
真係節目多多,雖然唔知佢內心有無後悔過,
但佢表現出非常enjoy 生活.
我都好羨慕佢呢.
我覺得凡事有利有不利.現今好多夫婦生一個都
好難得了.

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我未生兩個之前都冇打算生兩個,因為1個湊到頭都大,點知在大仔3個月我就有左個細,當時真的很擔心會照顧唔黎,到個細出左世真係馬死落地行唔得都要得,物質一定分薄左,愛好似對大仔小左,但多左機會比佢學會獨立。
而家有人給兩粒糖其中一個,佢地都只會食一粒,會留番一粒給另外一個,兩個好處係小朋友冇咁自我,在成長過程中有競爭對他們係好有幫助,吵架爭玩具系難免。我現在好慶幸上天安排多一個bb給我!

男爵府

因為經濟問題,所以我只係會生一個..
但我又覺得,
細b唔係用黎陪大b,大b又唔係用黎陪細b,
同埋,人生係佢地自己,
邊個可以肯定,第時大b(或其兄弟)有難,細b會幫忙?
有時候,只不過係有d大人(包括我)諗得太理想..

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 jerma 於 08-6-29 19:09 發表

how old is your daughter? my son is 5 years old now, and my daughter now is five months. i can tell you is not very difficult to take care with two kids. anyway i feel that two is better then one. ...

我個大仔4歲3個月, 細女啱啱2歲, 個仔話仲想要個細佬, 我覺得小朋友雖然得幾歲,但佢地都識得諗, 想要個細佬陪佢玩, 所以如果得一個小朋友, 佢地都好想人陪佢玩.

如果經濟許好, 生兩個小朋友, 成為一家4 口, 小朋友有個伴一齊玩, 對佢地成長都有一定幫助. 而大人就要犧牲下私人時間, 其實小朋友好快大個, 當佢地入中學, 有自己d朋友, 到時都唔駛父母陪, 辛苦都只係10年.

禁止訪問

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雖然我同細佬唔係成日見面,但我好慶幸有呢個細佬。
由我媽病至走呢段時間,好多時都係細佬幫手照顧阿媽同搞事後事(呢d唔係有錢就夠),我自己有個家有小朋友,如果要我一個人承擔會幾辛苦,所以我好多謝佢。

生一個定兩個都有好有唔好,生兩個唔一定會偏心,亦唔一定要好多錢,愛係無價既;生一個都唔一定會孤獨。兄弟姊妹間既緣份都好難講,順其自然,睇自己心理/生理上可唔可以照顧兩個吧!

[ 本文章最後由 小草 於 08-6-30 14:53 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都想生多個.

我問過 d friend (獨子/獨女), 佢話一直以來都好希望有一個弟弟/妹妹喎. 所以佢勸人一係唔生, 一生就最少兩個.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

複式洋房

我諗如果唔係意外, 我都唔會生多個. 我都同意, 生多個唔係為左要有個伴.
如果怕佢悶, 基本上除左佢返學既時間, 其餘時間都會有父/母陪伴, 當然父母要同佢好似朋友咁相處啦.
如果怕佢將來要獨自面對2老問題, 我同C6都有共識, 唔想亞囝太辛苦, 所以我地已經儲定錢退休用, 買埋樓, 買埋醫療/人壽保險, 起碼生養死葬唔駛要亞囝煩.

原文章由 jackie1986 於 08-6-30 12:01 發表
因為經濟問題,所以我只係會生一個..
但我又覺得,
細b唔係用黎陪大b,大b又唔係用黎陪細b,
同埋,人生係佢地自己,
邊個可以肯定,第時大b(或其兄弟)有難,細b會幫忙?
有時候,只不過係有d大人(包括我)諗得太理想.. ...

大宅

我都覺得生兩個好, 我囡囡剛剛2.5 years old, 今年九月份開始讀K1....我都剛剛有咗4個月多, 我同老公都有d擔心會偏心及經濟問題

大宅

我生之前都有呢個疑問, 一個定二個?

之後睇咗本"獨生子怎麼教", 覺得有樣嘢好啱, 就係一路都只係大人教細路仔乜嘢係悶同寂寞, 同埋係大人覺得內疚, 但係小朋友心裡面其實係冇呢d嘢存在嘅. 只要盡心照顧自己小朋友, 生幾多個根本唔會構成問題. 獨生亦有獨生嘅好處, 唔使諗到欠咗佢地咁嚴重.

有兄弟姊妹亦有手足相殘, 父母偏心, 重男輕女/重女輕男之類嘅情形出現啫, 呢d又點? 佢地都會話只生佢一個最好呢.

所以我家只會有一個金笸籮唷~~
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

原文章由 AhHiLLmom 於 08-6-30 14:48 發表
我諗如果唔係意外, 我都唔會生多個. 我都同意, 生多個唔係為左要有個伴.
如果怕佢悶, 基本上除左佢返學既時間, 其餘時間都會有父/母陪伴, 當然父母要同佢好似朋友咁相處啦.
如果怕佢將來要獨自面對2老問題, 我同C6都 ...

最唔好係咁樣諗, 鍾意就生多個, 唔好"偉大"咁為第一個諗!

我都試過話我個妹 "媽咪生你係為咗陪我咋!" 我個妹即時無言, 咁係咪即係話, 佢可以係一隻寵物?! 因為作用一樣

希望宜家d哥哥家姐唔好似我以前咁鬧個妹, hehe.mouth:
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

可能因為我自己同c6都有幾兄弟姊妹,所以我地一開始已經唸住一係唔生,一生最少2個,當然要經濟許可la!

所以囡囡依家2yr,我09年2月又多一個la,希望生個仔仔la!

不過我c6話係分散投資wo!

伯爵府

好媽媽勳章

我都唔同意生多個為左要有個伴, 當然有兩個小朋友係開心的, 但都要有好好的教導, 不是兩個一起玩就代表係好。我識好多朋友性格好靜的, 原來都有幾兄弟姊妹, 反而朋友關系仲好過親兄妹, 又或者同父母關係不是很close, 因為父母兼顧不到對每個仔女都平均去愛。

我想講決定生一個的媽媽, 不要覺得對小朋友不公平, 小朋友長大後都有他的朋友及家庭, 反而我覺得自己儲好積蓄為自己將來的退休生活計劃好, 不要奇望子女會養自己, 對他們會更公平的。

iwff

原文章由 AhHiLLmom 於 08-6-30 14:48 發表
如果怕佢將來要獨自面對2老問題, 我同C6都 ...

首頁

尾頁

跳至