自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

candy123456789 發表於 15-7-24 19:36
問過囡係咪唔好食,佢話唔係.佢成日將d飯餸係咁塞入後之後係咁咬但又唔肯吞朝早食一個咸卷食成30分鐘先食得 ...
佢喜歡粉麵就只比佢食粉麵, 可能粉麵有湯水易入口, 我自己都冇飯癮.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:有冇人可以話比我聽點做

伯爵府

請問是最近開始嗎?維持幾耐? 是否每口飯都吐出來?其他餸菜都是?女兒會很介意媽媽看著她食飯?

女兒還有其他狀況嗎?如壓力大,重覆性行為,如不停洗手,洗澡時間過長,睡覺情況?有心情玩樂嗎?交友情況如何?

女孩十歲,來經未?發育未?會太注意外表和體重嗎?

好老實,十歲女孩經常吐飯,扮食飯,而不是從小都有食飯問題,那就多是情緒問題。

如吐飯情況持續,樓主,我會懷疑是厭食症。 如是,要盡快看醫生轉介兒童精神科。

伯爵府

樓主,不是想嚇你,但真的很擔心你女女情況

男爵府

其實我覺得45分鐘唔過份喎,我有個同事佢都係好鐘意含飯,佢由細到大都係咁、覺得甜 d wo, 但係又唔係鐘意甜品。佢好高大做野好叻,其他無野,係食野慢d 咋。
我覺得唔好太著緊,放鬆d, 大家都無壓力無好d

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我小時候係真係唔中意食野,如果你問我點解,我只能講我唔中意有野放入口既感覺吧,牙都唔肯刷。無論餵唔餵,餓我幾多餐,我都係唔中意食呢樣野。糖果零食都唔中意。阿媽比零用錢我,我去買包零食都係分比同學食,因為我只覺得買野好好玩。我係瘦到同第三個國家果D小朋友冇咩分別。唯一肯食兩啖飯吊命,肉就唔駛諗。
唔知大約五六年級,阿媽發覺我好似對麥當當ok些,沒那麼抗拒,二話不說每天買比我食,管我食不食正餐,管健唔健康,總之我肯放入口就得,一段時間後,胃口就開了,自然食好多飯,當然因為發緊育啦,反而唔再中意食麥當……

禁止訪問

引用:為免有人批評我係怪獸,害咗個女,上報紙我

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:我個女今年十歲,餐餐食飯食成45分鐘,又含

原帖由 candy123456789 於 15-07-24 發表
我個女今年十歲,餐餐食飯食成45分鐘,又含住啖飯唔肯吞,跟著又吐返個渣出黎.次次見到佢咁我真係又興又擔 ...
以前/一直以來係咪有人話得佢多,咪唔想食囉~
一埋枱就聯想到唔開心,被責備嘅感覺,自然就唔想食

Jm唔好介意,大家開心見誠講下可能性,唔啱就唔好見怪

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:冇咩計,我細個都係咁,我阿媽威迫利誘都搞

原帖由 seaman1982 於 15-07-24 發表
冇咩計,我細個都係咁,我阿媽威迫利誘都搞我唔掂,我就係好憎食野。唔知點解五六年級時突然胃口一開,變得 ...
Same,細個係咁,吞唔到就係吞唔到囉

大宅

我仔原本好瘦唔肯食,堅持每星期游水兩次,持續一年,變左肥豬

伯爵府

原帖由 candy123456789 於 15-07-24 發表
我個女今年十歲,餐餐食飯食成45分鐘,又含住啖飯唔肯吞,跟著又吐返個渣出黎.次次見到佢咁我真係又興又擔 ...
做運動

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女以前係咁,一迫仲嘔突
一到發育唔駛迫

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

開始同佢上d親子班,同教佢煮野食,等佢自己整,學下整蛋糕,學下整甜品,唔一定迫佢食,你同佢講,驚有時病左呀或者想食咩,佢可以幫下手做,等佢對食物有左興趣就會食架啦.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至