婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:原帖由+Yoyo81+於+15-08-03+發表99口

原帖由 nanaaixi 於 15-08-03 發表
你老公同我老公講既說話一模一樣,因為我99都偏心我大伯,所以我都不想對佢付出太多,成日吵架都因為尼d事 ...
係呀,我都好矛盾,其實99大可以賣咗個兩層舊樓買層新㗎自住,同埋99唔系冇💰

大宅

其實做新抱大忌係干涉埋男家的事。其實你老公點諗先係最重要,若佢想咁樣孝順佢媽媽,又唔係無能力,咁要尊重佢嘅選擇。若你想搬去九龍塘,咁要好好同老公商量。老人家搬唔搬,除咗有無錢,仲有好多因素,例如環境係咪慣,朋友在否附近等等。如果本來同住,老公已係為妳搬了出來,你仲要佢媽搬,收返層樓,咁好可能係傷你老公感情,你老公又會點諗你呢?係咪值得先?

別墅

回覆:感激有個心哋好善良的老公,但⋯⋯

樓主,你所講嘅完全中晒我心聲!
把口識氹人就最孝順!
你所付出嘅就係應份!
身同感受

翡翠宮

你老公講得好,做好自己嘅責任,以後都係小朋友嘅榜樣

子爵府

我會明白你的不忿!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 mini1204 於 15-08-03 發表你

原帖由 Yoyo81 於 15-08-03 發表
係呀,我都覺得老公好好人,但就好似比人當傻仔。
你老公同我老公一樣咁傻仔

男爵府

引用:99口講公平,但就住緊老公層樓,自己樓就租

原帖由 Yoyo81 於 15-08-03 發表
99口講公平,但就住緊老公層樓,自己樓就租出去,仲要每月比家用佢,她仲要偏心大伯(大伯乜都冇比,只係得 ...
問老公對你兩母女是否一樣問心無愧

大宅

回覆:Yoyo81 的帖子

樓主, 睇怕你奶奶住更層樓要等佢仙䢟你至可以收得返了。為有當曾樓係長線投資, 作為你們年纪大時/退休 用。 至於奶奶個兩層唐楼都係等收購, 相信佢老人家都不會賣了。

侯爵府

點解仲要比家用?已經比一層樓佢住,佢又可以租兩層樓出去作為生活費,無論你老公有幾長工作日子,但呢刻小朋友仲細,應該為小朋友準備多d lor,搞掂小朋友,仲有兩公婆退休計劃,你個99以為你先生識印銀紙嫁?

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

樓主,你不如易地而處,例如你很孝順你父母,你結婚前買了層樓同你父母一齊住,結婚後你老公叫你賣左你父母住緊果層樓,攞d錢自己搬去豪宅區,你會好開心照做嗎?

別墅

引用:樓主,你不如易地而處,例如你很孝順你父母

原帖由 Muimuipoon 於 15-08-05 發表
樓主,你不如易地而處,例如你很孝順你父母,你結婚前買了層樓同你父母一齊住,結婚後你老公叫你賣左你父母 ...
唔係豪宅,係舊樓

別墅

引用:點解仲要比家用?已經比一層樓佢住,佢又可

原帖由 mwmyway 於 15-08-05 發表
點解仲要比家用?已經比一層樓佢住,佢又可以租兩層樓出去作為生活費,無論你老公有幾長工作日子,但呢刻小 ...
搬走時驚佢發癲,都係比緊一起住時㗎家用

大宅

想生BB熱投

Yoyo81 發表於 15-8-3 09:23
99口講公平,但就住緊老公層樓,自己樓就租出去,仲要每月比家用佢,她仲要偏心大伯(大伯乜都冇比,只係得 ...
明白你個心會唔舒服, 但仔女孝順父母好正常, 亦唔好同大伯計, 無得比較架喎~
如果你老公俾得起, 一家人既生活又無問題, 做人老婆新抱, 無理由阻止老公去孝順佢阿媽~ 將心比己, 將來你都唔想你女婿阻止你個女去孝順你啦, 係咪? 做人大方D啦~ 學其他JM話齋, 你老公係做緊個好好既榜樣俾阿女睇呀!!

別墅

引用:Quote:Yoyo81+發表於+15-8-3+09:23+99口講

原帖由 Binlojai 於 15-08-05 發表
明白你個心會唔舒服, 但仔女孝順父母好正常, 亦唔好同大伯計, 無得比較架喎~
如果你老公俾得起, 一家人既 ...
老公而家係比得起,但又供樓支出好大,冇乜$save

大宅

想生BB熱投

Yoyo81 發表於 15-8-5 13:18
老公而家係比得起,但又供樓支出好大,冇乜$save
其實都有好多方法既.. 如果唔供樓, 會唔會係九龍塘租住先? 租樓彈性大D, 用既$亦比買樓開支細~ 你地依家住緊果層租出去, 咁就可以打返個和~ 唔一定要買樓先住得果區既...
到你地租左, 而小朋友又入到心儀既小學(都幾年後啦), 穩定再滲D滲D同99傾下, 佢可能會肯配合呢, 好過依家一刀切要99搬...
如果你想其他兄弟姊妹夾$俾99租屋, 真係諗都唔好諗嘞~ 同你老公傾傾咩方法最可行好過啦~

大宅

畀面勳章

方方媽媽 發表於 15-8-3 12:05
"臨老仲要出來做野"咁你依家有無返工?如果有,咁唔洗咁擔心未來經濟,反正已有兩層樓在手,隨時真係要起錢來, ...

依家係佢99有二層樓,一層99租左比人住,一層係空置,99依家住緊果度係佢老公名下,佢二公婆連埋D仔女自己一間屋住。。 樓主依家就係提議賣左老公名下層樓,買過間九龍塘既舊樓自住,比錢99租屋住

水晶宮

oscar0305 發表於 15-8-6 17:45
依家係佢99有二層樓,一層99租左比人住,一層係空置,99依家住緊果度係佢老公名下,佢二公婆連埋D ...

樓主係post #1度講"我就叫老公賣咗呢兩層樓買去九龍塘舊樓"
如果層樓唔係老公既,咁點可以"叫老公賣咗呢兩層樓"
咁既然樓主C6都有兩層樓,咁即係經濟方面無咩問題啦,咁佢擔心"將來"臨老要出番來做野,我咪叫佢唔洗咁擔心囉.

大宅

畀面勳章

方方媽媽 發表於 15-8-6 18:12
樓主係post #1度講"我就叫老公賣咗呢兩層樓買去九龍塘舊樓"
如果層樓唔係老公既,咁點可以"叫老公賣咗呢兩 ...
樓主係想賣左二層之後換層九龍塘, 到時要供, 經濟上未必好似現狀喔

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:Yoyo81 的帖子

我有一個相似的c6. 又喜又悲

別墅

引用:Quote:方方媽媽+發表於+15-8-6+18:12+樓主

原帖由 oscar0305 於 15-08-06 發表
樓主係想賣左二層之後換層九龍塘, 到時要供, 經濟上未必好似現狀喔
係呀,因為99住緊個層供完了,我哋住緊呢層仲差銀行300萬到,一定要賣兩層先夠$

首頁

尾頁

跳至