自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:3歲仔用左手

鍾意用左手無問題,只係大人未必識點教寫字用工具比較煩

珍珠宮

我小朋友都係左手寫字,我從來無迫佢用邊隻手,而且都唔影響筆順,教寫字時,我從無捉住佢手寫,因我係右手,我只係寫比佢睇,唔阻佢視線睇,佢就跟到筆順。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我冇所謂

公爵府

呢個問題出現咗喺bk無數次點解仲有人問?我仔都13歲了,3個月大BB時已發現佢用左手grab物件,從無想過改變佢,只上網research怎樣去配合佢,佢不論寫字、揸筷子、揸球拍都用左手,但拉小提琴和正常小朋友一樣,用右手揸弓。

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

我大仔用左手,寫字係堅靚,我完全無理佢ga!

headcase    發表於 15-8-10 18:48

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我仔自細都係左手, 我從來冇諗過逼佢

曾經我睇過一篇野, 話用左手0既人, 你逼佢用右手會拎佢大腦混亂, 唔知會引致乜野問題咁架....

所以, 順其自然啦
.........................................

水晶宮

我個小朋友左右手都用,暫時未睇定邊隻手做主力,所以依家都係由得佢。

珍珠宮

引用:我囡4歲半左撇子,我有後悔唔引導佢用右手

原帖由 bbforever 於 15-08-10 發表
我囡4歲半左撇子,我有後悔唔引導佢用右手……
因佢經常寫鏡面字,我擔心佢讀寫障礙…
...
如果佢有鏡面字,根本唔關左手定右手,你小心觀察,6歲後仍有,請學校轉介

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:各位媽咪,我發現我個仔是左手寫字,左手攞

原帖由 idycheung812 於 15-08-09 發表
各位媽咪,我發現我個仔是左手寫字,左手攞筷子,攞野到是用左手,我可以點做好,我開始教他寫字迫他用右手 ...
點解要迫?
我已經好後悔冇堅持比個女用左手,學校老師迫佢用右手,成日話咁幾個左右手未定……其實我係佢阿媽點會唔知佢生活習慣,係我唔夠堅持,而家好多問題,但係冇得返轉頭

珍珠宮

引用:呢個問題出現咗喺bk無數次點解仲有人問?我

原帖由 danielboy 於 15-08-10 發表
呢個問題出現咗喺bk無數次點解仲有人問?我仔都13歲了,3個月大BB時已發現佢用左手grab物件,從無想過改變 ...
唔係個個好似你咁有經驗囉

珍珠宮

引用:我囡4歲半左撇子,我有後悔唔引導佢用右手

原帖由 bbforever 於 15-08-10 發表
我囡4歲半左撇子,我有後悔唔引導佢用右手……
因佢經常寫鏡面字,我擔心佢讀寫障礙…
...
4歲半其實學寫字冇幾耐(係香港咁奇怪嘅教育制度迫小朋友手肌未發展好就寫字),
如果佢執筆前,左手係dominant hand,寫字改用右手,初期絕對會有鏡字的情況,手腦未協調好。
讀寫障礙係比較複習嘅課題,唔係只有鏡字就斷定係dyslexia。而寫鏡字只是dyslexia中最容易處理嘅問題。

子爵府

我女好細個就俾我覺得佢係用左手(歲幾). 我覺得順其自然好,所以我隨便佢。學習快子我左右手都有買俾佢,佢其實兩隻都用到 (而家4 歲).

唔駛諗太多,左手只係小數人,但冇對小朋友有任何不良影響。佢左手有力你係都要佢用右手,反而仲有心理陰影

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

由得佢自由發展啦~

我女全用左手,完全無問題,佢中學家政堂有教編織,咪一樣學得識,佢地自然有自己方法去學習,唔駛擔心。

公爵府

回覆:方麗娟 的帖子

我上bk時我囝都係BB,我當年也沒有經驗。我只係奇怪今時今日仲有人認為用左手係問題,在西方國家根本無父母會view it as an issue。就正如有人單眼皮有人雙眼皮咁小事。

子爵府

我個女都係用左手,我阿爸同99話唔好,又講唔出咩唔好叫我逼佢用番右手話唔得就打,打到肯改為止睬佢都傻

禁止訪問

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個女都係用左手,我阿爸同99話唔好,又講

原帖由 waiyeee 於 15-08-10 發表
我個女都係用左手,我阿爸同99話唔好,又講唔出咩唔好叫我逼佢用番右手話唔得就打,打到 ...
我媽咪又系,一用左手就羅fit落隻手度,都癲

我為貓狂

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 idycheung812 於 15-08-09 發

原帖由 方麗娟 於 15-08-10 發表
點解要迫?
我已經好後悔冇堅持比個女用左手,學校老師迫佢用右手,成日話咁幾個左右手未定……其實我係佢 ...
有乜事呀?

我為貓狂

珍珠宮

引用:我上bk時我囝都係BB,我當年也沒有經驗。我

原帖由 danielboy 於 15-08-10 發表
我上bk時我囝都係BB,我當年也沒有經驗。我只係奇怪今時今日仲有人認為用左手係問題,在西方國家根本無父母 ...
Sorry可能我誤會你之前個留言嘅意思。
不過講返現實,好多老師為了方便自己教而“引導“小朋友用右手,呢樣先至荼毒小朋友,日日都對住老師!

大宅

引用:各位媽咪,我發現我個仔是左手寫字,左手攞

原帖由 idycheung812 於 15-08-09 發表
各位媽咪,我發現我個仔是左手寫字,左手攞筷子,攞野到是用左手,我可以點做好,我開始教他寫字迫他用右手 ...
我仔是左手,但揸筆我要佢右手

首頁

尾頁

跳至