少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:唔識教,想放棄

睇樓上咁多post, 個個曳仔都蝦媽咪。
其實真係唔係我們想做癲婆,係個環境迫成我地咁惡,咁強硬。
唉,做女人真難!

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

買多D育兒書睇下, 真係會有得著, 你會搵到個方法去對付你個仔......

個個小朋友性格都唔同, 好難有一樣0既方法, 唯有你自己去想對策

我仔細個都係咁, 我係叫到失左聲, 跟住俾人串我話我係癲婆, 我先發現自己真係癲左咁, 後來我轉對策,佢一失控唔聽講, 我就會喝佢一聲, 然後LOOK大對眼掘住佢, 但就唔鬧佢, 扮到好似好嬲咁, 跟住IGNORE佢, 反而佢就死死地氣變番正常D

.........................................

大宅

細仔岩2歲,呢排激死我

大宅

引用:買多D育兒書睇下, 真係會有得著, 你會搵到

原帖由 lovestarry001 於 15-09-08 發表
買多D育兒書睇下, 真係會有得著, 你會搵到個方法去對付你個仔......

個個小朋友性格都唔同, 好難有一樣0既 ...
我而家都係用依個方法,但個仔好快就學識有咩不滿就大叫一聲,之後就眼啤啤!但都係現時最好嘅對策!

禁止訪問

公爵府

我仔八歲,差不多每樣野都唔聽我講,野蠻又無禮貌,我好累好想放棄

大宅

引用:我仔八歲,差不多每樣野都唔聽我講,野蠻又

原帖由 OKC 於 15-09-10 發表
我仔八歲,差不多每樣野都唔聽我講,野蠻又無禮貌,我好累好想放棄 ...
8歲有一定程度既理解能力,試下同佢好似朋友咁傾,總好過話佢話到口臭

侯爵府

引用:Quote:原帖由 pingu_k 於 15-09-05 發表個

原帖由 markus128 於 15-09-05 發表
我明白你, 我未生之前好温柔, 我老公依家話我粗聲粗氣, 成日癫婆上身。
我本身都吾係一個好鍾意講野既人,正常係可以由早到晚吾講一句說話都得!而家,自己既耐性俾個仔攪到已經無乜,一開聲已粗聲粗氣

大宅

今日又挑戰我eq, 我就快會有病

侯爵府

引用:今日又挑戰我eq, 我就快會有病

原帖由 ballg 於 15-09-11 發表
今日又挑戰我eq, 我就快會有病
我真係覺得因為自己經常要勞氣個仔,身體差左,壽命应該已少左几年(認真的)

大宅

原來有同路人!我都快要激死!

大宅

最近俾心機對症下藥,情況有改善,不過,仲要努力,3歲定80,就算真係短幾年命我都要教好佢。

公爵府

ballg 發表於 15-9-11 01:30
8歲有一定程度既理解能力,試下同佢好似朋友咁傾,總好過話佢話到口臭

...
試過,講完好似大家有共識,無幾耐佢有發顛過

公爵府

pingu_k 發表於 15-9-12 11:41
我真係覺得因為自己經常要勞氣個仔,身體差左,壽命应該已少左几年(認真的)

...
好明白,我4X歲,前一陣子朝朝勞氣,感覺好差,好唔開心,真係擔心自己會有大病!
工人都怕囇我個仔,試過兩次要走因頂唔順我個仔!

侯爵府

引用:Quote:pingu_k 發表於 15-9-12 11:41 我真

原帖由 OKC 於 15-09-15 發表
好明白,我4X歲,前一陣子朝朝勞氣,感覺好差,好唔開心,真係擔心自己會有大病!
工人都怕囇我個仔,試過 ...
你仔主要係咩問題連工人都頂吾順?脾氣差?

我係ftm,暑假由朝到晚对住佢,不断要人勞氣,話到咳,一激動d血就谷上腦,經常頭痛…開左学,朝早送左佢入校門後,真感到鬆一口氣!

我仔行為表現好飄忽,呢几个月特別瘋癲吾聽人講,叫親佢做正經野就拖拖拉拉,he he 鞋鞋,一係又吾專心發夢…吾知几時先變番冇咁要人勞氣!繼續咁落去,真係好辛苦,呢几個月,真係俾佢搞到經常吾開心,屋企氣氛都差埋

公爵府

pingu_k 發表於 15-9-15 12:09

我係ftm,暑假由朝到晚对住佢,不断要人勞氣,話到咳,一激動d ...
野蠻,打工人,呼喝。我同c6對工人態度好,從不呼喝,唔知個野蠻仔點解會咁。

侯爵府

引用:Quote:pingu_k 發表於 15-9-15 12:09 你仔

原帖由 OKC 於 15-09-15 發表
野蠻,打工人,呼喝。我同c6對工人態度好,從不呼喝,唔知個野蠻仔點解會咁。 ...
…做人阿媽之後,我先知原來d小朋友吾係你教就會聽,吾係有身教佢就會跟住做!果種\"無力\"既感覺,個仔愈大愈感受到…

公爵府

pingu_k 發表於 15-9-16 08:55
…做人阿媽之後,我先知原來d小朋友吾係你教就會聽,吾係有身教佢就會跟住做!果種\"無力\"既感覺,個仔愈大 ...
無力又無奈!
除了後天管教同長大環境,亦好睇細路嘅本質,好彩嘅話個細路受教又生性,將來大左唔駛你擔心,唔好彩就俾好多麻煩,怨天尤人打父母。

男爵府

引用:Quote:原帖由 OKC 於 15-09-15 發表好明白

原帖由 pingu_k 於 15-09-15 發表

我係ftm,暑假由朝到晚对住佢,不断要人勞氣,話到咳,一激動d ...
好有同感,一樣的遭遇,返左學三星期特別曳特別扭計,好辛苦

大宅

我有一個五歲幾的仔仔,剛剛升讀小一,我都係好勞氣,激到我要死咁制,好痛苦,寫一個字要兩個鐘,晚晚都做到十一二點,第日朝早七點又起唔到身,到下午放學返黎又眼訓,最慘係,我又要唔識英文教佢唔到!

首頁

尾頁

跳至