自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:你地買開豬肉檔會唔會咁??

原來仲可以買$20排骨架?係超市$30都得好少咋

侯爵府

引用:我好少去街市買豬肉,多數去超市.建議樓主你

原帖由 維仔媽媽 於 15-08-26 發表
我好少去街市買豬肉,多數去超市.

建議樓主你去超市買.
超市咪一樣,入面點劏你吾知啫,分分鐘仲污糟過街市,因為冇人見到,你忘了上次百佳流膿豬肉咩

侯爵府

引用:Quote:原帖由+sumlam+於+15-08-26+發表你連

原帖由 sarahwong420 於 15-08-26 發表
但蘋果我會批皮, 我覺得感覺上無咁介意。
豬肉你會洗架嘛!咪一樣。

侯爵府

引用:原來仲可以買$20排骨架?係超市$30都得好少

原帖由 bibi2013 於 15-08-26 發表
原來仲可以買$20排骨架?係超市$30都得好少咋
街市可以,我成日甘買,只夠一大二小食

bibi2013    發表於 15-8-27 16:06

男爵府

引用:Quote:原帖由+sarahwong420+於+15-08-26+發

原帖由 澳門媽媽 於 15-08-26 發表
下?甘你以後吾洗食了!不論是否在街市或者超市買,全部豬未劏或者劏緊都只會放地下!地下你預老鼠曱甴,蒼 ...
點解唔食, 既然我驗證左係事實,而又一直食左咁多年都無事!
我係話我見完反胃唔會買,唔見到洗完照食!!!!

男爵府

引用:今日元朗同益買$20+瘦肉,$20+排骨蒸。+瘦

原帖由 sarahwong420 於 15-08-26 發表
今日元朗同益買$20 瘦肉,$20 排骨蒸。
瘦肉一舊大+ 一舊細,收錢,肉放入膠袋時豬肉婆整跌舊細肉,成舊飛 ...
我覺得問題唔大喎

侯爵府

引用:Quote:原帖由+澳門媽媽+於+15-08-26+發表下

點解唔食, 既然我驗證左係事實,而又一直食左咁多年都無事!
我係話我見完反胃唔會買,唔見到洗完照食! ...
其實檔檔都是甘。我反而好奇想知,假設如果有一日,你去任何檔都見到,你係咪真是吾會買?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+家龍mA+於+15-08-26+發表朝朝

可能我見完永遠唔會買
順帶請教,買完d 肉你地會點洗??? 平時我用水沖2次,夠唔夠呢

...
沖住水,捽幾下咋

男爵府

引用:Quote:原帖由+sarahwong420+於+15-08-26+發

豬肉你會洗架嘛!咪一樣。
好唔同wor! 跌落坑渠豬肉你執上來洗完煮來食嗎? 蘋果跌左真係可以洗完批皮,我唔太介意。 你接受到低衛生程度,好多人唔可以。

大宅

唔覺有問題,難道妳覺得隻豬由豬場到肉檔檯上會係好乾淨? 佢地宰完掉落個籃,籃擺地,地有血水..... 到到都係甘ga la....
你話去餐廳食野上菜比你時塊扒跌落地佢執返比你食就話姐....

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 澳門媽媽 於 15-08-26 發表豬

好唔同wor! 跌落坑渠豬肉你執上來洗完煮來食嗎? 蘋果跌左真係可以洗完批皮,我唔太介意。 你接受到低衛生 ...
對我嚟講喺冇分別. 雖則削皮. 但心理上都喺

侯爵府

引用:Quote:原帖由+澳門媽媽+於+15-08-26+發表豬

好唔同wor! 跌落坑渠豬肉你執上來洗完煮來食嗎? 蘋果跌左真係可以洗完批皮,我唔太介意。 你接受到低衛生 ...
其實呢,隻豬真是有機會係坑渠邊劏架喎!你係根本吾會知道架喎!吾係我低衛生,而係你擔心得幾多?可能你上二次哥餐d肉都係跌完坑渠再洗再賣比你都吾定架!而且吾好只是諗豬丫,雞同牛都是一樣。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

下?甘你以後吾洗食了!不論是否在街市或者超市買,全部豬未劏或者劏緊都只會放地下!地下你預老鼠曱甴,蒼 ...
agree,只係超市收埋做咁解,每朝見送貨員都要好吃力將隻豬搬上手推車,
推得郁部車已經算好野,根本無可能理得咁多(拖哂地),莫講話抬上張枱到切.
p.s之前惠x比人揭發過,豬肉暴曬,仲有米奇偷食...

男爵府

其實檔檔都是甘。我反而好奇想知,假設如果有一日,你去任何檔都見到,你係咪真是吾會買?

...
你咁問,我都想問你,點解你咁肯定檔檔都一定係咁? 包括街市/大型超市?
我只係覺得眼不見為淨, 唔好俾我見到,
假設我食或唔食,真係無需要回答你

侯爵府

引用:唔覺有問題,難道妳覺得隻豬由豬場到肉檔檯

原帖由 NoddyPooh 於 15-08-26 發表
唔覺有問題,難道妳覺得隻豬由豬場到肉檔檯上會係好乾淨? 佢地宰完掉落個籃,籃擺地,地有血水..... 到到都 ...
熟左跌落地就接受不了,不過拎入廚房咪分分鐘又是照煎反二野再拎出來比個客

侯爵府

引用:Quote:原帖由+澳門媽媽+於+15-08-26+發表其

你咁問,我都想問你,點解你咁肯定檔檔都一定係咁? 包括街市/大型超市?
我只係覺得眼不見為淨, 唔好俾 ...
因為我日日都會早上去街市同超市買餸,我真是日日見到d豬係地下切L0

侯爵府

引用:Quote:原帖由+澳門媽媽+於+15-08-26+發表下

原帖由 家龍mA 於 15-08-26 發表
agree,只係超市收埋做咁解,每朝見送貨員都要好吃力將隻豬搬上手推車,
推得郁部車已經算好野,根本無可能理得 ...
我今日見到個豬肉佬推到三隻豬,不過行多二行,避多二個人,就跌左落條水渠蓋上面

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

好正常咋

珍珠宮

畀面勳章

你覺佢賣返黎㩒大隻豬,會放係邊度劏呢

嚇,直接戒食肉啦

侯爵府

原帖由 家龍mA 於 15-08-26 發表
推得郁部車已經算好野,根本無可能理得 ...
上次百佳d流膿豬肉,之後我發現街市哥d新鮮d

首頁
12345...8

尾頁

跳至