婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:回覆 naciee 的帖子係呀冇咩做過嘢!係屋企

原帖由 Fyatling 於 15-08-29 發表
回覆 naciee 的帖子

係呀冇咩做過嘢!係屋企做慣女王,以為自己真係!識少少扮晒嘢有錯又唔肯認仲要死撐 ...
the same,我99同你99完全相同。

子爵府

引用:回覆 mwmyway 的帖子佢唔是因為我日日洗衫

原帖由 Mia-yee 於 15-08-29 發表
回覆 mwmyway 的帖子

佢唔是因為我日日洗衫架問題,而是我晾衫想佢借開少少,佢有意見,佢有衫洗,又唔開 ...
其實d trouble 99,你做咩都會唔順眼。

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實你自己臭...咁點解唔可以一早洗?
咁咪唔阻佢夜晚睇電視無位俾人話囉...

有D野呻無用,要誂解決方法同行出第一步,又D樣又個樣咩都唔做呻到樹葉落都無人幫到你

複式洋房

回覆 ope 的帖子

是啊,我是中山架,無辦法啊,唔想影響老公事業,我同老公由一起到結婚已經7年了,話長唔長話短唔短,老公對我好好,有時都唔想個老公難做,最起碼我都知道咩叫禮讓,咩叫尊重,咩叫關心,剛開始我都會認為,佢是我老公架媽咪,我都會當佢是親生阿媽甘關心,不過人地唔會領情,做幾多都覺得自己是多余架。

複式洋房

回覆 tsuilan 的帖子

只是對我啰,分別好大,態度都好大,對某D人唔會,呢度是大家庭甘,住好多人,無私人空間,就連個房都覺得唔安全甘,講野大聲D都怕出面D人聽到,返外家最舒服,老公返去都話覺得輕松同開心。

複式洋房

難明佢出去做甘多年野都唔化架,為人處事都好似唔識甘。

複式洋房

回覆 lokyan0901 的帖子

因為老公同個仔都大汗,所以我習慣夜晚洗衫,即是當晚就洗,而且我怕邋遢,呢個是我習慣,由細到大都無點改變,佢唔是晚晚洗架,所以我咪夜晚洗啰,其實都唔關洗唔洗衫事,是我做呢咩佢都唔鐘意甘,佢對我態度唔好,做D咩佢都唔順眼。

複式洋房

無錯,好諷刺甘,對佢好唔領情,甘算,我做返自己本份就是,但是做呢咩佢睇唔順眼就會話,我真是未見過呢D甘架人,洗個碗又話,掃完地個掃把位置擺歪少少又話,煲親湯同大家一起飲,個個都話好飲,只有佢系甘彈,而且佢又唔是好識煲湯,因為我99煮野方面真是好特別,咩都可以溝埋一起煮,特別隔夜送,唔同味唔同類都可以溝埋架,煮野又重口味,同佢解釋就只會比佢話,永遠唔聽人勸,老公都有同佢講過,都是唔聽,佢只要捻到D咩就比咩落去煮,無論呢樣野平常人眼入面有幾甘唔搭,佢都會甘去煮,真是好無奈,我個仔返親外家都腸胃健康,而且都會吸收,至從同99住埋一起,我個仔就開始瘦了,幾歲大小朋友,發育期都吸收唔好,做阿媽又有咩可能唔心痛,眼見之前肥肥白白,一住埋就瘦曬,最心痛是我阿媽地,臭到甘好,一到99屋企就縮曬水甘,而且99煎下雞蛋都可以比半碗油,咩都話多油先好食,我外家注重健康飲食,唔會甘煮野,最主要系經常煲湯我個仔飲,你肯定覺得點解唔分開煮咧,我都想,不過老公話甘樣唔好,所以唔想老公難做,唯有我自己有時買D野煮比我個仔食,而且佢煲架湯我永遠唔會比個仔飲,我自己煲湯比個仔飲,想個仔食的健康。

子爵府

引用:回覆 tsuilan 的帖子無錯,好諷刺甘,對佢

原帖由 Mia-yee 於 15-08-30 發表

無錯,好諷刺甘,對佢好唔領情,甘算,我做返自己本份就是,但是做呢咩佢睇唔順眼就 ...
老人家永遠唔聽人勸就一定,老人家又死要面子,反而越勸越憎你呀!我以前都當99係自己人,現在當99係路人甲,河水不犯井水,你外家在中山太遠,你想阿仔在港讀書好d,所以都唔會全家番中山住啦!為有租d平少少的屋都搬走吧,你點長住呀!

複式洋房

唯有忍啰,希望快D申請到啰,我都無乜同佢溝通架,平時都系房度多,食返先會出去坐。

伯爵府

因為奶奶受左奶奶的奶奶氣,代代相傳

複式洋房

回覆:gorky 的帖子

佢好钟意讲62亲戚个边D是非架、但是D亲戚对我好好囉。

複式洋房

回覆:Fyatling 的帖子

人缘问题、甘细个BB都吾钟意佢、哈哈。

珍珠宮

引用:回覆 mwmyway 的帖子佢唔是因為我日日洗衫

原帖由 Mia-yee 於 15-08-29 發表
回覆 mwmyway 的帖子

佢唔是因為我日日洗衫架問題,而是我晾衫想佢借開少少,佢有意見,佢有衫洗,又唔開 ...
下次攞去洗衣店洗,乾埋衣唔洗煩

翡翠宮

Mia-yee 發表於 15-8-29 19:26
回覆 wahiuma 的帖子

我都想,不知幾想,有時真是好唔開心,又心痛個仔同老公,覺得呢個家都唔屬于我地一 ...

既然家都冇家嘅感覺,寧願辛苦D挨下都要搬

水晶宮

Mia-yee 發表於 15-8-29 19:20
回覆 dinosaurmum 的帖子

我想搬架,不知幾想啊,但是壓力大啊,我又無野做,全職臭B,呢段時間穩緊野做啰 ...

有冇阿媽可以幫你湊下呢?揾到嘢做就可以存D錢搬出去啦

複式洋房

回覆:tsuilan 的帖子

无申請公屋?十年

民房

Mia-yee 發表於 15-8-29 12:53
我都想、可惜申请左公屋有排都未批到、搬出去住、屋租又贵、压力会好大、唯有忍、但是我已经喊过好多次、好 ...

咁你要平衡下,你頂唔順你奶奶多啲,定頂唔順租金多啲
間屋係係奶奶既話,你住住人地度無法
有另一個方案,如果你話外家對你老公好,咁一係搬去外家住,咁大家開心

首頁

尾頁

跳至