跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Vickie1120 發表於 15-9-18 23:23
不過我老公叫我睇多一個月,如果仲係冇改善先轉校,除左功課同溝通問題外,對我最大影響係阿女返左學變左好 ...
其實我女都有呢D情況出現, 我地都諗緊係學校問題定係佢呢個年齡會出現咁既情況~但我覺得佢地的確冇德怡捉規矩捉得咁嚴謹的! (其實我自己唔覺得德怡係嚴, 對比其他傳統幼稚園已經算係輕鬆版黎架啦, 但英藝係更鬆........)

我女都學多左好多我地平時唔會講同做既野, 脾氣差左......

學校應執著既野又唔執著, 成日走黎問我幾時幫個囡剪短D頭髮! 咁我女出世到而家都未剪過, 總有D唔捨得架麻~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+shirley.leung+於+15-09-18+

原帖由 Vickie1120 於 15-09-18 發表
學術上我都相信係ok,見啲課本內容都深,多英文學,但我宜家擔心係老師經驗太淺,同埋啲同學影響到阿女變差 ...
如果論學術而你想女女入私小或直資小學,三間之中,首選一定係萊恩。我地兩間萊恩加埋一級大概180人,今年有144人入左私小或直資

別墅

引用:Quote:Vickie1120+發表於+15-9-18+23:23+不

原帖由 小寶貝兒 於 15-09-18 發表
其實我女都有呢D情況出現, 我地都諗緊係學校問題定係佢呢個年齡會出現咁既情況~但我覺得佢地的確冇德怡捉規 ...
見到你咁講,原來我並不孤單 問親身邊上k1既朋友,都話佢地小朋友返左學乖左好多,有規炬左好多,所以我就好出奇,我暫時覺得最大可能係阿女班上有啲成日扭計發脾氣情緒不穩既同學,令我女有樣學樣,因為我女學野好快,佢平時根本冇人對住佢尖叫,宜家成日尖叫發脾氣同埋「就」眉,又變到好冇耐性,又鬧人,呢啲返學前係冇架,同埋以前n班學校既資深老師,係好講禮儀,規距,而且係有返咁上下威嚴搭上愛心,絕對控制到小朋友會乖,放學時係要佢地拍好張凳先準走,但我接我女放學(英藝),啲老師係冇要求,淨係拜拜就算。。。
同埋我問親我女(我知佢有2個女老師,1個外藉阿sir),佢班主任同外藉阿sir佢話好好人,鐘意佢,但另一個女老師我問親佢都話唔好人,唔鐘意佢。。。不過呢啲又冇得講既

別墅

引用:Quote:原帖由+Vickie1120+於+15-09-18+發表

原帖由 KitAuYeung 於 15-09-18 發表
如果論學術而你想女女入私小或直資小學,三間之中,首選一定係萊恩。我地兩間萊恩加埋一級大概180人,今年 ...
唔該晒,我有時間會問下德怡同萊恩了解下詳情!

子爵府

引用:Quote:Vickie1120 發表於 15-9-18 23:23 不

原帖由 小寶貝兒 於 15-09-18 發表
其實我女都有呢D情況出現, 我地都諗緊係學校問題定係佢呢個年齡會出現咁既情況~但我覺得佢地的確冇德怡捉規 ...
未剪過

珍珠宮

mwye 發表於 15-9-19 07:56
未剪過

子爵府

引用:Quote:mwye 發表於 15-9-19 07:56 未剪過

原帖由 小寶貝兒 於 15-09-19 發表
好利害

珍珠宮

mwye 發表於 15-9-19 19:19
好利害
唔覺唔覺就好長了~ 而家長到有D唔捨得剪~~
好多人都話點打理呀咁長, 其實每晚沖完涼用把大既梳(一排排果D), 再買一把SALON用既風筒就好快乾了~

子爵府

引用:Quote:mwye 發表於 15-9-19 19:19 好利害唔

原帖由 小寶貝兒 於 15-09-19 發表
唔覺唔覺就好長了~ 而家長到有D唔捨得剪~~
好多人都話點打理呀咁長, 其實每晚沖完涼用把大既梳(一 ...
你好有心機

小寶貝兒    發表於 15-9-20 00:27

大宅

邊間英藝?元朗定天水圍?

大宅

引用:我小朋友剛讀左英藝2個月,以前讀過其他學

原帖由 Vickie1120 於 15-09-15 發表
我小朋友剛讀左英藝2個月,以前讀過其他學校n班,有比較既情況下,覺得英藝啲文書有點亂,老師好young冇乜 ...
早兩年我女由學券轉嚟英藝讀k2,貪佢英普上堂。但讀兩個月就走了,比較下,呢到老師無愛心,只打份工咁,行政非常混亂,一班廿靚個細路,兩個月後都未知邊個打邊個。咁靚嘅遊樂設備原來係做樣無得玩嘅。k2上個靚月已經要寫“牙齒“等字,數學加減數唔明係俾答案。

大宅

引用:我小朋友剛讀左英藝2個月,以前讀過其他學

原帖由 Vickie1120 於 15-09-15 發表
我小朋友剛讀左英藝2個月,以前讀過其他學校n班,有比較既情況下,覺得英藝啲文書有點亂,老師好young冇乜 ...
早兩年我女由學券轉嚟英藝讀k2,貪佢英普上堂。但讀兩個月就走了,比較下,呢到老師無愛心,只打份工咁,行政非常混亂,一班廿靚個細路,兩個月後都未知邊個打邊個。咁靚嘅遊樂設備原來係做樣無得玩嘅。k2上個靚月已經要寫“牙齒“等字,數學加減數唔明係俾答案。

別墅

引用:Quote:原帖由+Vickie1120+於+15-09-15+發表

原帖由 lily1113 於 15-09-21 發表
早兩年我女由學券轉嚟英藝讀k2,貪佢英普上堂。但讀兩個月就走了,比較下,呢到老師無愛心,只打份工咁,行 ...
唉,請問你小朋友讀完2個月轉左去邊?反而我最煩既唔係課程,係阿女曳左好多變左好多,我同我老公都好煩惱點解會咁,或者會搵老師傾下個問題,教導方式我睇啲功課都覺得比以前間私校差,但呢樣野我覺得可以擺埋一邊先,我女言行真係差左好多,其實英藝多唔多雙非?我第一日跟過佢返學,就見到多大陸口音既家長,同埋有講國語既家長,見到一兩個情緒唔受控制既小朋友,但宜家我女由聽話乖乖女都突然變到不受控制既小朋友,真係好煩惱

子爵府

引用:Quote:原帖由 lily1113 於 15-09-21 發表早

原帖由 Vickie1120 於 15-09-21 發表
唉,請問你小朋友讀完2個月轉左去邊?反而我最煩既唔係課程,係阿女曳左好多變左好多,我同我老公都好煩惱 ...
又系B6作怪?

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+lily1113+於+15-09-21+發表早

原帖由 Vickie1120 於 15-09-21 發表
唉,請問你小朋友讀完2個月轉左去邊?反而我最煩既唔係課程,係阿女曳左好多變左好多,我同我老公都好煩惱 ...
天水圍英藝可以有兩架夸境校車,一架福田,一架深圳灣,你話多唔多雙非

子爵府

引用:Quote:原帖由 Vickie1120 於 15-09-21 發表

原帖由 KitAuYeung 於 15-09-21 發表
天水圍英藝可以有兩架夸境校車,一架福田,一架深圳灣,你話多唔多雙非

...
多到爆

大宅

回覆:有冇英藝家長?

我大女畢業於英藝,細仔由N開始讀,現已K1了。
我個人覺得唔係差,係差嘅我都唔會推個仔去英藝讀啦!加上我識讀緊英藝嘅家長當中,都係讚多過彈喎!
我仔N時都成日比小朋友咬、抓親,但我反而正面教個仔,人地打你、蝦你,唔好還手,要同老師講,老師會處理。咁我仔本身都係曳,不過佢跟到我指示,下次再有人打、咬佢,佢就同老師講,老師都會同我講返件事同處理佢嘅!

子爵府

引用:我大女畢業於英藝,細仔由N開始讀,現已K1

原帖由 翹翹媽媽 於 15-09-22 發表
我大女畢業於英藝,細仔由N開始讀,現已K1了。
我個人覺得唔係差,係差嘅我都唔會推個仔去英藝讀啦!加上我 ...
是否元朗英藝?

複式洋房

回覆:有冇英藝家長?

我仔仔上年 n ,今年繼續 nc ,可能我要返工,少同學校接觸,唔清楚B6家長學生/老師實際係點,但見到仔仔返得好開心,成日唱歌,又扮老師講故事,就覺得間學校幾好。
好似早幾日同仔仔做功課連十字線,佢話: 老師叫用鉛筆做呀!
拎起支鉛筆,劃幾下就話: 劃得唔靚,刷咗去再劃過!
嗰下我覺得學校有認真教佢,佢先可以咁認真做功課。

大宅

引用:Quote:原帖由+翹翹媽媽+於+15-09-22+發表我

原帖由 mwye 於 15-09-22 發表
是否元朗英藝?
係呀,元朗

首頁

尾頁

跳至