在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:5萬聽落只係ok都唔多,+唔好怪我咁講,+香

原帖由 fatping 於 15-09-22 發表
5萬聽落只係ok都唔多, 唔好怪我咁講, 香港地如果要供樓的話, 真係公一份婆一份好d, 你地重要供車停車場 ...
同意

大宅

回覆:JudyJudyJudy 的帖子

勁呀

男爵府

引用:如果你係因為壓力大而唔想做, 你可以轉工如

原帖由 鳥嘴123 於 15-09-21 發表

如果你係因為壓力大而唔想做, 你可以轉工
好好的分析! 原來呢個都5少過來人, 我份工近來好大壓力, 前排自己都唸做ftm , 唸到打困竉。 後來冷靜唸, 其實5想做呢份工5=ftm。 我仲捱緊

男爵府

引用:多謝你地呀。我都想轉工,可能年尾啦加上我

原帖由 chu_peipei 於 15-09-23 發表
多謝你地呀。我都想轉工,可能年尾啦加上我根本好難請假見工,搵左成個月都in過1份咋。 工作好攰,日日做唔 ...
我都有退下來回家湊仔的念頭, 份工有推力, 細路有拉力。 後來我清晰番, 唸錢就轉工, 如果做ftm就5好唸份工幾錢, 辛5辛苦, 因為已經5關我們事。

最後, 我決定衝埋d公司重要的task, 12月取假去旅行relax, 如果都仲有呢個念頭, 就走。 我怕自己壓力大, 一時衝動做錯決定。 你都可以考慮取大假, 先體驗ftm生活

男爵府

引用:五萬蚊,比上不足,比下有餘。我同老公加埋

原帖由 judycyk 於 15-10-22 發表

五萬蚊,比上不足,比下有餘。我同老公加埋都唔夠35K,仲有 ...
好勁呀! 點搞得掂㗎?? 可以pm我嘛?

我如果計得到, 我都都辭職抖吓, 我有一個3歲女, 有工人, 要供樓, 有4大長老。 真心求教, 謝謝!

公爵府

2024年龍年勳章

Happi_Mum 發表於 15-11-12 07:16
好勁呀! 點搞得掂㗎?? 可以pm我嘛?

我如果計得到, 我都都辭職抖吓, 我有一個3歲女, 有工人, 要供樓, 有4 ...

每月供樓6K,工人4K,管理水電煤地租差銄約2.5K,校車1.5K,日常買餸加日用品約4K,保險約3K,學嘢約3K,額外開支如睇醫生同飲宴約1K,我一家四口都仲有一萬蚊零用。夠哂洗啦。
如果要俾四大長老,就要預多10K,不過我父母同我老公父母都仲有收入,我哋無呢方面的開支。

首頁

尾頁

跳至