自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁我又唔同意話只有xx訓練有用

自閉小朋友都係人, 有自己喜好同天份, 當然資源唔夠無得好講, 在可負擔情況下, 亦應該俾佢接觸唔同事物, 發掘自己興趣
我仔都係自閉兒, 都試過唔同課外活動 (我唔係為張cert或者為個獎, 我想佢多方案發展, 玩下), 同一般小朋友一樣, 有d學學下無興趣, 有d繼續學, 自問有一路了解佢鐘唔鐘意
前排我問佢, 返2個樂團, 邊個鐘意d, 佢話2個都鐘意 (其中一個係要逢星期五晚過海, 返到屋企都好夜), 我問佢: 咁你係鐘意玩音樂丫, 定見到d朋友丫, 定係有野食呀? 佢話: 都鐘意! 我笑住話佢敷衍我, 佢同我講: 當你有學音樂你就明架喇

係啊, 我又唔係佢, 我點會100%明佢感受呢? 做父母都係想子女開心, 邊個話學課外活動係折磨小朋友? 邊個話自閉就只應上訓練? 以上說話, 樓主可以思考下, 事實上, 我仔有機會表演, 試過跟樂團遊學, 呢d都係為佢帶黎緊滿足感同成功感, 學我仔話齋, 我無學音樂所以我未經歷過, 可能係我損失

大宅

引用:大小肌正常,佢好多野講但全bb話,肯同人玩

原帖由 rm11 於 15-10-09 發表
大小肌正常,佢好多野講但全bb話,肯同人玩有眼神交流
我仔之前睇政府都被評估有自閉傾向加語言遲緩,不過最近一次三歲半評估醫生話佢唔係自閉,因為佢好主動同醫生玩同有眼神接觸,最後話呢家每年覆一次診,如果到k3都無乜特別就close file。 不過佢語言都係差,所以我哋都有俾佢讀兼收位。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hiumingruby 發表於 15-10-9 15:49
我仔之前睇政府都被評估有自閉傾向加語言遲緩,不過最近一次三歲半評估醫生話佢唔係自閉,因為佢好主動同醫 ...
我仔K時, 醫生都話肯定唔係自閉, 結果咪拖到小3至確診LOR

男爵府

回覆 rm11 的帖子

3,畫班
4,跆拳道
5非洲鼓

如果係自閉症, 學呢三樣都有幫助

珍珠宮

回覆:亞仔有自閉症,大家比下意見

協康都有晒你講果d班,果度好岩你小朋友玩,d老師又有經驗對呢d仔喎。
我仔畢左業都返學校參加返佢地健樂會既興趣班

大宅

引用:Quote:hiumingruby 發表於 15-10-9 15:49

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-09 發表
我仔K時, 醫生都話肯定唔係自閉, 結果咪拖到小3至確診LOR
係?咁其實佢點確診係?咁你仔仔性格係點?

王國長老

我仔2歲講野慢已經開file, 跟住讀i位 (當然斬釘截鐵話佢xxx又無, yyy又無, 肯定唔係自閉)
去到k2準備搵小學, 加埋老師評語, 再評, 就話佢adhd, 又開file, 轉介埋精神科
之後就一直去精神科覆診
直到小3, 因為學校做左d曳野, 我自己要求見學校教育心理學家, 又評, 評完轉介政府再做大評估(一做十次, 學校社會話我好彩, 唔係個個都有得評呢款), 出黎結果話非典型自閉, 學名都係ASD (自閉譜系)

表面上我仔無野架, 好乖巧tim, 連學校門口姨姨日日見佢都話佢定/乖; 對大人同小朋友都好友善, 但佢社交能力好弱, 同大人仲好, 因為正常大人唔會同小朋友計較/會讓, 而且大人睇住一有d唔妥實出聲, 但一對住同齡d問題就走出黎, 小氣, 脾氣起伏大, 易喊, 無咩同理心, 自我中心, 得罪人唔知仲以為好好玩, 人地嬲佢唔識停仲覺得人地有反應....之類啦

子爵府

引用:今年K1 岩岩3歲未識講野但識講d英文字,學

原帖由 rm11 於 15-10-09 發表
今年K1 岩岩3歲未識講野但識講d英文字,學校有興趣班幫吾幫佢報名好?如報又報邊樣好

1,英文拼音
5,學樂器可以訓練耹聽專注力,手眼協調,非洲鼓唔太難,一班人玩可以提升社交能力。

大宅

非洲鼓

大宅

引用:我仔2歲講野慢已經開file, 跟住讀i位 (當然

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-09 發表
我仔2歲講野慢已經開file, 跟住讀i位 (當然斬釘截鐵話佢xxx又無, yyy又無, 肯定唔係自閉)
去到k2準備搵小學 ...
咦,無乜同理心,自我為中心,唔識停以為好好玩呢啲要大個啲先睇得到喎,暫時我仔仔同同齡相處無乜問題,小朋友喊佢識叫人唔好喊啦,會share玩具咁囉。不過可能真系要大啲先睇得到。醫生都有叫我哋k2開始留意佢專注力,因為開始寫字,有問題又要評估,都係話有問題要轉介精神科

王國長老

hiumingruby 發表於 15-10-9 16:39
咦,無乜同理心,自我為中心,唔識停以為好好玩呢啲要大個啲先睇得到喎,暫時我仔仔同同齡相處無乜問題,小 ...
祝佢進步快D, 唔好要媽咪擔心

大宅

回覆:Charlotte_mom 的帖子

問左協康會有d小组班上

侯爵府

引用:我仔2歲講野慢已經開file, 跟住讀i位 (當然

去到k2準備搵小學 ...
我仔有部分中,不過暫時話係感统问题。不過治療姑娘叫我再留意,似乎仲有其他問題。待觀察

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rm11 發表於 15-10-9 11:09
排左E同I位應該出年有位,每月兩堂ot,兩堂st上緊,係學校都乖坐定定都跟到上堂,介曬日夜片

...
想請問你仔仔係讀緊普通幼稚園?
我仔2歲5個月,早幾日都評估佢有自閉症
早期訓練同特殊幼兒中心都排左
不過佢岩岩先交表報下年K1,而家未有書讀
佢除左唱ABC SONG之外,只得少許依依哦哦外星話
片又未戒,睇黎讀普通幼稚園既機會都好微
喺派到政府位之前,都唔知可以喺邊度讀書學野好

我屋企都係得老公一個搵錢養4個,想報協康會有個4日班,但每月6千幾負擔唔起
唔知佢一星期一堂既訓練有冇咩效用呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sheung1126 發表於 15-10-17 15:04
好老實講我覺得冇効, 我仔當年未上到S位只係樓下幼稚園讀住先一星期去一次協康治療同埋每星期六去個小組
進展唔明顯, 而且帶出帶入都辛苦只得果45分鐘訓練
不過如果家長跟住上自己記住技巧自己努力同佢做訓練應該會好好多
平時帶小朋友去公園玩多D有幫助架

大宅

引用:Quote:rm11 發表於 15-10-9 11:09 排左E同I

原帖由 sheung1126 於 15-10-17 發表
讀緊k1,班主任話佢聽野同認知都爭d,但佢肯跟其他小朋友做好肯常試,都話佢進步左,但一有S位我都比佢入讀係最大幫助

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 anteater 於 15-10-09 發表有

原帖由 芒果米池 於 15-10-09 發表
嚴重自閉症先會完全冇眼神接觸
唔一定嫁 我女懷疑自閉,雖然次次 test 都擦邊,不過佢細過有段時間係冇眼神接觸,連家庭醫生都擔心呀。

總有離別的時候

大宅

回覆:rm11 的帖子

好彩介曬片,未賴過尿,所以老師都好包容佢,佢好鐘意行出去做示範老師都比好多機會佢表現自己

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:亞仔有自閉症,大家比下意見

報群體一起互動果D

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至