自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rayrayus 發表於 15-10-13 03:06
以前好多鐵架同繩網可爬高爬低,超好玩
呢個調查唔係廢。高登前排先一班老鬼講返以前既公園同而家公園既差別。講真而家公園無人玩,最多問題出嚮父母身上,遊戲機只係其中一個問題,最大問題咪又係某d怪獸因安全理由唔比落街玩?
其次係,好多唔太大既公園,遊樂設施都變成老人家健身地,有d仲要攞黎曬野,仲有個問題係,某d遊戲設備實在太過幼稚,相比以前一個高兩層樓既繩網真係秒殺而家大部份設施

Chirley    發表於 15-10-13 11:44
BIGPAT    發表於 15-10-13 11:36

公爵府

畀面勳章

有D鄰近屋邨老化, 小朋友都唔多仲要返學, 點可以咁計

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:大搜查:遊樂設施零Fun 細路唔吼

投訴一樣拆一樣

我樓下幾個千秋玩時有嘈音被人投訴

拆晒啦 小朋友冇得玩

男爵府

Maggie518 發表於 15-10-13 09:18
外國果啲真係睇嚟好好玩咁,不過香港住宅區公園細,無可能放得落呢啲咁大型,或者有無啲細型啲類似嘅可以改 ...
以前星期五六日,或者平時放學,走廊都好熱鬧,人都識多左。而家個個困住曬,無0羊事都唔會走過隔離屋敲門

BIGPAT    發表於 15-10-13 11:36

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

iamnote 發表於 15-10-13 01:49
智樂兒童遊樂協會早前在本港5個遊樂場,拍攝600小時實驗短片,結果顯示,近4分1時間遊樂場「拍烏蠅」,反 ...
唔係喎,我小朋友玩樓下個公園仔都好開心架喎
只要有其他小朋友一齊玩,圍圈跑都好開心,加埋大人一齊倍玩,就更開心

有時遊樂場不在乎大小,只在乎有沒有人一齊倍玩

水晶宮

回覆 iamnote 的帖子

我唔認同喎.. 我屋企弣近EXTEND咗個兒童公園都不知幾多嘢/人玩. 朝早公公婆婆做運動, 我覺得唔錯.

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

香港係一個連條長小小高小小0既滑梯都容納唔到0既地方, 遊樂場又點會有FUN?!

BTW, 還我香港公園條長滑梯!!!!!!

Chirley    發表於 15-10-13 11:44
.........................................

伯爵府

引用:智樂兒童遊樂協會早前在本港5個遊樂場,拍

原帖由 iamnote 於 15-10-13 發表
智樂兒童遊樂協會早前在本港5個遊樂場,拍攝600小時實驗短片,結果顯示,近4分1時間遊樂場「拍烏蠅」,反 ...
根本不是遊樂場欠缺趣味,而是小朋友一係比家長困係屋企讀書溫習,一係掛住打機,邊有人去遊樂場呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

以前細過都係得滑梯同千秋,都可以玩得好開心

而家多咗人去學興趣班,唔係所有家長肯陪/俾小朋友去公園玩下的

伯爵府

引用:智樂兒童遊樂協會早前在本港5個遊樂場,拍

原帖由 iamnote 於 15-10-13 發表
呢間機構自己都係做遊樂設施,都唔知係咪想踩低免費遊樂設施從而抬高自己

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

小朋友上咗小學後都冇時間落公園/遊樂場玩啦…

子爵府

philipsbaby 發表於 15-10-13 09:29
以前星期五六日,或者平時放學,走廊都好熱鬧,人都識多左。而家個個困住曬,無0羊事都唔會走過隔離屋敲門
...
呢個係真架,以前我地一條走廊十戶八戶,開張摺枱响走廊,一班細路玩吓摺紙劃吓公仔又一日,點同而家,幾乎隔離姓咩都唔知。

子爵府

小人去我想是另一問題,比起悶,我想家長更怕的是小朋友同什麼人一起玩,唔排隊,打尖,推人,講粗口,家長又唔理,有更好的遊樂場都無用,一次半次可以教小朋友唔好學,小朋友明白,但每次都是這樣就唔開心。

伯爵府

依家d小朋友放學唔係去補習班,就去興趣班,功課測驗又多,公園有設施都唔得閒玩啦!

子爵府

畀面勳章

唔理調查結果,我相信自己嘅觀察: 真心認為香港d兒童遊樂設施唔好玩,唔吸引

曾去過幾個歐洲國家嘅街邊兒童遊樂設施(阿仔細而我又唔鍾意去埋d咩樂園,主題公園之類地方,所以不論大城小鎮,定必去當地兒童遊樂設施),人地d好玩好多,其實好似以前香港d遊樂設施,唔明香港點解清走曬d好玩野

大宅

引用:我覺得係小朋友根本冇時間玩

原帖由 MA33IE 於 15-10-13 發表
我覺得係小朋友根本冇時間玩
同意!幼稚園還好些,上了小學根本沒甚空閒時間!

子爵府

的確我哋細個玩果啲激好多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

香港小學生而家咁多功課又搵默書, test, 得鬼閒去玩咩, 玩都係玩最多半粒鐘到

侯爵府

回覆:iamnote 的帖子

近1/4遊樂場,即係有3/4並非少人。呢啲就是只要自己想要的結論,勿視其他事實。

侯爵府

引用:近1/4遊樂場,即係有3/4並非少人。呢啲就是

原帖由 yeunghung 於 15-10-13 發表
近1/4遊樂場,即係有3/4並非少人。呢啲就是只要自己想要的結論,勿視其他事實。

...
忽視至啱。

首頁

尾頁

跳至