跳至

首頁

尾頁

大宅

荃灣聽講荃灣浸信會幾好,但只有k1-k3,冇nusery

自家製手作仔,得閒來睇睇http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]

大宅

哦,原來KCS係蘇浙,不過以我所知蘇浙係東區,唔係灣仔區架bor

原文章由 meow50 於 08-7-29 10:25 發表
Thanks for your info! It's very detail and helpful.

KCS = 蘇浙 You may check check the education section.

民房

請問有無屯門區嘅資料, 最好之後可以升上基督教小學~

大宅

各位可以參考以下網站,係幼稚園的視學評審報告,雖然未必係好update(因為好多都已經係幾年前),但內容詳盡,由幼稚園的行政架構至兒童的學習成效都有評估,有時間看下對選幼稚園好有幫助

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeid=2657&langno=2

自家製手作仔,得閒來睇睇http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]

大宅

全港有提供幼兒服務(預備班)的幼稚園暨幼兒中心名單﹑收費及附設的輔助服務﹐暫托幼兒服務和延長時間服務等

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

大宅

hello, puiting_99
我係0708mami, 都係長沙灣區, 你講的浸信會是否廣利道果間 ?
如係, 我已問左係冇n1的, 區內有n1的: 1) 基愛堂 2)香港基督教
李鄭屋, 其他的未 check.
我都諗緊出年俾囡囡在區內讀 n1, 大家share 下.

原文章由 puiting_99 於 08-7-22 13:28 發表
我係長沙灣呀, 有冇人有資料, 要有延展的
唔知浸信會培殷幼兒園好唔好

民房

原文章由 sai_lam 於 08-7-29 10:14 發表
請問KCS係邊間?
以我所知,除我我唔知邊間係KCS,你講個幾間都唔錯,但係相比之下st paul最難入,你知唔知st paul有兩間,一間係spn,另一間係spk,同埋以上幾間既學費都相差幾遠
SPN-有n1-k3,冇學劵,學費約$5000一個月
SPK ...

Thank you Sai-Lam and the informations are very useful. What's the difference between SPN or SPK? I heard most school will accept Victoria's kindergarten student. Maybe that's not true.

Do you live in HK side and are you a full time mama.
MelMel

大宅

唔使唔該,大家交流吓啫,係呀,我係住港島區,又係全職媽咪,所以成日周圍八卦

其實SPN同SPK都幾大分別
SPN:n1-k3,冇學劵,全日制,學費約$5000一個月,比較好d,入st paul co-ed小學機會都大d
SPK:k1-k3,有學劵,半日制
其實兩間都好難入(有名人子女都入唔到呀)
係呀我都聽講d小學好鐘意收維多利亞幼稚園畢業生架,因為佢地d小朋友英文都幾好架

原文章由 frankmelmel 於 08-7-31 19:07 發表
Thank you Sai-Lam and the informations are very useful. What's the difference between SPN or SPK? I heard most school will accept Victoria's kindergarten student. Maybe that's not true.

D ...

民房

原文章由 sai_lam 於 08-7-31 22:53 發表
唔使唔該,大家交流吓啫,係呀,我係住港島區,又係全職媽咪,所以成日周圍八卦

其實SPN同SPK都幾大分別
SPN:n1-k3,冇學劵,全日制,學費約$5000一個月,比較好d,入st paul co-ed小學機會都大d
SPK:k1-k3,有學劵,半 ...

Hi Sai-Lam,

Thank you for all the information. I'm a full time mama and let's find a time for gathering if it is ok with u. Thanks
MelMel

大宅

Hi babychin & puiting_99,
我都係長沙灣區既mami架, 我以家都係度頭痛緊幫我bb報邊間好, 請你地俾d意見. 謝謝!

原文章由 babychin 於 08-7-31 14:23 發表
hello, puiting_99
我係0708mami, 都係長沙灣區, 你講的浸信會是否廣利道果間 ?
如係, 我已問左係冇n1的, 區內有n1的: 1) 基愛堂 2)香港基督教
李鄭屋, 其他的未 check.
我都諗緊出年俾囡囡在區內讀 n1, 大家share ...

大宅

Many 幼兒園 will start to receive the 07 baby at around October or November wow.... YuenBma

原文章由 ernie_kmy 於 08-7-22 11:46 發表
想問下大家開始諗幼兒園未, 我同老公好冇idea, 大家會點選擇呢?

如果有幼兒園有openday, 可否請大家post上來share一下....

男爵府

睛靈勳章

原文章由 ernie_kmy 於 08-7-22 14:36 發表
我係將軍澳區, 不過我希望可以同囡囡試d直資學校...

幼兒園無直資呢個樣喎 ,主要分牟利/非牟利機構。
3歲以上班歸教統局管(3至6歲班有學卷),仲要睇間學校公佈有無學卷,3歲以下社署管(無學卷)。其實小學同幼稚園/幼兒園都無連繫,即係讀唔讀幼稚園同報小學無關係,讀小學就要計分數,睇吓父母/兄姐係唔係該校做事/讀書,同宗教等。當然啦!!個校長暗瓦底收你都得(咁要睇吓你有無咁既本事啦)。

大宅

dear angelkwai & babychin

我說的浸會是在長沙灣幸福村
浸會愛群社會服務處培殷幼兒學校
B.O.K.S.S. PUI YAN PRE-PRIMARY SC
地址
Address
九龍長沙灣幸福街1號地下
G/F 1 FORTUNE STREET CHEUNG SHA WAN KLN

唔知你地係唔係WORKING媽媽, 要不要延展服務
因我是在長沙灣番工,所以想近公司,因為是自己一腳踢照顧個囡

有N1 同 延展 的
1) 香港聖公會基愛幼兒學校(麗閣村)
2) 香港基督教女青年會趙靄華幼兒學校(元州村)
3) 香港保護兒童會長沙灣幼兒學校(長沙灣社區中心)
4) 長沙灣街坊福利會林譚燕華幼稚園 (麗閣村)
等等, 比條LINK 你地上去睇下

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

亞囡已經係培殷報咗名等12月面試
諗緊報唔報多間做後備

原文章由 angelkwai 於 08-8-8 14:01 發表
Hi babychin & puiting_99,
我都係長沙灣區既mami架, 我以家都係度頭痛緊幫我bb報邊間好, 請你地俾d意見. 謝謝!

大宅

青衣城路德會幼兒園派表啦,有需要的媽咪去拎form啦

大宅

gphoebe 你係唔係住青衣嫁

原文章由 gphoebe 於 08-8-15 18:42 發表
青衣城路德會幼兒園派表啦,有需要的媽咪去拎form啦

大宅

係呀

原文章由 puiting_99 於 08-8-15 23:41 發表
gphoebe 你係唔係住青衣嫁

複式洋房

hi gphoebe,
我都係青衣住,我攞左4間幼兒園表格,學之園、啓思、宏福、路德會,你有冇心水讀邊間?大家交流下?
原文章由 gphoebe 於 08-8-19 11:50 發表
係呀

大宅

我都係住青衣, 有冇興趣 join 我地 9月7日個小敍會呀
亞囡要讀近我公司的學校,所以我唔會報青衣的學校

康傑中英文幼稚園 (半日Nursery)
啟思幼稚園 (半日Nursery)
路德會青衣城幼兒園 (全日Nursery)
卓思英文學校暨幼稚園(青怡分校)(半 / 全日 Nursery)
學之園幼稚園 (半日 Nuresry, 冇學卷)
宏福幼稚園 (國際課程) (半 / 全日Nursery 冇學卷)
宏福中英文幼稚園 (國際課程) (冇Nursery 冇學卷)
英基國際幼稚園(青衣)(冇 Nursery 冇學卷)
宏福幼稚園 (本地課程) (半 / 全日 Nursery 有學卷)
宏福中英文幼稚園 (本地課程) (半日 Nursery 有學卷)
聖公會荊冕堂青衣幼稚園 (半 / 全日 Nursery 有學卷)

原文章由 fook06 於 08-8-20 17:19 發表
hi gphoebe,
我都係青衣住,我攞左4間幼兒園表格,學之園、啓思、宏福、路德會,你有冇心水讀邊間?大家交流下?

大宅

fook06,
青衣的話我自己都拎左路德會同學之園,但我主力會同阿仔報九龍區的學校,暫時主力會諗聖三一堂同ywca紹邦,如果係青衣就會簡路德會,因為我想阿仔返全日,雖然個個都話學之園好好,但自己就麻麻,之前聽其他媽媽講宏福好似不太好喎

putting_99,
咁你會簡邊區的學校呀?

大宅

回覆 #9 EFJ3 的文章

Hi, 各位, 我都系有個07的小朋友. 想問下如果唔讀 N1, 咁幾時先搵 K1的幼稚園?
有無沙田區全日制的好介紹呀? 分享下.

首頁

尾頁

跳至