自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆:生過小朋友既jm點挨過作嘔作悶既日子?

我生大仔和細女都有嘔,係頭3個月嘔。唯有次次食少少野,引左自己嘔先,嘔完再食,我果時真係攬住個馬桶,跪喺馬桶前嘔架,諗起都淒涼。

同意jm們講,不停試食,搵一啲你食左唔會咁反胃既野,我果時都係食潮州咸菜,洗淨切定條放入保鮮盒,感覺反胃時食一細條咁。另外我又會去香薰店,搵一支自己聞左會舒服啲既純香薰油,但一定一定要問清楚香薰治療師,邊種味適合孕婦聞(如薰衣草就唔得啦!因為有通經作用), 我果時就買左甜橙,葡萄柚,檸檬呢類果味油,滴一兩滴落紙巾,放袋中,有需要時就拎出來聞一聞,感覺舒服好多。

男爵府

引用:Quote:原帖由 blackcurrant00 於 15-10-27

原帖由 mmkk12 於 15-10-27 發表
未有呢胎之前身體如何
瘦,但挨得

男爵府

引用:有無試下走糖熱檸水同埋食下新鮮車厘茄?口

原帖由 chanyuen2012 於 15-10-27 發表
有無試下走糖熱檸水同埋食下新鮮車厘茄?口苦dell dell可以試試
檸水我勁加怡口糖,但最後都飲到反胃,唔再掂

男爵府

引用:我兩胎都是嘔到生,第一胎嘔到想死,第二胎嘔

原帖由 8331 於 15-10-27 發表
我兩胎都是嘔到生,第一胎嘔到想死,第二胎嘔到慣,都有入院吊鹽水,有一位醫生教我飲薑啤,飲了又好d,不是啤酒 ...
薑味令我反胃。。。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我果陣嘔到四個幾月,食餐飯要嘔三次先食得完,因為嘔住過幾次醫院,食左醫生開既止嘔藥只係會好小小冇嘔得甘勁,但就好易暈,最後去左睇中醫,飲左藥就真係舒緩倒唔嘔,飲兩次藥可以三四日唔會嘔,我冇乜特別去戒口,乜止嘔方法都試過甘滯,但真係起倒作用既都係睇中醫

大宅

我兩胎都嘔到脫水都入醫院吊鹽水,第一胎仲要入咗3次醫院。真係瘋狂咁嘔,試過有晚坐響厠所嘔到天亮,頂唔順,行都行唔到,要 call 白車入醫院。醫生都話有d人比較容易嘔,我第一胎差唔多嘔到生,第二胎就好d,只係頭3-4個月勁嘔。我咩方法都試過,但都無咩用,如果嘔得太勁醫生會俾止嘔藥,但我試過連粒藥都嘔埋出黎,又試過打止嘔針,不過都係唔得。不過醫生話嘔,代表個胎有生長,我唯有咗安慰自己。

男爵府

引用:我無去錯版,覺得好多有經驗既既媽媽應該都

原帖由 blackcurrant00 於 15-10-27 發表
我無去錯版,覺得好多有經驗既既媽媽應該都唔會去產前產後版。

生阿仔時都嘔過,唔過十次,而且係後期,今 ...
有類講法係孕婦食d 野太涼唔岩阿b 有反應

水晶宮

原帖由 blackcurrant00 於 15-10-27 發表

冇喎,日日捱,最後用紫花油頂到,但好多人都話唔好用咁多

男爵府

瞓覺
食自己想食嘅野
我當時係傍晚開始泥料,早上下午正常,傍晚就想嘔,有時連野都冇食就瞓

別墅

我前排作嘔作悶,真係咩都食唔到,飲唔落。
唯有想食咩就食,試過粟一燒當一餐都係咁
加油,只有向前望,想食咩就食啦~

男爵府

有無自己試按內關穴?我陀阿仔按內關無嘔過。

止嘔帶原理都是按住內關。

男爵府

每日一支大嘅有汽礦泉水

伯爵府

引用:Quote:原帖由 mmkk12 於 15-10-27 發表未有

瘦,但挨得
我都係瘦,未有bb之前好勁,呢胎確實差左,其實可能我們不知不覺操勞左之前,現在沒法,我有睇中醫補救下,但始終陀住個b , 懶了

男爵府

我第二胎又嘔又暈又血壓低,最後放假安胎,一日只食一兩餐,食materna補充營養,我覺得唔食唔郁瞓係到已經最舒服。

侯爵府

醒目開學勳章

我報到先,由知道有咗果日,開心咗一日咁大把,第二日開始就嘔到投曬降 直到5個月左右。
意見:
1)心理上要預咗,我食時係預咗嘔嘅,但照食自己鍾意嘅野,唔會因為會嘔就唔食,食野可令人心情愉快。
2)放少少餅在床頭,一起床果下好反胃。
3)去餐廳時留意定廁所响邊,可能一食完就嘔。
4)會過去的。

侯爵府

畀面勳章

係勁辛苦,就咁捱咋!都冇辦法啦想撼頭埋牆撞暈自己,不過想下好啦,最終都要一日一日咁捱

男爵府

我果時食乜嘔乜,唯有想食乜就食乜,都唔理得係咪健康野,只要唔係生同會令到宮縮既野我都照食,食完嘔左又再食,我個人覺得所謂止嘔既食物作用不大,最多只頂到一陣,放心,時間好就快過,12週打後會慢慢好,冇咁易嘔。

男爵府

我當年嘔到生之前嗰晚仲嘔緊。陀住全程都食唔到野,鈣片、葉酸全部食完就嘔,結果無食過。奶都飲唔到。
我靠瞓覺,一放工返到屋企就瞓,瞓左唔使嘔

珍珠宮

blackcurrant00 發表於 15-10-27 00:56

我陀大仔時好累但只嘔過3次,係公司一到LUNCH我就要瞓一振,瞓45分鐘先食飯,3個月就好好多,但陀細仔時就嘔到顛咗。臨生一星期仲嘔緊。我要返工, 係公司咪有時MSN同朋友呻下。放工食完飯就入房抖下,好彩那時大仔3歲未返小學呢放工唔駛睇功課否則人都顛。。

子爵府

當年我嘔足9個月,常與馬桶為伴,真係好辛苦時,只是慢慢咬梳打餅咋,因完全無辦法止嘔,jm加油啊!

首頁
12345...7

尾頁

跳至