婆媳關係

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

引用:Quote:nanananana+發表於+15-10-30+13:42+A

原帖由 beagledog 於 15-10-30 發表
你係A 親戚, 應該慶幸 A 同 B 分左手, B係睇錢好重嘅人.
我只是企在B的立場講下件事⋯我無任何立場⋯因為人地家事,我唔會comment

伯爵府

Aidan08和tansyneko都各有道理,但睇左咁多bk都知道,男家任何人(6299,老公仔)反口機會一定存在高風險,b女子為保障自己都人之常情。而且身邊人一定唔多唔少會加鹽加醋,仲會比較。

試問世界上仲有好多啃老族男仔女仔,平時食開父母既,試問食人地父母既,點唔覺得應份??
何況睇電視有新樓賣,好多父母/後生都係買比子女或靠父母俾首期。能自費買的萬中只十。耳濡目染下大家多少有歪思想。

子爵府

引用:大家一睇個B嘅回覆就一面倒話B唔啱,但請問

原帖由 小小魚媽 於 15-10-30 發表
大家一睇個B嘅回覆就一面倒話B唔啱,但請問大家有無睇返男家嘅無理要求先? 而B嘅回覆有機會係俾男家嘅無理 ...
咁B可以話搬出去住⋯但B無咁講!
A係覺得大家可以再儲下錢,住屋企可以草多D錢,再準備生BB⋯
至於擺酒,好簡單,A父母係覺得不如先上車,上到車,睇下有幾多錢省,再睇下搞唔搞結婚⋯
而且佢地無唸過B會要求一定要婚禮!而不是話請大家親戚吃餐飯就算⋯

子爵府

引用:Quote:jacobkit+發表於+15-10-30+13:26+其

原帖由 Huuu 於 15-10-30 發表
人先唔簡單,都講到男家父母住老牌豪宅,但又係中產(應該講生活上唔會好豪洗喇)。分分鐘男仔父母成副身家只 ...
佢應該驚99買間屋無佢地現在住的好!驚細佬俾細佬挪走

子爵府

引用:其實我覺得件事無咁簡單,佢地兩個出去租咪

原帖由 jacobkit 於 15-10-30 發表
其實我覺得件事無咁簡單,佢地兩個出去租咪得,你估一個人工over 3萬的女仔好恨同奶奶住咩

...
個女仔家庭負擔都重!如果按家庭而言
A雖然搵錢唔夠B多,但家庭負擔一定好過佢!之前佢地歐遊,雖然話AA,但A其實都有補貼小小

男爵府

小小魚媽 發表於 15-10-30 13:54
大家一睇個B嘅回覆就一面倒話B唔啱,但請問大家有無睇返男家嘅無理要求先? 而B嘅回覆有機會係俾男家嘅無理 ...
我都係咁認為,根本係A的媽咪自私又唔尊重B, 單是簽紙不能同住巳過份無理

男爵府

回覆:奶奶VS未來新抱

如果我係B, 而我又好鍾意A, 已經視佢做結婚對象,咁就算已經拍左7年拖,我都唔介意等多兩年啦。

真係唔明點解B一定要而家結婚。

allah    發表於 15-11-6 03:05
beagledog    發表於 15-10-30 14:27

伯爵府

回覆:nanananana 的帖子

依家好多女仔睇錢好重

大宅

回覆:nanananana 的帖子

如果a既父母唔好提出咁多金錢上既offer,件事可能好辦好多。
佢地要結就佢地自己搞,唔洗父母干涉佢地擺唔擺酒。
要求結婚就要搬出去,要買樓租樓就閣下自理。咁佢地自己就可以決定幾時結婚啦。

禁止訪問

引用:如果a既父母唔好提出咁多金錢上既offer,件

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

分得好, 我係A都唔接受!

禁止訪問

已刪除用户

琥珀宮

beagledog 發表於 15-10-30 13:37
婚禮重要過婚姻, 而家D女仔個腦諗咩架.
比 WEDDING PLANNER 搞到D 人以為婚禮一定要有一個模式,其實係佢地 ...

依家D結婚廣告洗腦咁洗,一生人一次,BIG DAY好重要,大日子唔可以求其...ETC,加上如果身邊有姐妹大搞有比較,更加想婚禮有幾大龍鳳就幾大龍鳳,唔知以為佢哋人生得返個婚禮,過咗場婚禮以後就無重要事咁,睇依家D人係擺酒前的單單影婚照都至少四五輯就知佢哋睇婚禮好重要,其實最後D相都係收係床下底居多,不過人有我有心態,無就恨要架啦

其實個案中99唔肯同住都不知係幾好的事,相信好多JM都恨可以唔駛同99住,唔明點解B想入去住,同埋睇錢睇到咁緊要,但D錢又唔係A既,係A父母,其實B根本無權控制A父母將D錢點用,人哋父母肯幫手其實已係BOUNS

不過B得25歲,仲好年輕,希望佢搵到個同佢目標一致合佢心意的人結婚啦

子爵府

引用:如果a既父母唔好提出咁多金錢上既offer,件

原帖由 GOGOASIA 於 15-10-30 發表
如果a既父母唔好提出咁多金錢上既offer,件事可能好辦好多。
佢地要結就佢地自己搞,唔洗父母干涉佢地擺唔 ...
我地係傳統家庭,A媽媽肯定會幫手!而且佢地家庭環境其實幾OK!

子爵府

引用:其實B話結婚+A+果時有冇問下果女朋友想點?

原帖由 tracy_ci 於 15-10-30 發表
其實B話結婚
A 果時有冇問下果女朋友想點?
或者兩口子未有共識前
呢part我可以講下,之前B想結婚,A唔想,當時有吵架,然後A媽媽偶然叫B過來吃飯,A先話大家冷靜緊,A媽媽肯定問咩事,A就講B要結婚,唔係就分手,當時A媽媽係幫B,話完全明白一個女仔同一個男仔拍拖7年想結婚的想法,叫A體諒下⋯

子爵府

引用:Quote:小小魚媽+發表於+15-10-30+13:54+大

原帖由 MayCKM 於 15-10-30 發表
我都係咁認為,根本係A的媽咪自私又唔尊重B, 單是簽紙不能同住巳過份無理
A媽媽無要求佢地結婚⋯

男爵府

講來講去A都唔係咁愛B, 咁易放棄,才會令B無信心。

男爵府

或者相反B早走早好,免得再浪費多幾年青春。女仔有幾多青春可以等?

首頁
12345...19

尾頁

跳至