自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

回覆:到底有冇真正有愛心、有耐性嘅幼稚園同幼師?

我覺得老師處理方法好啱
小朋友打人推人係唔啱,老師隔離佢,係要俾佢知自己錯!
全班咁多人,老師都要維持秩序!而小朋友返學,除咗學書本知識,仲要學習同人相處!
樓主,請先處理自己小朋友問題

男爵府

引用:掉番轉被打被推既小朋友家長, 何嘗唔心痛!!

原帖由 cy101 於 15-11-09 發表
掉番轉被打被推既小朋友家長, 何嘗唔心痛!!!
正想講呢句,人地小朋友無啦啦被打都唔開心架。
如果我小朋友打人,我都會罰佢,等佢知道自己唔啱。唔好諗住打完人推完人,對住我扮可憐就過到骨。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小朋友要認識咩叫合理consequence, 就算行正面管教都係咁
倒潟奶, 無得飲, 要幫手抹返
dinnertime唔食飯, 之後要捱肚餓
扭買野, 佢喊完扭完, 都係要抹乾眼淚講sorry; 正如打完人, 喊完都係要抹乾眼淚say sorry, 無理由仲expect有人tum佢獎佢

呢d叫合理consequence

被要求坐埋一邊, 非常合理 (如果老師針對, 勁鬧, 罰抄, 就係唔合理)

屋企n大人對1小孩, 同學校1大人對n小孩, 係完全兩回事, 屋企無課程趕, 家長可以循循善誘, 在學校, 小朋友有互動, 老師亦有課室活動要完成, 一個唔合作老師會好難攪; 隨住小朋友大, 要學識群體生活注意事項

等小朋友冷靜落黎, 慢慢同佢傾下, 讓佢明白老師做法吧

belgiumchoco    發表於 15-11-10 23:48
Joball    發表於 15-11-9 22:07

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講真, 如果我小朋友係學校攪攪震, 佢番來再罰多佢一鑊!!!

allah    發表於 15-11-10 02:52

伯爵府

唉, D老師一見D比較 活躍的學生就定義曳,

佢無有用D好惡/衰的態度對你仔?

大宅

呢位太太、學校唔係幫你教個仔唔好打人推人架,呢個係你做家長嘅責任。關咩嘢愛心耐性老師事?你心痛,比你個仔打果啲小朋友同家長仲痛!

水晶宮

其實將小朋友隔離俾佢知道自己有唔啱或攻擊性行為有咩問題?3歲不是bb, 應該要知動手打人係唔啱,除非有嚴重情緒和表達問題,就要搵專家處理。
如果樓主覺得老師咁樣係冇愛心,咁樓主覺得要點教先有愛心及有效?學校始終係學知識和羣體秩序、社交嘅比方,而孩子德育應該係父母責任,如果係發展或情緒問題,有需要尋求專家協助,但應該由父母盡力找出原因,而唔係靠老師。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 babyhowie 於 15-11-09 發表

原帖由 toljai 於 15-11-09 發表
我囡幼稚園老師都係好有愛心,但老師對住會動手攻擊人既小朋友都會用到罰企或留到最後先準走既方法,d家長 ...
我自己以前都係幼師,
我覺得對住「問題」學生係需要加倍愛心、耐性,同關注!
懲罰同標籤,只會令「問題」加強!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:私校定學券?我同意基督教幼稚園普遍比較有

原帖由 feifei_baby 於 15-11-09 發表
私校定學券?我同意基督教幼稚園普遍比較有愛心,或者揀啲有融合位嘅幼稚園,唔係讀佢個融合位,而係有處理 ...
私校

男爵府

公子返皇宮

水晶宮

引用:Quote:原帖由 toljai 於 15-11-09 發表我囡

原帖由 babyhowie 於 15-11-09 發表
我自己以前都係幼師,
懲罰同標籤,只會令「問題」 ...
咁你係咪已有一套成功方法教育你嘅小朋友唔動手打人?如果有,可以同老師交流。如果你都

水晶宮

引用:樓主, 冷靜下先!!!

原帖由 cy101 於 15-11-09 發表
樓主, 冷靜下先!!!
我冇嬲,係心痛啫!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 babyhowie 於 15-11-09 發表

原帖由 forgive?forget? 於 15-11-09 發表
你上次懷疑个有老師打你細仔?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 toljai 於 15-11-09 發表我囡

我自己以前都係幼師,
咁你係咪已有一套成功方法教育你嘅小朋友唔動手打人?如果有,可以同老師交流。如果你都教唔掂,你都唔好怪哂老師,你都應該要諒解老師難處,不如搵專人協助。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我老公家姐就是其中一位,她是多年幼園教師。早兩年專誠轉做特殊教育幼園老師,教特殊寶寶。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 是是但但 於 15-11-09 發表有

佢郁手打人塊面,又試過推人
郁手打人,推人...確係要罰,要俾佢自己知道呢個行為係唔啱,會傷害到別人

讚賞同鼓勵係比做得啱或欠缺自信小朋友

樓主,如果你親眼見到自己小朋友打人,推人,還會用讚賞和鼓勵方法嗎

已刪除用户

引用:Quote:原帖由+toljai+於+15-11-09+發表我囡

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主有糼師經驗,可以自己教番,樓主清楚香港唔係一定要讀幼稚園先可以上小學.

emmiedustie    發表於 15-11-9 23:33

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幼稚園, 絶對有的

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

我自己以前都係幼師,
如果咁講,請出示已\"被評估\"既問題文件。唔唔係口講口背,貴公子係咩問題,係自閉?ADHD ?定講到尾係\"王子\"?

allah    發表於 15-11-10 02:54
不知所謂的乙陸!!!

首頁
12345...11

尾頁

跳至