夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

熱血勳章

引用:我知道網戀係好危險,但曾經試過網戀過一個

原帖由 yoddo 於 15-11-10 發表
我知道網戀係好危險,但曾經試過網戀過一個人。當然,果個人比較靚仔。
信,朋友同佢另一半異地網戀,而家結婚幾年啦~
當年男在香港,女在外國,而家一齊在外國生活

男爵府

回覆:有無人信網戀會開花結果?

我信,
同老公開始到而家8年!

大宅

yoddo 發表於 15-11-10 23:53
我覺得同我網戀嘅果個人係比我老公更在乎我。但係佢果時要去東南亞搵食,工作需要走左。 ...
果個人一直都住係我心入面,當然現在我已經不愛他,但我這一生都會記得8年前曾經有個人住左係我心入面。
我身邊有些朋友,已經30幾歲,但都未遇到一個肯為自己花過時間去了解自己嘅男人。

我老公係一個好實際嘅人,同佢相處係我欣賞佢,但佢其實唔會太花時間令我好鍾意好鍾意佢。

但8年前果個人,我無論幾時搵佢都好多野想講我知,有講唔完嘅野。回想起來,我還記得同佢一齊,佢望著我嘅眼神,還有那種好天真嘅笑容,所以我完全感受到佢對我嘅感覺。

但當時我得20零歲,佢大我3歲,佢去第二度工作,唔可能帶我去,我也賭不過。20歲嘅我係無能力離開自己的家庭就咁離開香港。

好多年之後,有一日佢online, 問我會否還記得他。佢同我講,佢好多時候一個人嘅夜晚時時想起和我嘅對話,曾經係好鍾意我,鍾意到好怕失去,所以離開果幾年完全唔想聯絡我,然後問我,“你信嗎?也許你不信。”
我眼淚掉下來。我雖然很喜歡他,但已經事隔多年,無可能重拾以前果種感覺,好嘆息。佢同我講,佢返黎忍唔住想搵我,就算做唔到伴侶,但都希望唔好失去聯絡。後來有一日,佢話自從同我分開已經好耐無拍拖。但佢覺得自己係時候成家立室,父母已經催佢結婚,有一日,佢個下屬喊俾佢見到,問個女人咩事,個女人話佢未婚夫逃婚,於是佢出於憐憫,想到父母催婚,佢就同個女下屬講,就同我一齊,以後我地一齊過日子。幾個月後佢地就去結婚。

我問佢,點解以前愛得咁苦,我咁想同你一齊都好似無緣份,但你同你老婆未拍拖就肯做呢個新郎。

佢話,佢見過佢老婆前未婚夫,根本外型同家境無得同佢比,而且仲悔婚,佢只要肯娶,佢下屬一定會嫁佢,而且已經到左適婚年齡,又覺得呢個女下屬無論人品學歷都ok,外型一般般也過關就算。

我問佢,你唔係鍾意,點解可以結。佢話,感情可以培養,但唔係建基於愛情。我問佢點解要委屈自己嘅情感。佢話,愛情令他覺得很累,就這樣算了。

現時,我都同佢成日會微信講下凑仔女。

同我拍過拖嘅男人,除左中學時期俾我hurt 親嘅男同學之前add 返我又delete 我果個(但同學組群會見到佢對話,佢也見到我對話),全部都黎搵我,遇到想傾嘅話題就搵下我吹下水。

雖然我唔贊同分左手要刻意做朋友,但佢地要搵返我傾計,我只係覺得多個朋友無壞,至於曖昧婚外情食回頭草,我就無試過了。大家變左網友吹水。

仲有一個好過份,搞大左我先黎有第三者果個,佢搵返我,我無睬佢。個bb 係7個月大無左,我已經當這段記憶係夢,而佢搵我,只會打錯。
呢個人,我最唔鍾意佢,就係因為同網戀果個分開,日日行尸走肉咁先俾佢纏上。佢對我千依百順,但我對佢好冷淡,於是佢就搵第二個。其實佢只錯一半,係我俾唔到愛情佢,就算佢再搵返我,我都唔會再俾機會大家傷害大家多一次。

對於我黎講,現在只有我老公可以令我百般包容佢。

其實我唔靚,但因為細個家庭環境所逼,無父母成日係身邊,變左發展出自戀型人格。我本人好囉嗦,好挑剔,唔係咁容易同人相處,係我同老公拍拖之前,無一個男朋友係可以對我發到脾氣,佢地好愛護我。我喜歡別人愛自己。即使我好囉嗦好挑剔,但由於我自戀,所以根本唔在乎別人係唔係我嘅世界,所以我好唔喜歡被管,也不喜歡管自己男朋友,就算有第三者,我都會選擇離開(不過都試過唔憤氣,係要隨口講下要個男人揀下咁),唔會把機會放係別人手上。可能因為我嘅倔強,我一離開就好決絕,所以以前嘅男朋友都無唱過我唔好,隔一段時間就會想聯絡返我。

一般黎講,我唔會打電話同老公講好多野,係電話只講重點重要野。有事就留返佢返屋企先講。我也從來不會刻意去睇前男友,丈夫嘅私隱。即使有小三也是他的緣。既來之則安之。心態好嘅女人,到最後一定會俾老公知道自己嘅好處,無必要去為第三者或疑似第三者同老公吵。

雖然,看似我老公好大脾氣,但佢內心比我更加怕失去這段關係。這段關係佢佔上風攞曬彩,佢根本唔會想放棄。只係佢覺得我根本唔緊張也懶理佢,佢會更燥。

我已經習慣佢係咁樣嘅人。有時會好嬲佢嘅話和語氣,但過後又會當佢花癲。如果有日,我頂唔到,就會選擇走,唔會再理佢。話過佢一些難相處嘅野,佢都無甚麼覺得要去改,我也不再說。頂到就頂,頂唔到只有離開。

我地有相對嘅自由,這是令我覺得值得留低嘅原因,但我已經開始唔多想同佢講野。我只會聽,唔再需要佢做我聽眾。我覺得自己可以一個人過得好自在。

大宅

大把呢D成功例子,我身邊都唔少

珍珠宮

回覆:有無人信網戀會開花結果

我同老公13年了,三年前有個女了

17歲icq識

身邊都有fd, icq識已結婚生仔

翡翠宮

yoddo 發表於 15-11-10 23:53
我覺得同我網戀嘅果個人係比我老公更在乎我。但係佢果時要去東南亞搵食,工作需要走左。 ...

因為佢未得到你就肯定表現好在乎,可能得到之後就同你個老公差唔多

珍珠宮

我同c6喺網上認識,結婚7年有3個小朋友

kikil001    發表於 15-11-15 02:11

大宅

回覆:yoddo 的帖子

侯爵府

引用:Quote:yoddo+發表於+15-11-10+23:53+我覺得

原帖由 yoddo 於 15-11-11 發表
果個人一直都住係我心入面,當然現在我已經不愛他,但我這一生都會記得8年前曾經有個人住左係我心入面。
我 ...
我同你心態好似,亦深知自己難相處,我唔係囉唆,我係好自我,人地鐘意自己更多但唔會一樣回報,自我保護好强,愛自由,但我覺得自己心態eq算好,好多野都可以自行消化,再大事化小,相信佢比我更怕失去,一段感情拉得太緊太吃力,佢有時都頂我唔順,我太理智了,可能熱情喺小時候都燒光了!

禁止訪問

大宅

回覆:yoddo 的帖子

我同老公結婚五年有兩個小朋友,都係網上認識

禁止訪問

複式洋房

我倆都係ICQ認識的

男爵府

我朋友係ICQ識, 拍左拖十幾年, 上年結左婚, 仲好恩愛呀!

大宅

我同老公係網戀㗎,結咗婚9年,好恩愛,好幸福呀

禁止訪問

公爵府

我同c6都係網戀.
拍拖四年,結左婚都快八年啦....
有時都會覺得佢唔浪漫.
但有時會整d野令我覺得好sweet.

大宅

skybiebie 發表於 15-11-11 23:01
我同你心態好似,亦深知自己難相處,我唔係囉唆,我係好自我,人地鐘意自己更多但唔會一樣回報,自我保護好 ...
唔好猜想太多,可能對自己有好處好想回覆多D,但凑女太累了。

複式洋房

我同老公都係網戀開始 拍拖一年 結左婚幾個月

大宅

我絶對唔信
我單身中
試過貪得意喺香討招男友
點知全部都係狗公
仲要樣衰到爆
毒男又廢青得中五
仲要露械
招左幾次
宜家寧願唒錢去婚介