夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

樓主,既然你老公都問你係唔係嫌佢瘦,不如直情一次過講哂你唔中意佢既野,俾埋最後通牒佢,佢再唔肯改先諗其他,咁快就話離婚,其實對小朋友真係唔好。

大宅

板主

你上來的目的是什麼? 想找方法解決問題, 令婚姻開心.
or
想找人支持你 "咁樣" 对你c6是对呢?

講真我雖然吾認同你c6 的衛生, 但也幾反感你的做法和標題.

婚姻不只是你一個人, 還有仔仔同c6, 理下他們2人的感受.
婚姻還包括犧牲某些東西, 要催毀一個"家", 很容易, 但要維持一個家, 中間會有很多挑戰和難題, 慢慢解决吧!

不要忘記結婚時, 發過誓, 不管貧窮或疾病也不離棄. 吾好為左小小問題就鑽牛角尖啦.

吾為自己都為個仔啦.

我諗你 c6 的衛生問題, 不是一朝一夕的事, 點解你以前接受到, 但現在就不能忍受, 變的是你, 不是你c6, 你想試什麼新野, 是否包括新老公?

男爵府

原文章由 chuiiris 於 08-8-7 19:46 發表
板主

你上來的目的是什麼? 想找方法解決問題, 令婚姻開心.
or
想找人支持你 "咁樣" 对你c6是对呢?

講真我雖然吾認同你c6 的衛生, 但也幾反感你的做法和標題.

婚姻不只是你一個人, 還有仔仔同c6, 理下他們2人的感 ...

我不想遂一向你解釋你的問題, 我只是想來舒發一吓而巳, 也不想你作無謂的猜度, 試新野是很多方面的, 難道你覺得我係想試一個新老公?? 你對我的標題和行為反感都係你個人感覺與我無關, 你對我也懷敵意的亂發飛箭, 難道你的反感也就一樣可以將你既感覺代入左係我既角度上?? 以前他不是似而家咁過份的, 只是我越不出聲講他衛生就越變本加厲, 許多東西都是婚後才會發現的, 我們沒有經過同居關係, 他以前係咁並不代表我可長期忍受佢係咁, 我諗如果你咁樣講法你也一定能忍受你的老公污糟立蹋了

大宅

原文章由 OneTwoThree 於 08-8-7 21:02 發表

我不想遂一向你解釋你的問題, 我只是想來舒發一吓而巳, 也不想你作無謂的猜度, 試新野是很多方面的, 難道你覺得我係想試一個新老公?? 你對我的標題和行為反感都係你個人感覺與我無關, 你對我也懷敵意的亂發飛箭, ...

點解你會覺得我对你有敵意........

只是想你珍惜一段婚姻.

有時候我or c6 在被內放屁, 口會講2句, 但仍然攬埋一起睡, 因為我地愛对方, 放屁都是香的, (包括我個仔, 有時候我都覺得他好污漕, 衛生好吾掂, 個頭好臭, 個身因為大汗, 好易有酸叔味, 但我一樣照攬他, 抱他, 錫他, 當然我也有常哦他洗澡, 好努力同他清潔房間, 換床單, 有時候我仲要幫他洗頭, 更想幫他擦牙, 因為他做得太馬夫了, 但我照舊咁愛我個仔.)

公爵府

畀面勳章

我諗好多野都係相對,我感覺到你真係好憎佢,相信佢都唔會話好愛你...當你唔鐘意一個人既時候,佢做咩你都睇佢唔順眼,不如試下放開成見,同佢溝通下啦!

珍珠宮

多謝你信我真心關心你!
比我再講,我仍然堅持叫你忍讓、諒解、遷就佢多d。原因:
1.我家現只可以同你對話,唔要求你要求邊個?
2.女人比男人成熟堅強,惟有蝕底為大局著想!

我梗唔會真係笨到認為你會借精生仔,亦唔會諗你貪佢咩利益,你係咁既人就應該一早好識走精面,e+做緊少奶奶,洗乜走上來呻!我咁講只係提醒你男人好短視,好白癡,佢地真係會咁諗都唔定,佢心裡難受,咪盞大家關系惡化!

你識去搵社工,証明你都想努力,無奈當年冇作用。
希望你明白,即使唔可以一朝一夕解決,仍然唔好輕言放棄!一定要盡力,或者當年未係時候呢!

正如溫家寶係趙紫陽時代都唔可能走進人民裡,時機未到呀!但如當時溫總心灰啦,唔do啦,何來我地今日既溫總?!

其實,人真係會變,比你c6發左達,又變得有條理,一樣有第種問題衍生。呢度有媽咪講過c6事業發圍之後性格專橫,又有女人!

總之你記住…但願人長久(人:我喜歡解作大家的關係),千理共嬋娟!

原文章由 OneTwoThree 於 08-8-7 16:36 發表

多謝你鬧得我咁精彩, 我知入得嚟回野的都是出自真關心, 而唔係係又鬧唔係又鬧, 但你唔知道的事等我而家慢慢講你知......

1. 我在4年前巳經主動搵過社工幫手想攪好夫妻相處的關係, 我獨自見社工巳有兩次, 社工叫我 ...

大宅

男爵府

樓主,

我只想你珍惜眼前人, 你個仔將來會大個, 會有佢自己一個家, 唔係話你個仔會唔理你, 但佢有老婆仔女, 佢可以時時刻刻係你身邊麻?? 就只有老公可以陪你到老, 我好愛我個女, 甚至多過我老公, 但唔等於我唔愛我老公, 我老公好懶, 好污糟, 唔幫手湊女(我要返工, 返黎要做屋企野同湊女), 我有時會呻, 但從來都無諗過離開佢, 因為我知道其實大家好愛對方, 我有時係到諗佢都有包容我, 我唔鐘意6299, 起碼呢一點佢都包容我, 點解我唔可以包容佢懶或者污糟呢??

一個感情變質, 唔可以怪死一方, 雙方都有責任, 你係到怪你先生既同時, 其實你都變緊, 變得不再愛佢, 當你唔愛一個人既時候, 所有當日愛既優點都會變成缺點, 你又試想下, 如果你同你老公掉轉角式呢, 你會點諗, 個老婆唔要我, 會好好受嗎, 比多次機會大家, 心平氣和好好傾, 或許有轉機呢?? 唔好太衝動, 到老來一個人時, 你會發覺今日很傻呢??

侯爵府

原文章由 ng.case 於 08-8-8 10:06 發表
我係男人.
我覺得問題跟懷孕及分房訓性行為少在有好大關係. 因為當年我都係呢樣野不太理解太太引至好多沖突.

我係女,我認同你嘅講法。

我認為男人思想比較直接,佢哋會諗:太太唔肯同我做愛,就等於唔愛我。佢哋好少會再去深入探討原因,再去細問吓太太唔肯做愛的問題係乜嘢,再去化解。積積埋埋就成怨氣,心病,鬥氣,感情破裂就係咁樣開始。

女人方面,唔肯同老公做愛,某部份女人個別原因是鬥氣。尤其是如果老公疏賴於在家務上,在帶孩子等方面又唔幫吓手。做老婆的會諗:我打理頭家咁辛苦,你乜都唔幫吓手,剩係識叫我做愛,你剩係想做先諗起我,你當我係咩?你要,我就要俾咩?我想你幫吓手,又唔見你會幫。有時女人做愛的心理:你對我好,我就願意同你做。你對我唔好,就唔駛旨意掂我。

我係女人,但我唔認同女人用以上方法去解決問題。

我個人認為只要保持到有親密關係,夫妻間就算出現乜嘢問題,要解決起來都會容易D,起碼大家心情都和順D,就算大家意見不合時,都無咁易火爆。若保持住有親密關係,最低限度出現問題時,唔會一諗就諗到要離婚咁大件事。相反,若連親密關係都無時,就好易諗到離咪離囉,橫掂大家都好似同屋主關係之嘛!無乜值得留戀。

以上只是個人睇法。

[ 本文章最後由 ma1860 於 08-8-8 15:17 編輯 ]

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

珍珠宮

呢位媽咪想法同我真係好接近,樓主,或者你一時意氣,會覺得"我老左洗乜人陪"?!

其實人年紀大左,仔女真係會飛走,始終都係c6至會係你終身伴侶。

呢個道理,我都係係呢個板學識。希望你及早,未出事前就盡快明白呢個道理。祝福你!

原文章由 060905 於 08-8-8 11:29 發表
樓主,

我只想你珍惜眼前人, 你個仔將來會大個, 會有佢自己一個家, 唔係話你個仔會唔理你, 但佢有老婆仔女, 佢可以時時刻刻係你身邊麻?? 就只有老公可以陪你到老, 我好愛我個女, 甚至多過我老公, 但唔等於我唔愛我 ...

大宅

原文章由 OneTwoThree 於 08-8-5 23:09 發表
近來對住c6越來越淡, 最近更抗拒唔想再同佢做愛, 發覺越來越抗拒佢, 每晚都唔想佢咁早返來......

1. 成日為教仔而鬧交, 同佢好聲好氣講細路係要俾耐性教, 佢唔聽, 只是用老一輩手法打仔同鬧仔, 令我好反感, 攪到我 ...

1. 教仔留返比自己教, 老公有時返工好辛苦, 返來又要教仔會好噪. 通常一見唔對路, 我會抱走小朋友. 老公只係陪佢開心玩. 我老公成日問我既仔, "點解媽咪對你咁惡死, 你點都係覺得媽咪好?" 呢d就係你教仔既成果啦, 男人冇耐性, 小朋友知既. 我既小朋友永遠企係我呢邊.

2. 衣服你幫佢拿去洗就ok, 男人係好懶既, 有時要你推佢, 佢先會做. 我要求佢日日沖涼換衫. 有時佢唔想沖, 我幫佢沖 lor. 有時2公婆一起沖涼都係一種情趣. 但有時見到房一隻襪, 客廳一隻, d火就係頭頂燒

3. 叫佢放工前比個電話你, 方便你準備煮飯. 最好等一日佢放假叫佢做一日你所做既工作, 佢就知既啦.

4. 好多男人都唔想變動, 應該來講係懶. 你小朋友仲細, 所以好困身, 大d返左學你就free好多, 時間都多好多, 可以做你想做既嘢. 忍耐下. 放鬆下, 想下第日小朋友返左學你就開心d既啦.

大宅

大宅

大宅

原文章由 ma1860 於 08-8-8 12:22 發表

我係女,我認同你嘅講法。

我認為男人思想比較直接,佢哋會諗:太太唔肯同我做愛,就等於唔愛我。佢哋好少會再去深入探討原因,再去細問吓太太唔肯做愛的問題係乜嘢,再去化解。積積埋埋就成怨氣,心病,鬥氣,感情破裂就係咁樣開始 ...

我諗樓主只是希望有人能夠傾聽她的苦水, 對於收補雙方關係, 佢應該已經選擇放棄, 可能佢c6真係傷的她太深, 又或者樓主對佢c6既愛已經熄滅了, 既然心死, 佢已經覺得沒有辦法修補相方關係, 亦不能因為囝囝而再次接受對方, 所以, 樓主亦不會明白我們苦勸她的原因, 我們唯有接受樓主的選擇, 同意嗎?? 樓主

是否真得已經去到哀大莫於心死的境況呢 , 如果答案是"正確", 你不用再看下去, 就隨心中意願而行吧! 否則..........

如果我係你, 我會因為囝囝而再試一次, 我亦會先作出些少行為上對他厭惡的改變, 好像愛錫兒子一樣地嘗試接受佢 (當然你對他應該尚有一點愛, 否則真不可能做到), 行為上讓他感受到你仍然關心佢, 然後找機會與他詳談, 嘗試讓他明白你的感受.

男人10個有9個都好像頑童一樣, 自私又粗心大意, 年紀愈大愈頑固, 又dirty, 好多時傷害左個老婆, 但佢一點兒也不知道, 相反覺得女人好麻煩, 好小氣(我c6都係9個既其中1個, 我亦都身受典害).

樓主: 如果這一刻你對他還有一點情, 你希望兒子可以健康地成長, 你再付出多一次, 如果最後都不能把相方關係改善, 你也已經總算為兒子,為這個家作出了一點犧牲.

珍珠宮

我只想講, 夫妻關係係互動既, 亦無得秤邊個負出多啲, 如果最後大家都開心既, 自己負出多小小有咩所謂呢?
好好過每一天......

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 火石 於 08-8-13 15:35 發表
有些男人係咁衰, 佢只想有個女人(老婆)幫佢照顧個家, 揍仔,
生理上有需要, 就入來搵你, 平日悶蛋一名, 以為每個月俾家用出來, 就當自己是老闆, 根本是大男人一名, 仔又唔識教, 家務又唔幫手做, 出完街的衫濕晒, 就 ...

呢種老公, 好恐怖......
好好過每一天......

複式洋房

On Two Three,事實上,大家真係好想你個家完完整整。但是,如果情況已經去到沒有得挽救的田地,分開亦是一個方法。重要既係,你要知道自己做梗乜,之後唔會後悔。好明白人與人之間的相處好微妙,可以由好變壞,亦可以由壞變好。唔緊要架,做你自己想做的事吧!

首頁

尾頁

跳至