跳至

首頁

尾頁

大宅

我大囡2005年12月3日出世, 而細b預產期又係12月3日...同大囡同一日, 你會係邊到生呀! 我係法國.
如果我比大女讀St. Cat咪有機會同一班...我現在比亞囡讀緊St. Nicholas...佢都返得好開心呀!

原文章由 minikoala 於 08-10-3 18:26 發表
我大女係 23/12 出世架,而家細仔預產期係 5/12。你兩個小朋友又係咩時間出世呢?

我大女係讀緊 st. cat 丫,essex campus 下午班,c丫﹗最後,你比大女讀邊間丫?

[quote] Hi!!Minikoala
你大囡都係12生日呀! 幾 ...

複式洋房

同上次一樣,我會返去東區生丫,我想再試順產。

至於 2 個小女孩唔同學校唔緊要,最緊要係小朋友返學開心就 ok 啦。我上次生時,識左班 12 月媽媽,而家 keep 住有聯絡同出嚟玩架。如果下次有 gathering,預埋你丫。

原文章由 scmail 於 08-10-3 18:39 發表
我大囡2005年12月3日出世, 而細b預產期又係12月3日...同大囡同一日, 你會係邊到生呀! 我係法國.
如果我比大女讀St. Cat咪有機會同一班...我現在比亞囡讀緊St. Nicholas...佢都返得好開心呀!

...

洋房

我今胎同上胎差唔多時間預產期,最重要係兩個都係女, 嘻嘻.......所以衫肯定唔洗買住
結果, 都係忍唔住買左幾件NB底衫, 嘻嘻.....
尿片同BOTTLES都要買過晒, 但係都會等十一月頭先去護協訂~

大宅

係呀最緊要係小朋友返學開心...咁你住九龍去東區生咪好遠,
好呀! 下次有gathering預埋我呀!

原文章由 minikoala 於 08-10-3 19:09 發表
同上次一樣,我會返去東區生丫,我想再試順產。

至於 2 個小女孩唔同學校唔緊要,最緊要係小朋友返學開心就 ok 啦。我上次生時,識左班 12 月媽媽,而家 keep 住有聯絡同出嚟玩架。如果下次有 gathering,預埋你丫。

...

複式洋房

我係 hk island 做野,所以 antenatal check 返東區都方便,只係生個下就遠 d d lor.... but 因為有醫生跟開,所以就返去東區生。

我地而家幫 d 12月 bb 諗緊攪生日會丫,有新消息,我 msn 你啦。

原文章由 scmail 於 08-10-6 11:30 發表
係呀最緊要係小朋友返學開心...咁你住九龍去東區生咪好遠,
好呀! 下次有gathering預埋我呀!

大宅

好呀! thx

原文章由 minikoala 於 08-10-6 16:16 發表
我係 hk island 做野,所以 antenatal check 返東區都方便,只係生個下就遠 d d lor.... but 因為有醫生跟開,所以就返去東區生。

我地而家幫 d 12月 bb 諗緊攪生日會丫,有新消息,我 msn 你啦。

...

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

原文章由 lpycyw 於 08-10-3 14:28 發表
我第一胎係女,就嚟11歲喇,今胎係仔 !
但係,我女女話鍾意妹妹多d.

係呀,我有問題想請教大家!
我細妹比左d bb衫我,但係有d衫有d奶潰,所以"黃黃地",有咩方法可以洗乾淨??? ...

HAHA~
我同妳調轉~
第一個係仔12YRS~
依個係女~
個大KE可以幫下手~

別墅

有無媽咪第一胎無咩媽媽奶喂bb, 今胎想早d打算下,例如之前食d咩呀. 有無媽咪分享下.

複式洋房

其實要餵媽媽奶,不外乎都係以樣野︰

1) 要飲足夠既水份,
2) 要有休息,
3) 要 relax, 唔好太緊張,
4) 要堅持同有恆心。

如果食療,你試下叫家人煲 d 炒米水/南棗水比你當代茶飲,另外,多 d 飲湯水,都會有助增加奶量。同埋,記住唔好食左 d 收奶既食物,如豬潤、乳鴿、淡豆豉等。

原文章由 myfirstbaby 於 08-10-8 14:06 發表
有無媽咪第一胎無咩媽媽奶喂bb, 今胎想早d打算下,例如之前食d咩呀. 有無媽咪分享下.

大宅

有無全職媽媽呀?你地有無請工人?我本來打算生左後靠我阿媽+99,唔請工人,但越接近生,我就覺得好似請工人好d,因為可以全時間有人睇住大女+做家務,但請工人我又有好多憺心,唔知點好

大宅

我係在職媽咪...我有請工人...屋企人間中到我家幫手睇吓...請工人都係睇你預到好還是唔好...我都有朋友係全職媽都有請工人, 佢屋企人間中都到佢家幫吓手...都幫輕吓佢...

原文章由 菲比媽媽 於 08-10-13 16:51 發表
有無全職媽媽呀?你地有無請工人?我本來打算生左後靠我阿媽+99,唔請工人,但越接近生,我就覺得好似請工人好d,因為可以全時間有人睇住大女+做家務,但請工人我又有好多憺心,唔知點好 ...

大宅

我係全職媽咪無請工人, 因為我都怕請得唔好會好勞氣又要看多個好煩, 不過我 一向都有請鐘點呀姐...可以幫下做家務, 間中休息下. 不過當然大部份的事都要自己來啦.
生第2個我都無諗住請工人, 是關我真係唔多喜歡多個人係屋企一齊住, 我同老公都係share家務同湊仔架, 雖然佢就大意d不過都幫左唔少. 第日初期我都會請陪月同叫婆婆來幫下手因為大個都要返學接送.

原文章由 菲比媽媽 於 08-10-13 16:51 發表
有無全職媽媽呀?你地有無請工人?我本來打算生左後靠我阿媽+99,唔請工人,但越接近生,我就覺得好似請工人好d,因為可以全時間有人睇住大女+做家務,但請工人我又有好多憺心,唔知點好 ...

大宅

我老公都有做好多家務,但因為大囡開始返學,遲d又要in K1,想放工後多d時間陪大囡,其實都係好事,所以想有人可以夜晚幫手,但鐘點好似唔會做夜晚,因為佢地都有屋企要照顧,所以好似得一個辦法就係請工人,但我又係唔想多個人同我住,真煩

大宅

最初請工人真係唔慣呀! 因為多咗個人同我們一起住...但現在都ok...起碼有多個人幫手...減輕了家務...我大囡現在讀緊K1...我們放工回家, 食飯後都可以陪多d大囡...

原文章由 菲比媽媽 於 08-10-14 11:18 發表
我老公都有做好多家務,但因為大囡開始返學,遲d又要in K1,想放工後多d時間陪大囡,其實都係好事,所以想有人可以夜晚幫手,但鐘點好似唔會做夜晚,因為佢地都有屋企要照顧,所以好似得一個辦法就係請工人,但我又係唔想多個人同我住,真 ...

大宅

hum...都會有d鐘點做旁晚的, 不過多數會7點左右都會走.
如果想做夜晚的就真係要揾下啦.

原文章由 菲比媽媽 於 08-10-14 11:18 發表
我老公都有做好多家務,但因為大囡開始返學,遲d又要in K1,想放工後多d時間陪大囡,其實都係好事,所以想有人可以夜晚幫手,但鐘點好似唔會做夜晚,因為佢地都有屋企要照顧,所以好似得一個辦法就係請工人,但我又係唔想多個人同我住,真 ...

大宅

明天就打算去幾間 agent 揀下d工人,有無人有好的 agent 介紹呀

首頁

尾頁

跳至