自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:有無做幼稚園教師既Jm?

點ot法先。一日正常工幾耐?我朋友教幼稚園我見好得閒咁

大宅

回覆 pinkyyip 的帖子

講得好

男爵府

引用:請問做幼稚園校長月薪有幾多呢?

原帖由 msfatcat 於 15-12-14 發表
請問做幼稚園校長月薪有幾多呢?
NGO的校長起薪點約兩萬五,我部門的serior accouts clerk的人工都高過佢

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

男爵府

引用:點ot法先。一日正常工幾耐?我朋友教幼稚園

原帖由 ivycwl 於 15-12-14 發表
我公司的幼師一星期返50個鐘
一至五:早上最早返8:00,最遲放19:00,一般一日返9個鐘
星期六:輪放,返5個鐘,淨返上午或下午
遇上星期日有event要返工OT,之後補timeoff

一年14日假,但學校長假會扣,例如聖誕扣兩日,新年扣三日

遇上有學校活動,表演,比賽,好多時做到晚上10點幾

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ivycwl+於+15-12-14+發表點ot

原帖由 mercy_mama 於 15-12-15 發表
我公司的幼師一星期返50個鐘
一至五:早上最早返8:00,最遲放19:00,一般一日返9個鐘
星期六:輪放,返5個 ...
咁其實你講都係正常工作時間,一般打工仔都係咁上下

珍珠宮

做得教師,有心機先好,睇人工會好冇癮

男爵府

ivycwl 發表於 15-12-15 07:24
咁其實你講都係正常工作時間,一般打工仔都係咁上下
睇你好唔好彩..
我仔果間我9點行過佢地都未放工..
成間學校D 老師仲係入面做野..

唔係間間都有PT 跳..仲有返屋企都要做到1點,,
有好多野要做AR.
你仔女D 學校活動你永世冇份///

旺季旅行貴到死..

係屋企奏一個都想死佢..佢要湊30個..
你估咁易AR==

男爵府

ivycwl 發表於 15-12-14 19:00
任何工作..就算同一個岡位都可能有人好得閒.
大家係文員..都有D 公司做到死..有D 好得閒.

呢D 野睇運..同埋睇你做到咩級..有冇心去做都有唔同.

子爵府

回覆:有無做幼稚園教師既Jm

我朋友半職在九龍塘國際既幼稚園教,都二萬幾,好得閒。

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

bubuyeung 發表於 15-12-13 15:03
其實老師係好辛苦,所以都好多謝每一位老師既付出
Totally agree ~

最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

禁止訪問

大宅

我估唔到幼師點解OT得咁緊要? 又無教改, 又無TSA, 又唔見有改syllabus, 就算自製教材可以年年都攞得返出黎用. 純好奇
K3的功課要改簿都係望一望,剔一剔或打個交叉圈兩圏已經改完, 學生做錯靠家長教.
課室佈置一個學期轉一次, 通常暑假/新年先轉, 我估係成班老師一齊做, 學生又放緊假, 應該好free
我覺得最辛苦係點嬲都要死忍, 無得好似阿媽咁孹大喉嚨鬧佢

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

唔知max人工有幾多?過三萬嗎?

男爵府

回覆:missmaymay 的帖子

我見我仔間學卷幼稚園,每星期有唔同主題,要佈置都幾辛苦吓。。。小朋友又日日有功課改,又有開放日,聖誕聯歡party, 旅行日,運動會,以上全部要應付埋家長。。。仲有2次出外參觀,到附近郵局,碼頭,巴士站,花園參觀等等。。。每星期改book report,製作圖工等等。。。老師好辛苦呀,估唔到得2萬左右,仲要8成以上老師做咗多過7年,的確好有heart,各位老師加油!

大宅

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章

睇見你哋嘅分享
咁我仔間學校, 我覺得對老師嬸嬸算好, 全日班8點開門,8:45食早餐,9 點正式上堂, 4:30放學最遲6點接走.
我見只是數位老師同嬸嬸要返早, 唔使返早嘅老師8點50返到就OK. 每日放學5:15開始唔使留到最夜嘅老師嬸嬸就可以放工.

大宅

我不是幼師,但我真心感謝老師的付出。絶對相信老師花很長時間準備課堂教具,又要不停轉節日佈置,學校星期六,日又多event,for學生的又有才藝表演,話劇,旅行。for招生的又攪講座,workshop。。。眼見超辛苦。

別墅

做幼師真係好辛苦, 工作時間長不在話下, 最慘係同時面對家長同校長既壓力, 有好多怪獸家長的行為你係想像唔到.....

大宅

畀面勳章

如果唔信幼師成日要OT,做到三更半夜,唔明工作量可以咁多,入行做下就知道。保證唔使—星期會發現幼師唔易做,工作量同人工唔成正比。

大宅

回覆:有無做幼稚園教師既Jm

都唔明點解外行人要質疑幼師點解要ot!?

BTW, 雖然常常呻幼師辛苦,人工同學歷年資唔成正比,但第14年了,依然好愛依份工!

大宅

引用:如果唔信幼師成日要OT,做到三更半夜,唔明

原帖由 hippocow 於 15-12-15 發表
如果唔信幼師成日要OT,做到三更半夜,唔明工作量可以咁多,入行做下就知道。保證唔使—星期會發現幼師唔易 ...
totally agree with you!

也不想花唇舌去解釋了,反正又會又人話,其他工仲辛苦......

首頁

尾頁

跳至