樓市動向

跳至

首頁
12345...58

尾頁

複式洋房

原文章由 peekaboo2007 於 08-8-31 01:13 發表
boc 同 hsbc都批左我, 最後我都揀左boc. 佢地個rate同回贈係一樣. 不過boc有300入伙利是. hsbc就有200超市coupon. 另外, boc 有一年家居保險送. 仲有一套我覺得好靚好骨子既奧運金幣(當然唔係真金啦) 送俾我. 佢地話 ...

BOC星期五又話轉頭覆我,點知都未覆我,我都係當日即場已比晒資料的。而HSBC因為佢就返九龍總行新開張第一個月會多七折利息discount,上星期四先幫我哋交form。其實佢哋覆果d terms都係一樣咁上下,但因為我下星期不在香港,我怕佢有其他文件需要兩個人簽名,搞到好遲呢!

peekaboo2007,
請問BOC係唔係唔需要再簽OFFER LETTER??你話接受OFFER後,佢哋會直接同律師做嘢??因為HSBC話明一定要兩個人簽OFFER LETTER,同埋佢話聽聞BOC唔駛簽wor。

複式洋房

因為我哋都唔太急搬的,我哋初步打算12月聖誕前入得伙就okay了。
不過都會開始搵定裝修的資料同報價。

大宅

boc 要簽offer letter, 但係一個人簽就ok喇喎. 佢地會直接send野去律師樓. boc話佢地用7天做野, 律師樓又用7天做野.呀, 想問下點為之捉早收樓要通知房協呢?

原文章由 keisen 於 08-8-31 11:00 發表

BOC星期五又話轉頭覆我,點知都未覆我,我都係當日即場已比晒資料的。而HSBC因為佢就返九龍總行新開張第一個月會多七折利息discount,上星期四先幫我哋交form。其實佢哋覆果d terms都係一樣咁上下,但因為我下星期不在香港 ...

複式洋房

你好呀~~~我都係一座
我唔明 "多七折利息discount"? 可唔可以指教一下?

原文章由 keisen 於 08-8-31 11:00 發表

BOC星期五又話轉頭覆我,點知都未覆我,我都係當日即場已比晒資料的。而HSBC因為佢就返九龍總行新開張第一個月會多七折利息discount,上星期四先幫我哋交form。其實佢哋覆果d terms都係一樣咁上下,但因為我下星期不在香港 ...

別墅

d窗台應該要換左佢.... 雲石喇 ... 或者竹丫 .. (我最近上網睇到既... 但未正式睇過實物 ), 仲有, 你地有冇打算換地板呢 ?????
我早 2 日寺砵蘭街睇過, 原本而家有 d 木紋地板既野 ... 又幾似咖, 但耐用 , 不過就好貴下 ..... 各位有乜打算呢, 交流下丫 ... 我想最好十月尾搬 ...... ( 慳得一蚊得一蚊 )

原文章由 peekaboo2007 於 08-8-31 01:15 發表
keisen:

唔駛客氣, 遠親不如近鄰ma.....
呀, 仲有呀, 我之前問過, d窗台應該係鋪夾板俾我地架咋, 要自己整雲石之類....不如大家講吓預計幾時搬入去呀....我10月尾.
...

複式洋房

原文章由 阿馬 於 08-8-31 16:15 發表
你好呀~~~我都係一座
我唔明 "多七折利息discount"? 可唔可以指教一下?

其實我都唔係好肯定,但如果我無理解錯,eg,你的樓按利率係2.35厘,七折即係1.645厘吧!不過只是第一個月而已。所以我估大約數佰元的jetso吧!

複式洋房

原來係咁, 不過都好過冇丫

原文章由 keisen 於 08-9-1 00:13 發表

其實我都唔係好肯定,但如果我無理解錯,eg,你的樓按利率係2.35厘,七折即係1.645厘吧!不過只是第一個月而已。所以我估大約數佰元的jetso吧!

洋房

我問過JSM, 佢地話提早完成交易要書面通知房協...唔係好清楚點解..可能因為政府野嘅問題

我都諗緊換唔換地板...換, 又好似好唔環保,好浪費(好似果個建築廢料費廣告咁,哈哈)...唔換, 又始終擺左10年, 又唔係好中意佢嘅款...各位街坊有咩打算???

複式洋房

用得番就用啦 ... 環保 d 嘛

原文章由 ABM 於 08-9-1 12:04 發表
我問過JSM, 佢地話提早完成交易要書面通知房協...唔係好清楚點解..可能因為政府野嘅問題

我都諗緊換唔換地板...換, 又好似好唔環保,好浪費(好似果個建築廢料費廣告咁,哈哈)...唔換, 又始終擺左10年, 又唔係好中意佢 ...

別墅

唉 ! 我都想環保 ~~ 但d柚本地板我 hubby 又唔鍾意 ...... 講真丫... 樣樣都係錢 ~ 我地又唔係富貴 ( 有錢就買私樓喇 )... 但我又冇諗住再搬 ( 發左又唔同 ), 所以都想整番自己鍾意嘅, 因為你住落要換地板係一件十分麻煩既事 ... 你地有冇其他野要整呢 ??

原文章由 阿馬 於 08-9-1 12:20 發表
用得番就用啦 ... 環保 d 嘛

大宅

想問下如果我打算10月頭取鎖匙, 咁算唔算提早成交要通知房協呢? 而家已經confirm左boc, 咁係咪冇野做, 等律師樓通知呀? 我唔換地板lu, 不過會打多層wax. 做窗花, 窗台咋. 可能係走廊位做個假天花放雜物. 係咁多喇, 我個fd話果度潮濕. 等佢原本d 灰水頂唔順, 先至再做喎. 係啦, 話明夾心, 有閒錢都儲埋佢啦, 有細路, 真係用好多錢....唔駛係出面年年交租幫人供樓, 已經心滿意足lu.

原文章由 cycheung 於 08-9-1 14:10 發表
唉 ! 我都想環保 ~~ 但d柚本地板我 hubby 又唔鍾意 ...... 講真丫... 樣樣都係錢 ~ 我地又唔係富貴 ( 有錢就買私樓喇 )... 但我又冇諗住再搬 ( 發左又唔同 ), 所以都想整番自己鍾意嘅, 因為你住落要換地板係一件十分 ...

[ 本文章最後由 peekaboo2007 於 08-9-1 15:00 編輯 ]

洋房

提早成交嘅意思係早過最後成交日期, 例如我嘅係10月13日最後成交, 早過13/10視為提早. 不過你地可再同JSM/房協確認下手續

洋房

我都會係走廊位做個假天花放雜物, 因為真係好實用, 特別係放喼... 不過我要犠牲主人房嘅廁所, 要來偷位做主人房嘅衣櫃及工人房

別墅

係呀, 我都係會做天花柜, 可以放好多濕碎野 ..... 我想拆左 2 個細房既牆要嚟做個衣柜, 可以慳 d 地方 ..... 你地仲有乜好提議呢 ?

ote]原文章由 ABM 於 08-9-1 15:38 發表
我都會係走廊位做個假天花放雜物, 因為真係好實用, 特別係放喼... 不過我要犠牲主人房嘅廁所, 要來偷位做主人房嘅衣櫃及工人房 [/quote]

複式洋房

係呀 ... 我都打算拆左 2 個細房既牆做個衣柜

原文章由 cycheung 於 08-9-1 19:46 發表
係呀, 我都係會做天花柜, 可以放好多濕碎野 ..... 我想拆左 2 個細房既牆要嚟做個衣柜, 可以慳 d 地方 ..... 你地仲有乜好提議呢 ?

ote]原文章由 ABM 於 08-9-1 15:38 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/ ...

別墅

請問你地搵左裝修未呢 ??? 有冇好介紹呀 ?? 我都係用中銀做按揭 --- 如果可以十月尾搬就好囉

民房

原文章由 cycheung 於 08-9-3 18:00 發表
請問你地搵左裝修未呢 ??? 有冇好介紹呀 ?? 我都係用中銀做按揭 --- 如果可以十月尾搬就好囉

cycheung,
請問中銀俾到d咩野offer你? 好似好多人都搵中銀做按揭, 而我問過中銀(包括問當日揀樓d人及直接落分行問), 都係話得P-2.5.

唔該大家幫幫手, 可以pm資料給我. 十萬火急

[ 本文章最後由 BlazeSoL 於 08-9-3 19:50 編輯 ]

別墅

你揀樓當日佢啦你講 p-2.5 ?? 我唔止喎.... 不過hkbs 今日話已經收緊左..... 你同 boc 講下話唔止 p-2.5 喎, 睇下佢會5會再減 d ~~ 因為我係第一日揀樓, boc 租埋間餐廳等我地坐係度嘆住冷氣慢慢傾 (當然係斎坐啦 ) ....

原文章由 BlazeSoL 於 08-9-3 19:16 發表

cycheung,
請問中銀俾到d咩野offer你? 好似好多人都搵中銀做按揭, 而我問過中銀(包括問當日揀樓d人及直接落分行問), 都係話得P-2.5.

唔該大家幫幫手, 可以pm資料給我. 十萬火急 ...

複式洋房

原文章由 cycheung 於 08-9-3 20:48 發表
你揀樓當日佢啦你講 p-2.5 ?? 我唔止喎.... 不過hkbs 今日話已經收緊左..... 你同 boc 講下話唔止 p-2.5 喎, 睇下佢會5會再減 d ~~ 因為我係第一日揀樓, boc 租埋間餐廳等我地坐係度嘆住冷氣慢慢傾 (當然係斎坐啦 ) ...

boc 租埋間餐廳等我地坐係度嘆住冷氣慢慢傾 (當然係斎坐啦 )<--me too

大宅

me three ! 喂, 你地有冇奧運紀念套裝呀? 頭50個有喎....係啦, 我之前都講過, boc 同 hsbc 批俾我個rate係一樣, rebate都係一樣, 因為boc 有多300入伙利是同家居保一年, 所以我firm左boc. 個rate都好好多, 唔係p-2.5喎. 有冇人仲未搵到呀, 可以pm我, 再話你知個contact啦.

原文章由 doubleL 於 08-9-3 20:57 發表

boc 租埋間餐廳等我地坐係度嘆住冷氣慢慢傾 (當然係斎坐啦 )

首頁
12345...58

尾頁

跳至