婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:今年做冬好唔開心

其實99仲有其他仔女,但點解正日就可以唔駛陪佢?可以提早食?偏偏要我呢個外人,呢個佢口中既外嫁女,正日一定要留係度陪佢丫?99仲要理所當然咁講,我自己都唔會俾自己個外嫁女番黎食飯!
成晚都係外嫁女,外嫁女,難道外嫁女就唔係人,冇老豆老母?佢自己可以咁對自己個女,唔代表我屋企都係咁對我!

大宅

回覆:kecyc2003 的帖子

咪係囉,開心幾時食都開心,食到黑口黑面,請我食咩好野都冇用!

琥珀宮

YingYing622 發表於 15-12-23 22:28
我今日同c6講,我話我對佢阿媽今次係最後讓步,我唔會再理佢,叫c6以後大時大節自己請假又好,調假又好,我 ...

唔使理個傻婆啦,連你c6都唔放心個仔交比你99,我隻99又係咁q煩,食團年飯,年年都要食兩日,拜神一日,正日又一日,如果係問几時得閒返黎食又一回事,成日命令人咁要人返去食就好討厭。

大宅

回覆:mandy952 的帖子

我知99難相處,我基本上每日見到佢,叫聲佢,就冇其他野講,都費事講多錯多,大家有咩意見不合,我都唔會直接出聲,我會同c6講,要佢個仔出面,因為我知道自己個格,我實會同佢嘈!所有野避得就避!
我已經唔理佢,但佢咩都要理我地,真係好煩

伯爵府

引用:我知99難相處,我基本上每日見到佢,叫聲佢

原帖由 YingYing622 於 15-12-24 發表
我知99難相處,我基本上每日見到佢,叫聲佢,就冇其他野講,都費事講多錯多,大家有咩意見不合,我都唔會直 ...
搵你老公同距拆就最正確喇,費事講多錯多。

男爵府

YingYing622 發表於 15-12-23 21:31
話說上星期已經提早同99做左冬,出街食左餐飯,點知到我琴日番娘家,出門口前,叫99自己食飯,佢竟然同我講 ...
講乜鬼,佢根本就為難你only. 佢咁做特登搞屎,
唔使理佢,
佢愈咁佢仔愈憎佢

珍珠宮

有老公撐

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

你 99 真係 好彩你忍到度氣,你老公至可理直氣壯抦個生番

有時啲老人家真係不可理喻,你越忍,佢就踩多你幾腳,好彩你老公明事理咋

男爵府

其實如果可以,同奶奶做正日,自己屋企,是但一日都冇所謂。不過在我來說,正唔正日都咁生活。真係唔明老人家咁執著

珍珠宮

哇~佢地嘅對話,超似我99同我老公~!
我99仲搞笑,嘈多幾嘈,依加話,我外家做節,點解唔可以預埋佢,點解我外家自己一家食,咁自私喎~吹脹!

琥珀宮

你老公

大宅

育兒性格勳章

唔係話你奶奶岩,做冬係老人家大節日,自己一個真係幾寂寞,體諒下。早少少返去有何不可。

男爵府

引用:其實99仲有其他仔女,但點解正日就可以唔駛

原帖由 YingYing622 於 15-12-24 發表
其實99仲有其他仔女,但點解正日就可以唔駛陪佢?可以提早食?偏偏要我呢個外人,呢個佢口中既外嫁女,正日 ...
擺明係唔抵得你外家做正日先玩野,當你妹仔咁叫你行就行企就企,洗乜理佢,講孝順佢排隊都未輪到你,你對佢好佢又唔會多謝你

大宅

以前我媽都好討厭
死要做正日
依家俾我地話得多同唔so佢幾次
依家好醒目
正日唔想我地難做就走左去旅行

真係要睇下d老人家識唔識睇化
唔識真係無辦法
下下同佢抗衡又難為了老公

大宅

回覆:做個靚太 的帖子

外家食飯要預佢,咁男家食飯,又有冇預你外家丫?!

大宅

回覆:Wonderlady 的帖子

係架,如果佢講明要做正日咪正日囉!我屋企又冇所謂既!係99自己唔出聲,跟住再跟手外嫁女前,外嫁女後,呢下先氣頂

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:話說上星期已經提早同99做左冬,出街食左餐

原帖由 YingYing622 於 15-12-23 發表
話說上星期已經提早同99做左冬,出街食左餐飯,點知到我琴日番娘家,出門口前,叫99自己食飯,佢竟然同我講 ...
其實你自己嘅表達同溝通都唔掂!你99一心冬至有人係屋企食飯,但你一味只同99講我唔食,你自己食,我屋企做冬 …。你應該即時同佢講,上星期咪同你食咗囉,今晚我返媽媽度,你留啲俾XX(你c6)得喇!
上星期同99出街食時就應要講清楚,今日同你提早食冬至飯,下星期正日XX(你c6)要返工,我同亞仔返我媽度食。咁就唔使煩啦!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 YingYing622 於 15-12-23 發

原帖由 11B 於 15-12-28 發表
其實你自己嘅表達同溝通都唔掂!你99一心冬至有人係屋企食飯,但你一味只同99講我唔食,你自己食,我屋企做 ...
同意

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

你嫁得好老公一個

子爵府

Sorry,我只覺你老公好不孝。。D甘小的要求都吾滿足自己阿妈。

首頁

尾頁

跳至