自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 drm 於 08-9-18 12:05 AM 發表
what is 潺菜? I don't know this word "潺" ah..
Thanks for your suggestion. I will try try next year.

用來滾湯個d 'saan'菜呀。

盡我一己之力,發放正能量!

侯爵府

I never eat 蕃薯苗 before. Not even know what does it look like? Is it easy to grow? I need to see have 蕃薯苗 seed to buy it or not.

Grow 蕃薯 seem little hard to grow, doesn't it?
:-D :-D :-D :-D

侯爵府

You're so kind ah. Answer all my questions. Thank you.

原文章由 召藥師 於 08-9-18 00:09 發表

用來滾湯個d 'saan'菜呀。

侯爵府

我而家都種緊蕃茄,希望到時冇蟲咬啦!---I remember my 蕃茄 have a big fat green worm on it. Scare me to dead...

原文章由 召藥師 於 08-9-17 23:39 發表

係呀!但我唔係經常返去嘛!而且種埋都唔夠我地食(計埋兩個叔仔ge話)。
如果有地方,種蔥、韭菜、潺菜、蕃薯,一年四季都食得,蕃薯苗好有益架!
我而家都種緊蕃茄,希望到時冇蟲咬啦!

我99仲有有機魚同兔食添,不過我唔係好慣 ...

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 召藥師 於 08-9-17 23:45 發表

一係綠豆海帶糖水,一係就煮麵豉湯,味道好match,再唔係煮幾煮切絲撈冷麵食。

thank you.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 drm 於 08-9-18 12:09 AM 發表
I never eat 蕃薯苗 before. Not even know what does it look like? Is it easy to grow? I need to see have 蕃薯苗 seed to buy it or not.

Grow 蕃薯 seem little hard to grow, doesn't it?

唔難。平時買蕃薯,就咁au到佢發芽先切開種又得,切開佢每件有個芽位種落泥等佢生又得,一生就生得好快。泥最好沙質重d,如果只食苗,唔駛點施肥都得。

妳可以去d大型超市買d蕃薯苗試試,我覺得有種獨特香味,幾好食架。

超級版主

原文章由 drm 於 08-9-18 12:13 AM 發表
我而家都種緊蕃茄,希望到時冇蟲咬啦!---I remember my 蕃茄 have a big fat green worm on it. Scare me to dead...

我99之前都有種,叔仔見d蕃茄又大又紅,一摘洗幾洗就大啖咬,點知入面......mouth:mouth:" />,d果蠅叮左唔少蟲蛋生左好多蟲蟲。

侯爵府

Thanks again. I will try sweet potato (orange color). I love it.

原文章由 召藥師 於 08-9-18 00:50 發表

唔難。平時買蕃薯,就咁au到佢發芽先切開種又得,切開佢每件有個芽位種落泥等佢生又得,一生就生得好快。泥最好沙質重d,如果只食苗,唔駛點施肥都得。

妳可以去d大型超市買d蕃薯苗試試,我覺得有種獨特香味,幾好食架。 ...

侯爵府

Sorry but

原文章由 召藥師 於 08-9-18 00:54 發表

我99之前都有種,叔仔見d蕃茄又大又紅,一摘洗幾洗就大啖咬,點知入面......mouth:mouth:" />,d果蠅叮左唔少蟲蛋生左好多蟲蟲。

伯爵府

食物質素差. 唔食好過啦

原文章由 召藥師 於 08-9-17 23:17 發表

但係豬有哮喘豬,魚有孔雀石綠,蟹有避孕丸蟹,三文魚有加色素,真係冇咩可以食得安心喎!

樣樣都有機,真係食唔起。mouth:

別墅

原文章由 CINDYC 於 08-9-17 11:48 發表
我已經轉ロ左食嘉美雞好耐, 雞亦都食少ロ左好多.

I also with u ..........

男爵府

畀面勳章

請問邊度有嘉美雞賣啊

水晶宮

畀面勳章

避孕丸蟹??
食得多係咪會冇仔生????
原文章由 召藥師 於 08-9-17 23:17 發表

但係豬有哮喘豬,魚有孔雀石綠,蟹有避孕丸蟹,三文魚有加色素,真係冇咩可以食得安心喎!

樣樣都有機,真係食唔起。mouth:

首頁

尾頁

跳至