自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

冇睇,但聽到咁希望伯伯身壯力健

子爵府

回覆 ahpoo 的帖子

有同感, 兩公婆年紀唔算大, 不如找份工, 點都收入多D呀....

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Chowying 發表於 16-2-12 19:28 唔該

原帖由 ivyko 於 16-02-12 發表
早前幫朋友手,先發覺D福利和公屋唔易攪,社署同議員都係癈嘅,都唔明新移民點解可以咁容易攞到 ...
我記得好耐以前,幫我婆婆攪果 d 老人院政府優惠,好 easy,社工唔多問。有少少覺得冇後生幫手攪,會好易被人恰

總有離別的時候

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:冇睇,但聽到咁希望伯伯身壯力健

原帖由 greenpea 於 16-02-12 發表
冇睇,但聽到咁希望伯伯身壯力健
伯伯最大興趣就係釣魚,買20蚊蝦去釣魚,釣到魚可做餸,他真係好正面和樂觀,令人敬佩

珍珠宮

回覆:mickeyeva 的帖子

睇咗!覺得自己好幸福!
想慳點洗,幫有需要的人!

mydearson    發表於 16-2-13 08:45

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:瞓了幾年天橋底,每日工作5個鐘,因床位都

原帖由 mickeyeva 於 16-02-12 發表
瞓了幾年天橋底,每日工作5個鐘,因床位都要$2800,所以令願瞓街,有個女,大家財政獨立,唔使佢照顧,睇見 ...
睇左。
個節目探討貧窮線問題,冇講過綜援、生果金同低收入人士津貼。
我明白現今樣樣貴,生活難。另一對夫婦賣電話case, 現在個個淘寶,唔轉變好難搵食㗎。

大宅

回覆:星期五檔案 阿伯70歲月入6千都要瞓街

12000收入果2夫婦會不會是為申請公屋而降低租金?正常出去做賣衫sale都有9至1萬/人。男既做下裝修返1日都3,4百啦

男爵府

畀面勳章

回覆:sukimama 的帖子

欣賞他正面的態度

珍珠宮

引用:唔使屋租燈油火蠟六千都夠用既,唉,有女都

原帖由 mywl 於 16-02-12 發表
唔使屋租燈油火蠟六千都夠用既,唉,有女都瞓街,前世欠咗個衰女包
可能老人家都知亞囡唔多掂,有困難呢!70歲已足夠條件快上樓同攞綜援。但伯伯都寧願靠自己,證明伯伯唔鍾意靠人。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 mickeyeva 於 16-02-12 發表

原帖由 ahpoo 於 16-02-12 發表
呢個伯伯心態very good!有紋有路!反而果兩公婆,一個開鋪一個做買手,揾萬二,唔明點解唔岀去打工!我有 ...
我同你一樣咁諗!

水晶宮

引用:月入六仟,又有生果金,申請埋公屋,應該是很

原帖由 evergreenj 於 16-02-12 發表
月入六仟,又有生果金,申請埋公屋,應該是很不錯啦
應該係佢自己唔想成為別人負擔,唔肯接受福利。

水晶宮

點解冇公屋?

睇見呢啲case超唔開心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

除左新移民,香港都見唔少後生女生一/兩件刻意唔返工,等個老公一份收入去拎公屋啦

水晶宮

引用:12000收入果2夫婦會不會是為申請公屋而降低

原帖由 Jen_Rowen 於 16-02-12 發表
12000收入果2夫婦會不會是為申請公屋而降低租金?正常出去做賣衫sale都有9至1萬/人。男既做下裝修返1日都3, ...
Agree, 2人都肯工作的話一定唔止咁小收入,又入埋正苦數

男爵府

引用:Quote:原帖由 ahpoo 於 16-02-12 發表呢個

個男夜晚出外兼職滅蟲,他們話住劏房要5千蚊一個月,積蓄又用晒,電器傢俬都係人送,好似好唔掂咁喎:igiveu ...
我有朋友識嗰2公婆(我不認識他們),
朋友話事實嗰2公婆一啲都吾窮,分分鐘有銭過我哋

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+mickeyeva+於+16-02-12+發表

原帖由 小野花 於 16-02-12 發表

子爵府

食飯睇到,媽咪話,唉,好彩之前買左層樓,如果唔係退哂休點每個月俾租住呢度。。。。

水晶宮

引用:瞓了幾年天橋底,每日工作5個鐘,因床位都

瞓了幾年天橋底,每日工作5個鐘,因床位都要$2800,所以令願瞓街,有個女,大家財政獨立,唔使佢照顧,睇見 ...
點解個女唔接埋老豆返家住,要佢瞓街,財政獨立都唔係咁呀

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 mickeyeva 於 16-02-12 發表

原帖由 小野花 於 16-02-12 發表
真?

男爵府

引用:Quote:原帖由 小野花 於 16-02-12 發表我有

原帖由 sochui 於 16-02-12 發表
真?
我吾識佢呀,吾知真定假。

我覺得係真都吾岀奇,以我所知,佢哋有走水貨

首頁
12345...7

尾頁

跳至