在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:Winglam719+發表於+16-2-22+17:22+如

原帖由 whisky511 於 16-02-24 發表
我係13 年加入這服務的ee,大家有疑問我盡量解答
你好,請問姨姨會上門嗎?或一定去姨姨家?姨姨可以接放學?thx

伯爵府

BK Milk勳章

vivivo 發表於 16-3-6 21:00
你好,請問姨姨會上門嗎?或一定去姨姨家?姨姨可以接放學?thx
都有上門的,港島區好似係26元,車費另計,要姑娘睇過你情況,而又有ee肯上門,ee上門做服務的時間會比較短,唔會長時間留係人地屋企,接放學都可以,都係個句喇,姑娘接受你申請,而又有ee肯接就可以配對,我都幫過接放學!

大宅

熱血勳章

回覆:Winglam719 的帖子

社區保姆同私人自已請既E E最唔同既地方係社區保姆不會做其他工作,例如幫B B沖涼,洗野洗奶樽,唔會跟足你安排既時間表湊B B例如幾時午睡,食飯,只會方便自已,因為佢地係半義工最主要責任係有人睇住B B安全,所以好多野你自己預要自己屋企做番,有D好既社區保姆ee就冇所謂會跟你指示做,但唔係佢應做,只不過佢好人幫你做,所以要搞清楚社區保姆工作同私人自己請既e e唔同

大宅

回覆:有無jm用過社區保母計劃?

想問只係申請人提交入息證明定要交埋我老公d資料?

大宅

回覆 心日天 的帖子

大家好,我兒子是由社區保姆由4個月起湊到而家2歲幾,想和大家講下我真的覺得姨姨很好,可能你會覺得佢無好多好多湊仔經驗,她們都是真心想幫大家忙的,中心還會有活動給家長參與,我參加過整月餅和百萬行。而湊bb方法等要大家互相配合的,無可能只跟你你指示做,人家都有家庭要照顧。至於床仔等,相信要看姨姨家中實際情況,或看你張床有幾大,可否摺等。放張地墊睡地下也可以姐。
收費方面,沙田區每小時20,100小時後每小時18。我星期一至五,8-6:30,每月4xxx。先説好情況,中心和你配對,找最近你家又合適大家時間的,我好幸運,即時配到現在的姨姨。

大宅

我會跟姨姨的飲食作息時間,因為姨姨照顧他的時候比我多。

大宅

回覆 ccaa0220 的帖子

如你想申請減費,就要報入息。任何人都可申請服務

複式洋房

回覆:有無jm用過社區保母計劃?

我已成功配到ee了,遲少少就可以開始湊,希望一切順利我建議有興趣嘅mama最好自己聯絡中心了解下,因可能每區有少少唔同。我申請時只需報簡單資料同俾500按金,唔用服務時會退反俾你

男爵府

引用:我已成功配到ee了,遲少少就可以開始湊,希

原帖由 Winglam719 於 16-03-12 發表
我已成功配到ee了,遲少少就可以開始湊,希望一切順利我建議有興趣嘅mama最好自己聯絡中心了解下, ...
好野希望你找到好好姨姨
我小朋友係私人姨姨湊,我好多謝佢幫忙照顧,等等放心去返工

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

大宅

引用:回覆 ccaa0220 的帖子如你想申請減費,就要

原帖由 Leung424 於 16-03-12 發表
回覆 ccaa0220 的帖子

如你想申請減費,就要報入息。任何人都可申請服務
唔該哂你,我唔洗申減免,你揾到果個係米由细湊到大都係同一個EE?

大宅

是同一個呀!她們都是有心幫忙的,好少做做下唔做,多數是媽媽頂唔住,多家務做要請工人.
小朋友上幼稚園後,姨姨答應繼續接放學.真的感謝她

伯爵府

BK Milk勳章

ccaa0220 發表於 16-3-12 13:21
想問只係申請人提交入息證明定要交埋我老公d資料?
如果你唔係要申請減費,係無需比入息證明的,申請減免係比低收入人仕的,至於點先合資格申請,我就唔清楚,你可以打去問下!

伯爵府

BK Milk勳章

Leung424 發表於 16-3-12 18:00
回覆 心日天 的帖子

大家好,我兒子是由社區保姆由4個月起湊到而家2歲幾,想和大家講下我真的覺得姨姨很好 ...
我就係幫過幾個媽媽,所以我屋企依家有學行車,網床,地墊同bb玩具,d媽媽都好樂意送d佢媽唔再需要嘅野比我!

別墅

回覆樓主:

想問一般社區保母係只湊一個bb, 定社工會安排幾個佢湊

別墅

回覆樓主:

想問一般社區保母係只湊一個bb, 定社工會安排幾個佢湊

複式洋房

回覆:bbkwok2014 的帖子

如果姨姨自己要求,可以只湊一個,如果無要求,便最多同時間湊3個

男爵府

回覆 Leung424 的帖子

您好, 其實 我bb幾個月大時,曾經都用過一個月服務。黎緊佢15個月大 可能都要揾社區保母照顧,想請問食物方面應該點準備好呢? 謝謝

珍珠宮

ZITA4666 發表於 16-2-23 00:41
你邊區呀?有冇屯門區呀!

有屯門區,要去仁愛堂申請服務,而家要$30/小時,我用過都ok,不過就一湊三

複式洋房

我都搵緊資料

大宅

回覆 cc7312003 的帖子

不想加重姨姨負擔,我自己準備午餐和晚餐比姨姨的,但也可請姨姨準備的。好似4個小時以上包一餐,但不包奶粉,米糊果d這樣我可知道孩子對食物的喜好

首頁

尾頁

跳至