自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

引用:Quote:feifei_baby 發表於 16-2-29 08:11

原帖由 bkfans 於 16-02-29 發表
我已經成日帶佢出街,見多啲人,同唔同嘅小朋友相處,其實佢warm up下佢係可以同人一齊玩,我唔覺得佢好大問題,係in學校冇咁多時間warm up會輸蝕啲,我努力過阿女性格係咁,我接受,只係十次有八九次阿女都係默默咁等人理,我覺得有啲up啫,佢其實係鍾意老師關注嘅,只係佢傾向等老師得閒,唔會主動攞注意

水晶宮

回覆:阿女太乖、慢熱,成日被忽略……

在學校裡, 從來都係兩類人最令老師關注: 1) 成績出眾, 2) 曳人。

乖乖唔攪事果d, 老師不会特别關心或漠視。

樓主, 這是很正常不过, 放鬆d啦

公爵府

引用:我女又係咁,係出面又唔出聲,又慢熱,以前好

原帖由 moon1006 於 16-02-29 發表
我女又係咁,係出面又唔出聲,又慢熱,
以前好擔心佢比人恰,
但佢其實好鐘意觀察其他人既行為,是非對錯分得好 ...
我都係擔心佢被人恰,佢俾人打尖,俾人搶嘢唔係好識反應,我都有教佢,但事情真正發生佢都係未handle到……

公爵府

引用:幼稚園你已咁。。小學咁點,做人為咩?要凸

原帖由 luckyQ 於 16-02-29 發表
幼稚園你已咁。。小學咁點,做人為咩?要凸出?
唔想永遠做最後果個,等人分哂先到自己=要突出?

大宅

引用:你最後的那句評語,令我為你女兒感到好難受

原帖由 方方媽媽 於 16-02-29 發表
你最後的那句評語,令我為你女兒感到好難受!
什麼叫做唔靚唔可愛?連自己父母都唔珍視佢,佢何來自信去站 ...
講得好啱啊

公爵府

引用:樓主, 好心你啦~~ 個女自己生既, 唔洗講到

原帖由 brbaby2007 於 16-02-29 發表
樓主, 好心你啦~~ 個女自己生既, 唔洗講到咁既~~~

個女做左透明人, 你自己做人阿媽都應該反省下, 係咪教育 ...
你都唔使咁講嘢嘅,和平理性討論啫!咁恭喜你咁成功教到你小朋友冇被忽略咯

珍珠宮

回覆:feifei_baby 的帖子

凡是感恩,欣賞子女,否則影響子女

子爵府

老師係鍾意活潑smart的小朋友
見果堆小朋友去考學校
通常都收

未經本人同意,請勿轉載內容!

珍珠宮

4肢健全智力正常也不夠,到佢精靈活潑受人歡迎你又會想佢點。點。點

公爵府

引用:凡是感恩,欣賞子女,否則影響子女

凡是感恩,欣賞子女,否則影響子女
我好欣賞佢,我女知媽媽好愛佢嘅,我細個都係隱形人,會有唔好受嘅感覺……

子爵府

我羨慕死你呀,阿女又叻又乖,我仔百厭到死,係呀,老師好留意佢呀,因為佢不受控制,我日日頭痛點教好佢

珍珠宮

如子女可選父母,我地又如何呢?

大宅

引用:4肢健全智力正常也不夠,到佢精靈活潑受人

4肢健全智力正常也不夠,到佢精靈活潑受人歡迎你又會想佢點。點。點
同意!
只可以講....平凡也是福!

大宅

好似我女,佢k2,我都同你一樣認為老師忽略我女,因好少見老師同我女講野。但家長日之後,老師原來好了解佢,老師話我所有野一教就識,從不會被其他同學攪到分心,自理能力極好,不過性格好靜,好少同同學傾計。我問佢點改善性格,老師話唔需要呀,哩種小朋友上到任何小學一定讀得好好。我去完家長日真係感動到想喊,每個小孩都有佢長處的

公爵府

引用:4肢健全智力正常也不夠,到佢精靈活潑受人

我有話我想阿女點點點咩?我有話要佢精靈啲咩?

翡翠宮

引用:我細個都唔顯眼又冇老師鍾意但我又冇特別唔

原帖由 kitnana 於 16-02-29 發表
我細個都唔顯眼
又冇老師鍾意
但我又冇特別唔開心
Well said

珍珠宮

唔洗激動,意思而係,到你得一就會想二

公爵府

引用:好似我女,佢k2,我都同你一樣認為老師忽略

原帖由 xoxo0811 於 16-02-29 發表
好似我女,佢k2,我都同你一樣認為老師忽略我女,因好少見老師同我女講野。但家長日之後,老師原來好了解佢 ...
家長日,老師唔係好講到阿女特性,只係用啲令人唔好受嘅語氣講咗句 “你個女又唔係smart!”,其實果下我有啲hurt,唔識反應,唯有安慰自己,老公同我都平凡,個女平凡都合理,阿女乖乖巧巧已經唔錯……

珍珠宮

點都好,忠言逆耳的,我祝福你

伯爵府

我細個時都係咁,直到出來工作先主動D,不過唔緊要,最重要係天生樂觀,事事向好諗,一樣咁開心

首頁
12345...8

尾頁

跳至