自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:點解小朋友成日病架??

男爵府

回覆:ak1020 的帖子

我屋企空間大空氣都好流通....

男爵府

引用:Quote:原帖由+momotam168+於+16-03-16+發表

原帖由 pooh仔 於 16-03-17 發表
個人建議. 如偏食情況不太誇嘅. 都儘量唔好食supplements. (我倆小朋友從沒吃這些及沒打流感針)。 幼稚園生 ...
咁又唔會喎,玩完係頭髮呀身又濕晒,第日又無話病架.... 係通常去人多地方玩,學校有人病,或者細佬病先佢就病喇
細果個又係鼻水痰成日常伴左右

子爵府

引用:大既5歲幾,細佬就2歲...+兩個都輪流病+剛

原帖由 momotam168 於 16-03-16 發表
大既5歲幾,細佬就2歲... 兩個都輪流病 剛大既係醫院驗到有乙型流感留院觀察,不斷發燒

...
Same here . 病完一個又到下一個,加埋工人,由新年輪住病到而家,我快暈了

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

五歲及兩歲,返幼稚園=細菌班,呢啲天氣,一個月病一次真係好正常,呢頭好返晒,隔個星期又嚟過,呢種痛苦,我仔細時我都經歷過
返到學校真係係冇得防,佢哋要建立免疫系統,病就係一定必經,均衡飲食已足夠,呢啲流感高峰期就避免去人多擠迫公共場所,潮濕多菌,小朋友又鐘意四圍摸,我一定有消毒啫喱跟身。到七,八歲開始會好啲,呢個過渡期,每個媽咪都一定經歷過!加油!

主 賜 平 安

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由 momotam168 於 16-03-16 發表

原帖由 monkeydiary 於 16-03-17 發表
曬太陽吸收多點維他命d,做運動增強心肺功能,食多點天然食物,少食零食,少食包裝食物,少飲樽裝飲品,少食面包 ...

主 賜 平 安

子爵府

我細個成日病,因為阿媽時常將我困係屋內讀書,又關哂所有窗,空氣唔流通之餘身體又差。另外就係當時日日要飲牛奶,其實牛奶係一種非常差的食品,入到身體之後變成酸性,令身體抗拒力差,所以飲奶時期唔係發燒就傷風咳。到大個唔再飲奶之後健康好好多了。

伯爵府

我兩個小朋友係岩岩返幼稚園時病得多d之外,之後都係一d小感冒,好快就好返。中醫話我小朋友係熱底,如果佢地過熱就會易病,教我有時要煲d少少涼既湯水佢地飲,要佢地多做運動。我兩個小朋友一個星期至少兩日都參加球類課外活動,放假去公園玩呀踢球踏單車,唔會帶佢地去商場行街,同埋我地住係村屋附近又多樹既地方,同埋可能去d無咁人多既地方無咁易病

珍珠宮

好正常,我囡讀n 後,每月一次病例行公事.

見佢d 同學輪住病架,你好番又到我,我好番又到佢.

首頁

尾頁

跳至