自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆:關於adhd藥 (ritalin la)副作用

請問你們在政府醫院攞concerta要另外付款嗎? 我仔都在政府攞藥,醫生話concerta要$10一粒,R字頭免費,所以我仔食緊R.

伯爵府

我仔試過轉concerta,變左另一個人咁,有暴力傾向,不受控!所以貴唔貴,都唔重要,藥真係睇夾唔夾㗎!

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

咁握言和啦!

医生叫我仔試上學期用ritalin8+4,下學期straterra比較下。冇分别亦無副作用,至少对佢冇。人人不同,我識另一家長是護士話佢個女食左ritalin就抑鬱,然後想自殺。佢上網找資料,決定停藥,個女咁就正常番。

所以家長一定要留意副作用告知醫生。

ANChan58    發表於 16-4-15 21:37

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MrsFung 發表於 16-4-15 21:12
請問你們在政府醫院攞concerta要另外付款嗎? 我仔都在政府攞藥,醫生話concerta要$10一粒,R字頭免費,所 ...

佢都係咁同我講,我唸住$10一日都ok啦。但之後攞藥都只係收基本錢。無貴wor

子爵府

引用:Quote:MrsFung+發表於+16-4-15+21:12+請問

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-15 發表
佢都係咁同我講,我唸住$10一日都ok啦。但之後攞藥都只係收基本錢。無貴wor
...
之後攞藥收基本錢是什麼意思? 即是之後收幾錢?

子爵府

回覆:Jasmine-4711 的帖子

我仔食緊R,佢自己覺得抑鬱、悶悶不樂,所以佢成日唔想食藥。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:請問你們在政府醫院攞concerta要另外付款嗎

原帖由 MrsFung 於 16-04-15 發表
請問你們在政府醫院攞concerta要另外付款嗎? 我仔都在政府攞藥,醫生話concerta要$10一粒,R字頭免費,所 ...
concerta 每樽$10, 未證實但我聽過如果你要求醫生開concerta就要逐粒計, 但如果醫生自己開就不同。

大宅

我仔食緊R 20mg,之前食10mg食左半年,情況越黎越差,打人/暴傾.....呢排醫加到20mg情緒都一時時,望住佢好迷惘,唔知佢將來會點

男爵府

回覆:stoc15 的帖子

你仔幾大?中學生? 要食20 mg 咁重藥

伯爵府

ANChan58 發表於 16-4-15 21:18
原本食那隻藥?

我仔食過Ritalin, concerta唔同份量,其實冇一隻完全攪得掂佢,暫時試過concerta 唔記得幾mg最恐怖!佢之前都食過concerta不過冇咁衰㗎!
佢依家keep住食Ritalin LA

男爵府

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

ANChan58 發表於 16-4-15 20:37
對!你要接受你小朋友對這藥所產生的反應,不過,最好先測定合適的藥量及服concerta好過ritalin. ...

我小孩是從 ritalin 開始食的,後來改了 ritalin LA,現在食的是 concerta 了,食了幾年喇,最近才發現原來佢食藥後會心跳,也不是從前沒有,而是原來佢唔識得咁樣有問題需要表達出來,血壓好像也有偏高,好擔心啊

停藥又唔係,唔停藥咁又好似唔係對身體好好

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:BLouie 發表於 16-4-15 21:38 concer

原帖由 ANChan58 於 16-04-15 發表
應該每粒計,而且不同份量價錢不同,在私家醫生每粒起碼$20。
我女睇政府食concerta 18/27/36 係計每樽$10

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MrsFung 發表於 16-4-15 21:36
之後攞藥收基本錢是什麼意思? 即是之後收幾錢?

十蚊一次

王國長老

ANChan58 發表於 16-4-15 22:47
應該每粒計,而且不同份量價錢不同,在私家醫生每粒起碼$20。
政府配藥係每種計, 不計份量, 十蚊雞
[url=http://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=10045&Lang=CHIB5&Dimension=100&arent_ID=10044]http://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=10045&Lang=CHIB5&Dimension=100&arent_ID=10044[/url]

專科門診(包括專職醫療服務)

首次診症100元,其後每次診症60元,每種藥物收費10元 (註5)

首頁
12345...8

尾頁

跳至