想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:回覆 鄧家新抱仔 的帖子返工隨時可以返。年

原帖由 木妙妙 於 16-04-29 發表

回覆 鄧家新抱仔 的帖子
多謝!

大宅

鄧家新抱仔 發表於 16-4-25 21:00
不經不覺我已經try左4年了,但我仲未成功,所以我決定職左職後,留家休息一段時間,希望可以成功啦!

...

其實做開野唔做,生活方式有改變,是一時之接受唔到,有時過了幾個月又想搵野做,因為我都是這樣的人,如果想養好身子,不但之靜心休息調理,生活上你都要計劃下做一d自己過往喜歡做既事,例如運動之類,因為平時你工作時間長,冇做野後會多左時間,你就要找些事情去填補

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

joshun 發表於 16-4-29 01:13
剛辭了一個月我都怕自己亂諗野,真煩做時間長又調理吾到,因自己身體也差。吾做又怕悶亂諗野。
...
我辭咗半年度喇,係個人健康咗,因爲做多咗運動同無晒工作壓力,
但變相時間多咗好多,成日睇埋好多資料, 搞到好多野諗,滿腦子都係備孕o既野!

複式洋房

木妙妙 發表於 16-4-29 13:08
回覆 鄧家新抱仔 的帖子

返工隨時可以返。年紀追不上生bb速度
講得岩,自己甘様諗就會有個目標比自己

複式洋房

回覆樓主:

我超超超高齡,斷斷續續都試咗4年,中醫調理,西醫打排卵針,响香港做咗3次IVF都失敗,其中一次仲要係空心。本來諗住今年5,6月會去韓國做IVF,但咁啱公司年頭想我調職,我唔肯,因為會比宜家更大壓力,仲更加唔會有機會有,所以決定唔做。
老實講,份工好地地,要自己主動決定唔做係真係好難,我咁轎公司有人事變動所以先會唔做。
宜家無做長工接近兩個月(2月20號開始半退休生活),平日做下運動,休息下,諗住5,6月去韓國做IVF前做好準備。。。
點知last period係3月26號,今朝用cb驗,bingo咗!不過一日未照超聲波,我都未敢開心,因為之前試過空心,所以宜家心情好平靜。隨緣。
雖然未知結果如何,但响休息期間我無量體溫,無睇中醫,一般會試,會做嘅嘢我全部都無做,所以對我嚟講,身體狀況同壓力可能係最影響我。
之前有脂肪肝,就算身體無其他大問題都好,根本無時間同精神去處理,辭咗職,處理好自己嘅健康,話唔埋好快有好消息呢!
大家加油呀!

大宅

回覆:mylicarol 的帖子

祝好孕

複式洋房

回覆:我終於都遲左職了

加油呀!希望辭左工你無壓力可以快啲成功

大宅

番工又要常覆診做ivf真係好煩,我下月上新工,原本這月做ivf但要先食避孕丸降hormone , 攪到計劃亂晒,希望到時新老細唔會比面色我睇😖

大宅

回覆:joshun 的帖子

你都辭左職?我年紀又係同你差不多,現既工作好大壓力,正準備搵過份,唔做嘢又驚成日亂諗仲大壓力

別墅

各位加油呀!

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

祝成功!

複式洋房

回覆 kays0n 的帖子

多謝你....尋日去照超聲波, 原來已經係8W2, (自己計係7W6), 有心跳, 好開心呀....覺得好不可思議....希望你都會有好消息啦~~~

男爵府

我都辭左職啦(但要兩個月離職期)
唔到你唔信邪。一辭完立即排卵(我一直經期唔準唔知幾時排)

男爵府

joshun 發表於 16-4-25 21:33
找到同道中人,原來也有人同我一樣為了生B放棄工作。
我也是今個月辭職了,這個決定真係好難好難,也考慮左 ...
支持,工只係一份工,自己的生活更重要,我都係做工太辛苦之後搬返去屋企做野,即刻bibgo

男爵府

加油

別墅

佩服大家的勇氣!明白這決定不容易,加油!

大宅

加油

男爵府

引用:不經不覺我已經try左4年了,但我仲未成功,

原帖由 鄧家新抱仔 於 16-04-25 發表
不經不覺我已經try左4年了,但我仲未成功,所以我決定職左職後,留家休息一段時間,希望可以成功啦!

...
你諗住繼續試定係iui/ ivf

大宅

你地好!我也辭職左幾個月,希望可以調理下身子生到b,工作之前都幾大壓力,可能自己晤識減壓,又冇人地咁好彩試幾次就bingo.......

複式洋房

大家好!我都諗緊辭職。但都好驚自己一個人會亂諗野。2年前小x 太傷心 辭職 無做野三個月 之後搵返工 試左一年九個月 Bb 都無返來

首頁

尾頁

跳至