夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

carmen517 發表於 16-5-23 15:12
可能依家都係新婚後幾個月啦
其實c6唔陪我自己冇咩所謂
我係怕我屋企人擔心我地有問題

樓主 與其你要擔心屋企人擔心你 因而叫你c6陪你做啲佢唔太情願嘅事 其實咁對你地兩公婆關係亦唔見得係好 總有一日佢會爆 會話你迫佢 盞搵交嗌 不如你放鬆少少 可能效果會更好呢

好多jm都講得好岩 倒轉你去6299度食飯 都覺得周身唔聚財 想快啲食完快啲閃 倒轉其實佢都一樣架

複式洋房

我80後,老公70後,雖然唔係新婚,但想分享少少。

好多野真係好睇性格,我地兩個鍾意孖住做,返娘家唔算密。因為我返六日工,佢返長短週。大家都想留時間休息同hea下,最緊要係有共識。有咩攞出黎傾,唔好收埋。

別墅

回覆 carmen517 的帖子

我情况同你好似呀! 又係新婚,c6婚前應承一星期返我家食一次飯但婚後反口,只是大時大節先一齊食。但我一星期同佢屋企食3次。另外我地好少交流,都好有同屋主感覺。人地成日話新婚最sweet但唔知點解會咁。
我PM 電話比你呀,有時唔開心你可以watsap我呻吓!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咁請問樓主每星期有幾多晚會去同99食飯?
如果你c6又要求你每星期最少1晚要返99度食,你肯唔肯?
最少1晚真係可圈可點,即係好大機會唔只1晚,我都會覺得太多

大宅

回覆樓主:

反而我差唔多。。。我講明老公唔反我娘家食飯。請都唔好叫我反

別墅

我結婚兩個月,但之前同居咗幾年。
我都覺得番娘家唔洗一定兩個番嘅,學jm話齋,阿媽想見都係我者。

另外番阿媽度始終等如自己屋企,好自在。
可以攤喺sofa棟高隻腳,想點就點,但番奶奶度我就唔會。
可能你老公同樣感覺呢?

不過你老公講到鐘意番就番,唔鐘意就唔番,
得!你咪洗旨意我都同你番奶奶度食飯!

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 15週年勳章

回覆 瑤瑤~ 的帖子

其實由3月結婚後到依家都係一星期返一晚係冇試過兩晚以上的

大宅

我係80後,C6係80頭,結婚一年半

返娘家食飯一事我冇咩建議可以俾你,因為我地兩個係同娘家住嘅 (C6係香港冇親人,6299一早就過左身)

但係係食飯睇YOUTUBE度我就覺得其實都冇咩大不了嘅,我同C6係屋企係一人一部notebook嘅,佢鐘意煲八婆韓劇,我鐘意睇美劇,佢鐘意睇歌唱比賽節目,我鐘意睇talk show,所以經常都係各自睇自己想睇嘅節目,一樣冇嘢講

但係我地每晚瞓前都會一齊傾計,傾返今日發生過咩事,傾完一定會同對方講我愛你之後先會瞓,我覺得呢樣就好重要,大家興趣唔同冇得迫,但係交流亦都唔可以冇,所以我建議你地一齊訂一個每日嘅傾計時間,至於閒時想做咩睇咩就由佢,等大家有自由時間可以放鬆下

大宅

carmen517 發表於 16-5-22 22:12
大家婚後生活如何?我剛結婚不到3個月 已經愈來愈多嗌交
好似大家生活好唔夾咁
拍拖個陣都會每星期上佢度過 ...

我結婚年半, 結婚前同C6同居差不多4年
婚前婚後, 我C6除左做節, 或我要求外,
其餘日子, 都唔會陪我返娘家食飯
好多時都係我自己一個返去
初時我好似你咁, 好唔開心,
好介意, 唔想為C6講大話,
但依家已經習慣左
無C6在, 我可以暢所欲言
相對地, 我都好少返6299度食飯

婚後, 好多野都要相方互相體諒
唔洗太介意, 你地只係結婚左3個月
要慢慢磨合, 我同C6同居加結婚差不多6年
都未磨合晒, 但我有信心只要我地相愛
條路就可以繼續行落去

你C6唔想返去你娘家, 實會有原因架
你慢慢了解下先再慢慢拎佢肯陪你返去啦

別墅

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

carmen517 發表於 16-5-25 12:46
回覆 瑤瑤~ 的帖子

其實由3月結婚後到依家都係一星期返一晚係冇試過兩晚以上的

原來係咁,咁你幾耐同99食一次?
會唔會係次數唔一樣,令c6覺得唔公平,所以都搵藉口唔陪你返娘家?
不過我同意樓上jm, 你可能要改變下諗法
其實男人愛唔愛你唔係睇呢d表面野(返唔返娘家),你如果太在意,盞自己唔開心咋

大宅

回覆:80後剛結婚的姊妹請進

80後 結婚半年多
好悶 每晚煮飯 家務 睇電視 訓教
好頹廢 拍拖會出去食飯行街 開心好多

大宅

我唔介意c6唔陪我返娘家,每個人都有自由,間唔中出席下都好夠。
不過我會要求食飯唔睇電話,大家一邊食一邊傾下計,之後各自各活動,因為放工大家都想relax下。

洋房

我結左婚一年多D, 開頭都會好似你咁,
佢一唔想陪我媽食我就覺得有冇搞錯,
因為佢返SHIFT 我返朝9晚6, 平時已經好難就時間,
後尾搞搞下都慣左了,
唔好話食飯佢掛住打機, 家務都係嗌極都唔願做/幫手啦~
我都爆過話似同屋主多D囉..唉~

大宅

我同老公都係80後。。但唔係剛剛結婚
我老公都唔會成日陪我返外家。。
我每次返外家咪幫我帶1個仔返去先。。
近來都係自己帶2個的士咋。。

有時男人攰唔好話15分鐘。。連5分鐘都唔想去

珍珠宮

回覆樓主:

我同老公都係80後, 結婚兩年。 最初都係一齊返兩邊屋企食飯但後來自己返都無所謂, 老公返99屋企時我可以約朋友食下飯, 仲輕鬆左

複式洋房

我同老公夾左一個月一次..一齊反對方屋企食飯..其他時間都係自己揾時間反自己屋企..我覺得甘樣仲好..自由d...我同老公又多d時間撐檯腳..唔想搞到反屋企食飯都好似例行公事甘..

子爵府

我係80後,我老公70後,唔係剛剛結婚,但我地既性格好似,去邊都鐘意痴住一齊,如果其中一個唔得閒,我地都唔會返娘家或者男家既;不過喺屋企我都唔鐘意坐飯枱食飯呀,我鐘意睇住bk食;而我老公就會睇下波、睇下新聞咁,各有各睇野,大家唔好管住大家先舒服㗎嘛

子爵府

畀面勳章

我都係鍾意先會去。。兩個人一起最緊要相處得舒服,如果唔係嗌交多過食飯。。。。
我地唔覺得有問題,因為我老公知道我脾氣,我唔鍾意都要去的話,我會有野俾佢睇。。到時仲麻煩。。

首頁

尾頁

跳至