自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-29 00:18
樓主,相信妳小朋友應該係初小吧,但媽媽妳似乎過份緊張啦,考試會六國大封相,就證明妳方法不太適合小朋友 ...

謝謝您正面的提示(emoji)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lojo11 發表於 16-5-29 07:41
一日三個鐘會唔會令佢好攰?佢未必唔識,可以已經唔想再答了。我仔仲有一星期就呈分試,不過呈唔呈分都係一 ...

3小時是包括做功課+做卷,其實係攰的,但無辦法,佢唔自律。唔去補習社佢喺屋企hea,打機,上網,睇電視幾個鐘。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

引用:Quote:lojo11+發表於+16-5-29+07:41+一日三

原帖由 ilovematthew 於 16-05-29 發表
3小時是包括做功課+做卷,其實係攰的,但無辦法,佢唔自律。唔去補習社佢喺屋企hea,打機,上網,睇電視幾 ...
明白!其實小朋友性格真係好難講,我朋友個仔去補習社三個鐘都做唔晒功課,唔好話溫書!話又話過,鼓勵又鼓勵過,但都無改善!有時真係好無奈!

大宅

熱血勳章

回覆:我想問下小學媽咪。。

我通常早上會同佢講定當日嘅溫習計劃 例如:我話今日會有三個回合 (做數學補充、串英文生字、溫常識作業)
咁我就俾佢自己計劃温習同休息時間 可能佢就返佢想睇嘅電視節目 可能佢想休息時間我陪佢捉棋 我嘅原則就係總之今日要做好依三樣嘢 溫習時認真用心 休息時你可以做你想做嘅嘢
咁然後我就協助佢一齊set時間表 例如:午餐後休息一陣開工 1:30-2:30數學 2:30-3:30休息 3:30-4:30串英文 4:30-5:30休息 5:30-6:30常識 攪掂晒就大家happy 攪唔掂就休息下 晚餐後繼續
我由阿仔P1到依家P4都係咁 我仔適合依個方法 佢會為左休息可以做嘅嘢 例如睇電視 玩電腦 同我捉棋 落樓下同爸爸踢波而好努力溫習
大人吊頸都要抖氣啦 小朋友連續cher幾個鐘好慘架 個腦咁攰 反而反效果 希望意見幫到你

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

引用:我通常早上會同佢講定當日嘅溫習計劃+例如

原帖由 maggieddie 於 16-05-29 發表
我通常早上會同佢講定當日嘅溫習計劃 例如:我話今日會有三個回合 (做數學補充、串英文生字、溫常識作業) ...
我都係,每次講定溫幾耐,同溫d咩!溫完佢想做咩都可以!

maggieddie    發表於 16-5-29 09:52

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:lojo11 發表於 16-5-29 07:41 一日三

原帖由 ilovematthew 於 16-05-29 發表
3小時是包括做功課+做卷,其實係攰的,但無辦法,佢唔自律。唔去補習社佢喺屋企hea,打機,上網,睇電視幾 ...
建議你如果可以操卷留番星期六/日先去操,平日一至五返左全日學加做功課,身心都累,再加操卷作用未必太大。

小小分享,我兒平日只要求佢完成功課或温好默書,每日都會有自由時間睇下書,玩下鬆弛下,補習會留番響星期六/日等佢精神充足啲先做。
如果平日拉得太緊休息/放鬆嘅時間都冇,小朋友好容易氣餒,其實去到小五,小朋友已經有自己思想,學習態度亦早已形成,絕對能明白升中對佢地重要性,家長要多鼓勵同激發佢嘅鬥心,有目標佢地自然會做得更好。
加油。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-29 11:50
建議你如果可以操卷留番星期六/日先去操,平日一至五返左全日學加做功課,身心都累,再加操卷作用未必太大 ...

因為呢間補習社佢初期補時,大約4個月時間,而令佢成績進步好多,所以我先每日落去3個鐘,連跟埋功課,唔想佢浪費時間,因為呈分唔係講笑,但佢都係可能性格問題,你緊佢唔緊先激死,補習社都有時話佢無用心做,其實如果用心,返到屋企都有一個半小時比佢休息,做自己鐘意既野

伯爵府

我慶幸亞女學習方面好主動,上次數測前一晚做補充練習,見佢食左感冒藥好攰,叫佢唔好溫早D瞓,佢話:點得㗎?我聽日帶返學校小息做

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-29 11:50
建議你如果可以操卷留番星期六/日先去操,平日一至五返左全日學加做功課,身心都累,再加操卷作用未必太大 ...

有時吾止小朋友,我都好疲累,自己作為家長壓力都好大。
數考20課,常考10課。。。。。。。。中英考10-20課
呢個大考,又系比條命距。

子爵府

好媽媽勳章

QUSTINLING 發表於 16-5-29 13:27
我仔小一,好輕鬆,佢溫書10分鐘搞掂佢話識我就信佢!溫書後我會俾佢睇電視打機!
可能升到小三以上先 ...

可能您小朋友會比較易吸收嘛?
成積如何?
我知道有點小朋友系叻啲,起碼自動波自己溫。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-29 11:50 建

原帖由 babybaby0802 於 16-05-29 發表
有時吾止小朋友,我都好疲累,自己作為家長壓力都好大。
數考20課,常考10課。。。。。。。。中英考10-20 ...
根基係須要時間慢慢累積而成,所以要鼓勵小朋友平日有問題要主動發問,唔明白嘅地方就要逐一拆解,考試其實都係考番小朋友所學過嘅野,唔好太著眼要考好多課先,避免影響大家心情。

我地數學考試除考指定範圍外,亦會考已有知識,所以要比多啲信心佢地,否則小朋友可能會缺乏自信,未考先驚。

lojo11    發表於 16-5-30 09:40

男爵府

畀面勳章

男爵府

我大仔小五,下個禮拜考呈分試啦!
已經明白到,家長既緊張程度同小朋友既成績其實冇直接關係!
所以,都係放鬆d啦!

lojo11    發表於 16-5-30 09:40

水晶宮

今次考試最輕鬆,因為P6畢業試,不用再呈分,只考中英數常4科,所以盡力而為就算了。

男爵府

引用:Quote:babybaby0802+發表於+16-5-28+18:05+

我仔5年班,6月初呈分啦,不嬲我緊佢唔緊,就快激死我啦。成日懶懶閒,之前放學去補習社一個半小時做卷, ...
我大仔又係小五但冇補習!
嘩日日三個鍾佢好慘!

翡翠宮

MariaTsui 發表於 16-5-29 15:42
今次考試最輕鬆,因為P6畢業試,不用再呈分,只考中英數常4科,所以盡力而為就算了。

...

我仔只考中英數,下星期就係,但我地都無乜理過

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我下星期考,次次都係早一,兩日前先温!不過平時我地會keep住温故知新

大宅

溫習時,我直情火到變左第二個人

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

放鬆D!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

首頁

尾頁

跳至