自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

用戶要求終止服務

畀面勳章

著舊衫
扮窮

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

NICOLEMAK929 發表於 16-7-3 23:05
我老公舅父—家係法國華僑,佢哋話—定要小心D黑人,好狼死~~架車停喺度等過紅綠燈,佢哋都夠薑伸手入去搶 ...

有錢都唔好去。甘恐怖

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

老人家行得唔快, 真係好易被賊人做目標, 跟團可能適合d.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:一人一個巴黎自保法

有老人家,跟團最好,有車周圍去,買完嘢又可以放喺車

象牙宮

2024年龍年勳章

睇大家寫,仲得人驚過返深圳……

公爵府

引用:我5年前去,著到爛身爛世,用當地超市嘅購

原帖由 Jumboli 於 16-07-03 發表
我5年前去,著到爛身爛世,用當地超市嘅購物袋嚟放戰利品,放銀包嘅手袋仔就狽係褸入面,自己一個係地鐵站 ...
冇錯,著得窮啲,身無長物咁就最安全。我去幾次,有次一個人行都冇捐失,其實又唔駛爛身爛世,但平民街坊look ,成個路人甲咁囉。
現金盡量少帶,比錢多數碌卡,銀包只放少量現金,主要旅費同護照用貼身袋收在衫內。
景點街上真係好多騙子,樓上講聖心嗰度啲黑人幫你帶手帶我有朋友中左,比佢地屈左幾十歐羅。我都遇到,唔埋佢直行直過就得。

翡翠宮

減齡達人勳章

長知識,冇諗過巴黎衰過大陸咁樓主跟團吧啦

珍珠宮

睛靈勳章

引用:我5月一家大小去黎,可能見到我地都覺煩,

原帖由 我愛Corina 於 16-07-04 發表

我5月一家大小去黎,可能見到我地都覺煩,所以無咩問題。
治安好就唔會有咁多Army巡邏,一個地方連基本治安都搞唔好,講咩發展旅遊,曾有不快經歷,令我好討厭呢個地方,仲被包裝到好浪漫,好多美食。
歐洲咁多地方,睇堡壘雪山湖光山色可以去德國,奧地利,睇歷史可以去意大利,英國,諗唔到點解要同老人家去法國,莫非佢好鍾意shopping?

子爵府

引用:點解法國好似仲恐怖過返大陸

原帖由 funbi0816 於 16-07-04 發表
點解法國好似仲恐怖過返大陸
唔係法國,係巴黎雜啲,其他city好好多,不過香港人大部分都係去paris, 其實我出入paris好多次,touchwood又無事發生,自己小心啲就得

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我愛Corina 發表於 16-7-4 05:25
但Eiffel tower有個牌叫人唔好買
我就係Eiffel前幫襯黑人哥哥買咗頂帽, 仲以爲好醒€15講價講到€10

點知甩毛甩到成頭都係,仲要之後係舗頭見到差唔多樣嘅賣€5...

The moon is reaching for me~

大宅

huisandy 發表於 16-7-3 21:08
趁患病老父還算可以活動
打算帶他去一直提了許久的巴黎玩數天
但和老人家去巴黎始終擔心成為搶劫目標

1. 衣著不用光鮮,買咗貴嘢要用其他cheap袋袋好!不要show个名牌纸袋出嚟!
2 .metro 無啦啦有人扮義工幫你,你唔好理佢!
3 .打的小心遇上白牌車。
4.財不可露眼,銀包要放好!
5. 搭metro 盡量到車廂中間位置,唔好企近門口!
6.我住過Europe star 車站附近,勁雜!但照出夜街!小心有人吊尾。

瑪瑙宮

大廚勳章

趁患病老父還算可以活動

老人家跟團比較安心點。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

恐怖過深圳

大宅

趁患病老父還算可以活動

其實花園街、香工等都成日有扒手。所以Paris 都唔係想像中甘恐怖,當然要機警啲,人生路不熟嘛!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

治安原來咁差

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Behappy1437 發表於 16-7-3 23:57
睇完都唔敢去法國
上年自由行去完, 應該冇下次

一落火車(巴黎北站)就比幾個gypsies圍住話幫我哋買飛; 可能想襯我哋攞銀包果時扒/搶嘢...

跟住上地鐵有對男女想開我backpack...

係羅浮宮同聖母院外又差啲比人扒嘢...
搞到我一見人行近啲就即刻㩒住個包包, 成個trip好stress, 跟本enjoy唔到...

The moon is reaching for me~

子爵府

funbi0816 發表於 16-7-4 00:20
點解法國好似仲恐怖過返大陸

去任何地方,少些招搖,少些吹牛,少些貴人出門行頭,財物分開即用/後備放好,提高警惕,其實並不恐怖。

Chirley    發表於 16-7-5 09:58

子爵府

剛剛去完返黎,老實講,冇下次。感覺太差。

*有老人家最好跟團。中國人係小偷一級目標。一,有錢。二,細粒。好過偷窮鬼佬。

*包永遠不離身,否則眨吓眼就冇咗。

*用斜揹袋,長度最好較到格甩底/心口位置。

*被開人群/小孩。有人問嘢唔好答唔好理。

*Mona lisa係10星偷嘢黑點,唔好掛住影阿lisa,唔記得㩒住自己個袋。我親眼睇到有人偷嘢。

子爵府

引用:趁患病老父還算可以活動打算帶他去一直提了

原帖由 huisandy 於 16-07-03 發表
趁患病老父還算可以活動
擔心被搶劫,不如擔心恐怖襲擊!

子爵府

引用:Quote:Behappy1437 發表於 16-7-3 23:57 睇

原帖由 blink_blink 於 16-07-04 發表
上年自由行去完, 應該冇下次

一落火車(巴黎北站)就比幾個gypsies圍住話幫我哋買飛; 可能想襯我 ...
冇錯,成個巴黎/意大利行程,真係好緊張,放鬆唔到去享受。 我老公都話,請佢都唔會再去。

blink_blink    發表於 16-7-4 09:33

首頁
12345...6

尾頁

跳至