自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Jokitty 發表於 16-7-11 09:57
我仔2歲又係未識講野,我應該要點做,拿拿聲去私人評估定等返學後睇情再等政府呢?現階段已經去左健康院, ...

我自己有一對仔女,我覺得佢未想學講or講唔到係好大分別,但一定會排左先!你照排政府囉!
我仔2歲都健康院寫信排政府,等左約9個月,個test時間頗長,佢都冇耐性完成,又再2星期後test認知,可能我唔好彩,撞正醫生麻麻地,我仔又係15分鐘後冇耐性做test(全程坐定㗎!),總之唔會理你性格脾氣,當場冇做就當唔識⋯但2歲幾真係好難專注over 30分鐘的!
佢地當時係建議我仔要排特殊學位(我全程在場、我當然對個評估有懷疑)!我冇排!
我仔就喺嗰2個月考幼稚園,連埋waiting都10間收左,排咩特殊位呢?!我唔係曬,我係覺得唔需要太擔心,特別係ftm自己照顧,會好清楚睇到小朋友問題(醫生只係見佢一個小時就下定論)。而且特殊學位係應該留俾真正有需要嘅小朋友!
或你經濟能力許可,都不妨考慮信譽好嘅私家。

男爵府

陪月勳章

emily_money 發表於 16-7-11 19:24
兩邊都係45分鐘 無記錯的話,但領思試過上完堂 傾計傾多十分鐘先走。

協康我女返緊50分鐘一堂

子爵府

hoiching0516 發表於 16-7-11 19:38
協康我女返緊50分鐘一堂

我都唔係好記得實際時間,都係大約,時間長短唔係重點,重點係成效。

別墅

emily_money 發表於 16-7-11 17:41
我仔都係排左一個月就有位,係元朗新開既協康,但個St唔掂,諗住唔再讀佢啦
...

Me too!!
我以為只係我小朋友係咁
因為我小朋友一向坐不耐又不聽指令,所以我覺得她控制不到場面,俾我小朋友帶翻佢轉頭
之前排緊時,學校老師,其他人都說協康好好,點知原來是這樣
我都讀左一個月無讀
不過,我見她都好落力和耐心教,似係經驗唔夠,所以職員問點解唔讀,我都無講是她問題

子爵府

pinkyworkroom 發表於 16-7-11 19:55
Me too!!
我以為只係我小朋友係咁
因為我小朋友一向坐不耐又不聽指令,所以我覺得她控制不到場面,俾我小 ...

你都係呢位st?我第一堂時已經覺得佢管唔到我仔,比我仔control番,之後堂堂都係咁,結果我忍唔住要出口教仔,之前領思果個st係食得住我仔,同埋會用小零食氹我仔,我仔就學得比較好同埋唔會蝦st,黎緊仲有3堂,我都諗緊點開口話唔讀呀。

子爵府

pinkyworkroom 發表於 16-7-11 19:55
Me too!!
我以為只係我小朋友係咁
因為我小朋友一向坐不耐又不聽指令,所以我覺得她控制不到場面,俾我小 ...

協康係好。。。。好平價錢。

大宅

emily_money 發表於 16-7-11 20:00
協康係好。。。。好平價錢。

協康訓練收費多少?係咪做完評估後就可以接受治療?

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:emily_money 發表於 16-7-11 17:41

原帖由 pinkyworkroom 於 16-07-11 發表
Me too!!
我以為只係我小朋友係咁
我都協康排左好耐,元朗。
做綜合訓練,上左半年,最後轉堆新centre諗住會唔會仲好d,點知算啦。我覺得睇個導師。。

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:emily_money 發表於 16-7-11 20:00

原帖由 Jokitty 於 16-07-11 發表
我覺得協康如果係私人條隊唔係特別平。
領思差不多價錢

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

子爵府

Jokitty 發表於 16-7-11 22:04

遲下會加價,$810堂,好奇怪,我係比四堂錢就包埋評估,但係領思係要比千零蚊做個簡單評估先(詳細果種要$5xxx,要搵埋心理醫生在場加有報告,我呢種係無),之後先再排期上堂,協康係排期先,上堂時先做評估。

子爵府

SoNyPig 發表於 16-7-11 22:09
領思差不多價錢

我係領思個st好full,排得兩堂,想繼續上都無時間。

侯爵府

其實大家的小朋友係唔係細b

咁多小朋友有問題,其實係唔係商業化左。
一發展得慢就要去治療?

大宅

SoNyPig 發表於 16-7-11 22:09
領思差不多價錢

即係領思好過協康?

大宅

emily_money 發表於 16-7-11 22:11
遲下會加價,$810堂,好奇怪,我係比四堂錢就包埋評估,但係領思係要比千零蚊做個簡單評估先(詳細果種要$5 ...

領思我book左做職業及言語評估,約一小時千三蚊左右,之後先再決定做咩治療,佢又無同我講有5千幾既評估喎

另外協康佢要我排期做左評估先再做治療,無你果種上堂送評估既

大宅

kurocat 發表於 16-7-11 22:20
其實大家的小朋友係唔係細b

咁多小朋友有問題,其實係唔係商業化左。

我個b剛2歲,我唔知係咪商業化,不過政府醫生有講話你嫌排得慢可出私人評估左先

侯爵府

Jokitty 發表於 16-7-11 22:35
我個b剛2歲,我唔知係咪商業化,不過政府醫生有講話你嫌排得慢可出私人評估左先
...

係,好似近呢幾年先會咁

不過言語治療,職業治療都收得好貴。雖然大學都有科目。

男爵府

回覆樓主:

我聽日同仔去啟言堂,做評估1200,之後3000,4堂,每堂好似45分鐘。。。聽日去完再報告比你聽。。。
好悶呀...

男爵府

Jokitty 發表於 16-7-11 22:35
...

請問你小朋友係咪咩都唔講,健健院博介左服務比小朋友?
一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

大宅

todaysocold 發表於 16-7-11 22:45
我聽日同仔去啟言堂,做評估1200,之後3000,4堂,每堂好似45分鐘。。。聽日去完再報告比你聽。。。
...

想問你係咪淨做言語評估?你小朋友幾大呀?

子爵府

Jokitty 發表於 16-7-11 22:33
領思我book左做職業及言語評估,約一小時千三蚊左右,之後先再決定做咩治療,佢又無同我講有5千幾既評估喎 ...

因為我問過$5xxx果種係可以出報告再去排政府,咁樣排政府會快啲,如果你係去番領思到做 ,咁千零蚊果種都夠,可能我個係特別情況 ,所以協康無再要求我做個詳細評估,點都好啦,協康果到我唔會再續堂,除非佢轉個st比我。

首頁

尾頁

跳至