6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

springer826 發表於 16-8-12 11:32
回覆 tingtingli 的帖子

Hello!我囡囡都係2月27日出世

我個B岩開始食粥,食得好少。每日都係5餐奶,6-7安。
咁快帶去旅行? 咪要帶好多野囉?點預備,share with us please!

複式洋房

suet127 發表於 16-7-30 20:06
我仔222出世,今日第三日食米糊⋯鍾意到不得了⋯食完一碗好似唔夠咁,仲可以再食⋯不過我無俾咁多,始終啱 ...

我個女係221,未開始加固,不過試過俾蘋果汁和啤梨蓉佢試,都幾仲意。而家都係一日4餐奶喳:

9:30am : 全埋身
1:30 pm : 埋身+奶粉
6:00pm : 埋身+奶粉
10:00pm: 埋身+奶粉

係咪算好小呢?
但每次補奶粉佢只肯飲70ml 到,最多120ml
四個半月已戒夜奶

複式洋房

囝囝2月17,開始食米糊,未坐得穩,出緊牙仔

大宅

回覆:2016年2月出世BB交流區

我個月頭出世,佢4個月開始厭奶,5個幾月試過畀糊仔都唔鍾意食,近排畀粥仔,好彩都算鍾意食,食2餐,每次食碗半左右(combi bb碗),再飲3餐奶(150ml都未必飲得晒),唔知飲咁小奶得唔得,但佢唔飲都無計

大宅

回覆 Angel04 的帖子

我仔仔都係未坐穩.....216出世.......你有冇多D俾佢坐下?

大宅

我女都係2月17, 食緊半餐HOLLE糊仔. 有試過蘋果同南瓜, 都唔係溝落糊仔, 驚佢唔食成碗要倒~HAHAHA

食奶多數都唔合作, 成日郁來郁去...

而家應該有18磅左右.

大宅

falalum 發表於 16-8-24 14:42
我女都係2月17, 食緊半餐HOLLE糊仔. 有試過蘋果同南瓜, 都唔係溝落糊仔, 驚佢唔食成碗要倒~HAHAHA

食奶多 ...

想請教下,蘋果蓉你地點整? 我之前用pigeon 磨磨,以為已成蓉~但bb食唔到,卡住喉嚨,嚇到我呢~所以我到而家都唔敢再整~只係食1樽樽的水果蓉

別墅

我仔仔係2-17,冇牙,未坐穩... 我地真係等足6個月先加固! 依家只係食過牛油果同香蕉咋,見到佢識得拎起條蕉放入口個moment真係好感動

大宅

如願以償 發表於 16-8-24 22:27
想請教下,蘋果蓉你地點整? 我之前用pigeon 磨磨,以為已成蓉~但bb食唔到,卡住喉嚨,嚇到我呢~所以我到 ...

我搵匙跟刮

大宅

2月5,現在一天兩粥(1碗1餐),兩奶,一下午茶,啊B每次食粥時間都好開心好合作,十分鐘已經食哂一碗粥粥

複式洋房

PJessie 發表於 16-8-16 14:16
我個B岩開始食粥,食得好少。每日都係5餐奶,6-7安。
咁快帶去旅行? 咪要帶好多野囉?點預備,share with u ...

真係要預備好多野呀!講出黎應該個個話我傻!雖然真係成個喼俾哂佢,但係我真係好期待同bb一家3口去旅行(香港同屋企人住,未試過感受1家3口嘅感覺)希望bb唔會唔舒服就得嫁喇!
去旅行時bb7個半月,會同哥哥一家去大阪,分別住附近2間民宿,只講bb部分:
1.bb枕頭,*被仔,攬枕,屋企用開嘅床單枕套(舊即棄),*奶咀
2.10L水 (應該3分2熟水),1罐800g奶粉,*1個已入奶粉嘅4層奶粉格,1小包米(可能半糊,未決定)
3.防蚊野~蚊磚,驅蚊機,蚊怕水,蚊網(而家出街都帶開跟車)
4.*奶樽,少少bb洗潔精,少少奶樽消毒液,2L大膠盒,奶樽刷,碗仔,*匙羹,水果刀,剪刀仔
5.bb衫,褲,*外套,*帽,襪,約紗巾10條
6.bb車,*揹帶(而家出街都帶開),椅套(等於bb椅),*小玩具
7.*尿片約10片(去到買一包),*pat pat膏試用,爽身粉膏試用,*即棄尿片墊
8.濕紙巾~*手口,*消毒(而家出街都帶開),棉花,抹口棉,*即棄圍兜,口水肩
9.平安藥(咳,感冒,肚痛,退燒),探熱器,退熱貼2片
10.*炆燒杯,*保溫壺,0.8L水煲(可煮粥)
11.*少少aq消毒噴霧,少少滴露
12.大毛巾2條,浴缸套,bb沖涼洗頭水

有*係hand carry,其他入喼,
記得再補充!

複式洋房

回覆 puiyee61 的帖子

我冇特別比多啲佢坐呀,佢坐到兩邊擺或向前傾

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

民房

請問有無2月BB既媽媽whatapps group可以入呀?

別墅

starguitar 發表於 16-8-9 19:13
阿B2月4日出世, 食左5日糊。
有次食左薯蓉敏感, 口水疹第二日嚴重左, 宜家變左烏咀BB, 好慘豬。
但 ...

我女218
她試過hipp米糊敏感,面紅。
隔幾天自己煲粥,面紅。
又隔幾天試happy baby multi grain, 面紅。
所以主食是薯茸或蕃薯配瓜菜。
暫時一日一餐中午食, 可以食260ml.
我們吃晚餐前會給她水果茸/乳酪,或BLW菜/瓜/水果。
其餘時間埋身。

洋房

回覆 Babye113 的帖子

我果個2月25,第一次食糊仔係咁搶食,最後俾咗40ml,第一次唔敢俾太多,之後就次次都唔肯食,:igiveup:,唯有加粥仔,依家已經成功替到一餐啦,但就輪到d便便。。。,加咗一餐粥就開始o條狀便,但3日先o一次,今日已經第三日,都無得o啊,好擔心,佢加粥之前日日都有的o架

複式洋房

呀b 而家一日一餐粥,3-4餐奶,唔知幾時可以開始2固呢?

複式洋房

我個女2月4日出世,而家一日一餐粥,3餐奶

你哋幾時會加多餐粥?

複式洋房

我囡囡2月27日出世,3個月開始已經唔鍾意飲奶奶,所以5個月日開始食糊仔同粥仔,暫時到而家為止食得都ok,但奶奶就150ml都飲唔晒越飲越小,請問幾時可以2餐粥仔呢?

別墅

我女4個月半月開始食米糊, 5 個幾月突然厭奶, 所以開始俾粥仔, 1 日1粥, 而家 7 個月開始俾 2 餐粥 + 水果, 奶食 2 - 3 餐, 一日大概飲 15 oz, 會唔會太少?

首頁

尾頁

跳至