夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

其實香港女人好多都能撐半邊天...無論家庭,職場,我地都係一手掌握....真心如果你覺得結婚係因為要依賴另一半,我唸50%的香港女人係無必要結婚....

就算你更獨立愛自處...你都會有獨單的時候...試想想一個人去餐廳,一個人去旅行,一個人進出醫院....結婚就係希望有一個陪我終老的伴...當我開心或難過的時候,有人和我分享分擔

其實你女人唔需要樣樣都做曬....家裡的水電工我一定唔會插手...去旅行我執行李,安排行程,但我絕對唔會駕駛.....人有惰性.你樣樣做足,佢當然唔理...你唔做佢就要做啦

pomanlife    發表於 16-8-5 16:09

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 GabKar2012 的帖子

我唸你誤會左。我深深明白男人係要講到明教佢點做。
而我經常都有同佢講要點, 我想佢點。
但如果去到件件事都要講到明, 真係如此咁唔識主動?
連我開到口話入院麻醉, 仲要講到明想佢陪?
有d野會唔會係必需要開到口呢?
可能你會話: 男人係咁架喎, 所以我先話, 我似乎唔適合婚姻生活姐

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

熱血金章

GabKar2012 發表於 16-8-5 15:31
呢個唔係逼唔逼做一件事嘅問題,根本你無向佢表達你心裡嘅想法,你想佢陪你去做檢查,要明確表明。你就咁 ...
只要有份同理心,問題根本唔存在。講真有D嘢唔駛講都識得自動自覺做吧!
就好似另一半病咗,您都會主動關心問候他/她吧!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Jolin_Yuen 發表於 16-8-5 12:42
回覆 Nancy20090615 的帖子

自己太強勢, 令到另一半好多野都唔洗擔憂, 做就到佢咩事都唔洗理 --> 真係所有 ...
99家既事留返比老公去處理吧! 新抱點做都係吃力不討好既

禁止訪問

大宅

Bob_Lennon 發表於 16-8-5 16:10
只要有份同理心,問題根本唔存在。講真有D嘢唔駛講都識得自動自覺做吧!
就好似另一半病咗,您都會主動關心 ...

有啲人真係唔識,或者想關心,但唔知點做。點解唔試吓行多一步,話俾佢聽想點?與其大家停滯不前原地踏步,何不試試自己先踏前一步?每人肯行前一步,咁先有可能有出路吧。

男爵府

回覆 Jolin_Yuen 的帖子

樓主,我想您的煩惱,其實自己都有份做成。

我之前,對EX及他家人,的情況同您一樣。

不過我樂在其中。因為我相信,我愛他們,是一家人,我可以付出。不望回報。

而我同樣想,同丈夫的愛因為種種而更成長。同時都認為,這樣幫丈夫之太太,丈夫是不可以沒有自己。

而家走過了。發現,原來自己全部是錯了。

廿年前我恩師己跟我說。君子之交,淡如水。為之長久。同時是對丈夫家之道。這樣,您;就不像受傷。 原來我生命中,常早有高人。只是我太單純,GET,不到。

1) 您事事幫丈夫,及家人,根本是人同人之界線不清。您如此做。人家有SO。不會多謝您。更老馮。而有一次利益,不是盡取,人就會埋怨您。吃力不討好。 丈夫家人,有自己的生態平衡及原生價值觀。
不要傻。以為自己真是人地個女,及一家人。 應該各人家事各人理,河水不犯井水。
保持距離,只是節日食飯。 多些時間照顧您自己之家及您自己之活動。

2) 您以為什麼都幫老公做,他會沒您不行。其實都是錯。久而久之,他對日漸老去的您,跟外面的溫柔女人比較。事情不順時,不感激您,還說您像自己阿媽。一些感覺都沒有。

希望您從今天起,閒事莫理。照顧自己多些,興趣多些,成為一個有情趣的女人。 一來自己快樂。二來跟其他人少磨擦或被挑剔機會。

勿誤會我是一個婚姻失敗的負面女人,想發洩。非也。

我是自己錯過,想人家好。認真的分享。

呢個板面,重有百計真實個案。點解如此? 人性,就是如此。

男爵府

熱血金章

GabKar2012 發表於 16-8-5 16:36
有啲人真係唔識,或者想關心,但唔知點做。點解唔試吓行多一步,話俾佢聽想點?與其大家停滯不前原地踏步, ...
如果拍拖時已經出現這種情況,我諗女方未必願意和對方結婚囉!除非她天真到自己或婚姻能改變他......
所以如果對方真係唔識做,而要另一方提點嘅話,我相信要在拍拖階段好好感染和同化對方了,否則來到結婚之後,一切會變得更惡劣。

大宅

kyky123 發表於 16-8-5 16:39

好同意.
希望樓主明白.

但樓主有講佢唔想改變.

瑪瑙宮

Jolin_Yuen 發表於 16-8-5 14:47
回覆 Nancy20090615 的帖子

你有某部份講中晒..
最慘係我完全0需要

樓主您話您係0需要, 咁您地一個月有無兩三次? 如果都無, 您會唔會呢方面著手改善一下?

男爵府

熱血金章

kyky123 發表於 16-8-5 16:39

的確為另一半的家人做事常會吃力不討好,但我相信只要是真心付出,總會有一天會成為真真正正的家人。
我很感恩我有這樣的家人。

伯爵府

咁講就離婚??
拖地吸塵洗衫,去旅行買機票酒店準備功夫都係我老公做....因為佢細心認真愛干淨 ,最重要佢鍾意做,又做得好過我,通常做完我會多謝佢!

如果妳做得開心,妳就唔會開post ...
如果離婚可以令妳解脫,回復自由,咁就去離婚....婚姻自由, 使咪後悔???
過好,每一天!

大宅

Bob_Lennon 發表於 16-8-5 16:50
如果拍拖時已經出現這種情況,我諗女方未必願意和對方結婚囉!除非她天真到自己或婚姻能改變他......
所以 ...

同意。結婚後事情會變得複雜。

男爵府

回覆 beagledog 的帖子

其實,樓主不想改變,是一個自己決定,建議ONLY。
因為如果有些事旁觀者清,只是發表一下,不是PUSH她(我只說一次。不會SELL。她。AGAIN是"界線")

POST野上BLOG,其實,正常都想有人回應下。我猜啦。

男爵府

熱血金章

GabKar2012 發表於 16-8-5 17:07
同意。結婚後事情會變得複雜。

無論環境順逆,疾病健康,我將永遠愛慕尊重您,終生不渝。

其實只要領略到婚姻嘅真諦,婚姻根本唔複雜。
簡單D講,我即是你,妳即是我。

大宅

kyky123 發表於 16-8-5 17:09
回覆 beagledog 的帖子

其實,樓主不想改變,是一個自己決定,建議ONLY。
我明白, 你的建議很好, 所以真心希望樓主, 可以調節一下.
旁觀者清.

男爵府

我~但依家接受左現實.
與其話後悔結婚,不如話後悔結婚後先知老公屋企人係咁.我完全唔想晒自己時間同心機0係佢地身上.(因為初初結婚後發生太多事).依家都係大時大節先見.
就算平時C6同6299去同親戚食飯我都no show.可能會比人話我唔識做,唔好.但我覺得無必要辛苦自己,況且我都唔介意人地點睇我

伯爵府

有捨有得,我也曾撇左,個無能力,自大冇心肝男人!

同你老公認真溝通左先,稍後佢都唔肯改變就撇!!

最緊要妳知道 ,離開佢妳一定開心過現在,就去做啦!
過好,每一天!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

其實我覺得大家偏離左小小...

我唔係要問: 如何改善父妻關係等等..

我係問大家有冇覺得自己唔適合婚姻生活。
純粹想知有嘜野令到你地有咁唸過。

同時我亦冇話要離婚, 冇埋怨自己付出過D咩, 我只係話既然我能力上可以照顧自己+別人, 咁應該可以自己一個生活仲簡單姐。

而我去講我C6唔理我某D事, 唔係埋怨成份, 只係舉例說明佢點樣唔需要/ 我點樣覺得一個人都得的意思。

我係後悔同別人共同生活,
自己一個生活可能開心D..
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:其實我覺得大家偏離左小小...我唔係要問:

原帖由 Jolin_Yuen 於 16-08-05 發表

其實我覺得大家偏離左小小...
我諗係應該從中 揾吓樂趣? 始終要繼續生活 (如果唔係想分開)

首頁

尾頁

跳至