自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

窮養富養應該是指精神上非物質上,男孩要堅強,女孩要修養

芝麻街    發表於 16-8-11 18:46
雙祉爸爸    發表於 16-8-11 15:57

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

emilylam 發表於 16-8-11 14:46
窮養富養應該是指精神上非物質上,男孩要堅強,女孩要修養

我諗越嚟越小人明白E個道理(睇大部份回應都知)
唔好點評我,電話睇唔到點評

翡翠宮

唔計我比唔比得起.....我都覺得男女都唔洗富養,我覺得唔洗比佢咁細個就好現實咁,咁佢咩都唔識珍惜.

大宅

回覆 11B 的帖子

識有人乜野都買比仔女, 日日買, 淘寶, 外國網購, 我覺得完全more than enough, 而家小朋友真係好開心,
但我認為呢d只係一相情願個媽媽天生購物狂, 只係滿足自己購物欲, 但借口小朋友需要
唔知小朋友大個左會點呢

公爵府

11B 發表於 16-8-11 13:26
以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...

我唔buy甚麼富養窮養。
我主張中庸之道,凡事按自家本事及實際需要。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

物質唔會比最好,就係驚比太好佢大個對抗唔到逆境。

珍珠宮

王國教室勳章

貴養都要配合心靈貴養,唔係只係物質

芝麻街    發表於 16-8-11 18:50

珍珠宮

王國教室勳章

另外,我覺得每個家庭唔同,好難講貴養一定寵壞,窮養一定成材。
仲有太多方面配合。

子爵府

以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\0苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...
其實"富"唔係指金錢物質供養, 要誤解用錯方式, 咁結果自然消受。

珍珠宮

王國教室勳章

mininab 發表於 16-8-11 13:49
呢個case就係洗晒份糧去過luxury生活,但又無家底去維持,到兩公婆份工出事就影響到日常消費
...

呢種case不能叫貴養,只係佢地消費模式同收入,身家不成比例。
要貴養,即使父母唔返工一段時間都無乜影響至可以貴養。

子爵府

熱血金章

MariaTsui 發表於 16-8-11 14:29
看樓主的case,他們只是中產,但過的不止中產的生活,也沒有積穀防飢,更沒有向子女灌輸正確的價值觀,孩子 ...

對。由幼兒至初小階段建立小孩正確價值觀同品德好重要,如果吾係後果嚴重,越大越難調整

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

要接觸,但不能過份

除非我帶佢去見識所用既只係我平日既散銀,就另計喇

水晶宮

以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\0苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...
睇你個主題仲以為你贊成

珍珠宮

回覆 11B 的帖子

無特別去set一條界線. 經濟許可嘅有時都會俾佢地試下做上等人, 5星酒店自助餐, high-tea, 超級豪華團外遊, 米芝蓮餐廳食飯. 出入有私家車.
但又唔會阻止佢地搭巴士電車, 食M記, 茶餐廳, 跟超值團去旅行.

總之平貴都俾佢地試等佢地自己感受有咩唔同. 話俾佢地知你要過邊種生活完全取決於你有幾努力.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆:富養小孩

過份左喇, 一年幾次外遊,食好著好
小康之家,無必要咁奢侈囉, 豪慣左真係返唔到轉頭架!

放下自在

大宅

Sofia_happy 發表於 16-8-11 14:06
咩叫富養?好難定義
如果比起富人成日酒店食飯出入的士買名牌比個女,我叫窮養
如果比起窮D嘅朋友,無主題 ...
對!
除了平民親子旅遊或主題公園外,我係用最多錢係仔女教育上面的。

伯爵府

以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...

根本小孩不需要太物質,去太多旅遊享受。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:Pulmma 發表於 16-8-11 14:17 我富養

原帖由 mulan1985 於 16-08-11 發表
內陸嗰D?重有11人仔一個床位?我上次去韶關都加到25人仔
西藏

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:富養小孩

我都唔會富養,但會捨得買多啲書

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:睇下點為之富養,但其實一年2,3次旅行.一個

原帖由 ivycwl 於 16-08-11 發表

睇下點為之富養,
一年2,3次外遊,每次一家三口至少洗3至5萬。 high tea 講緊 一家三口每個月幾次 5,6佰埋單,仲有其他。以中產,打工嘅中產嚟講咁都唔叫富養,咁我有資格攞綜援喇!

首頁
12345...9

尾頁

跳至