夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

IceCream12 發表於 16-8-19 07:32
你仔囡如果長大後唔養你,你就要檢討下,養大小朋友唔係淨係比幾千就了事,仲要心血,時間,耐性,金錢。
...
佢咁樣諗未人渣一名囉,仔女生出黎,離左婚就唔再係佢自己仔女,唔使養,呢d失敗人士仲要諗留番d錢用黎以後睇醫生嘛。

琥珀宮

仔都唔養

複式洋房

IceCream12 發表於 16-8-19 07:22
係我眼中就咁睇你都算係自私的男人,你組織家庭係你既事,仔囡生得出就有責任要負責,射左粒精就算?仔囡 ...

可能系我自私吧。妻子系味離婚前已找到生活水平比我好的人。難到我還雖因被困住這圈子嗎。就不可以再組織一個平淡家嗎。

翡翠宮

失敗人士 發表於 16-8-19 11:46
可能系我自私吧。妻子系味離婚前已找到生活水平比我好的人。難到我還雖因被困住這圈子嗎。就不可以再組織 ...

可以, 亦絕對應該.
前妻的確唔係你既責任
不過仔女你有份; 你單身/再婚; 都唔係停止照顧仔女既理由.
養兒防老絕對係錯既; 所以仔女會唔會比家用完全唔應該係考慮既因素.
你有份生佢出黎, 你就要負番你既責任直到佢地成年, 即係最少到18歲.

複式洋房

lm251099 發表於 16-8-19 08:39
你做事前無衝量過自己的能力? 無咁大過頭就吾好帶咁大頂帽啦!付擔吾起就要Cut 佢地生活費,咁佢地特然無了 ...

我只是一個普通打工仔。足夠養孩子妻子。如果要我比一半生活費出路黎。我就無能力再組織家庭了。更可況前妻子背住我去出軌。

複式洋房

mini1204 發表於 16-8-19 12:16
可以, 亦絕對應該.
前妻的確唔係你既責任
不過仔女你有份; 你單身/再婚; 都唔係停止照顧仔女既理由.

對呀。我事前已經跟妻子傾過了。孩子歸我。你去走你路。孩子歸你。你就要有澤責任照顧好距地。倆方都傾好曬。假如有一日妻子話吾要細路比翻我。難到我會吾理距地嗎。

翡翠宮

失敗人士 發表於 16-8-19 12:40
對呀。我事前已經跟妻子傾過了。孩子歸我。你去走你路。孩子歸你。你就要有澤責任照顧好距地。倆方都傾好 ...

咁每個人既CASE都唔同
你既似乎係跟你, 你負責哂所有責任; ex一d都唔洗比 (見唔見面唔知)
如果跟ex, 你就一個仙都唔洗出; (見唔見面唔知)
咁係你地雙方同意既; 你地ok咪得囉.

問題係好多人無能力一個人負責哂仔女既洗費; 所以離左婚都要雙方都比先搞得掂
樓主似乎就呢一隻
咁即使分開左; 父母身份無變; 雙方都要負責部分洗費都好應該.

複式洋房

mini1204 發表於 16-8-19 12:48
你既似乎係跟你, 你負責哂所有責任; ex一d都唔洗比 (見唔見面唔知)
如果跟ex, 你就 ...

我明白的。太多離婚問題啦。最緊要傾出黎答案大家接受到咪算咯。

複式洋房

mini1204 發表於 16-8-19 12:48
如果跟ex, 你就 ...

傾吾到大家滿意答案就去打公司。等法律去解決吧。

子爵府

1905 發表於 16-8-18 09:21
搞緊離婚,已經冇再參與ex家的活動,佢亞嫂話我知,原來ex一家計劃緊點樣唔比贍養費我和子女,真係估唔到佢 ...

你亞嫂算唔話得。好好為自己&小朋友打算,加油!

大宅

mc 發表於 16-8-18 09:43
回覆 1905 的帖子

無論你以前曾經怎樣和EX的家多要好,他們最重要的始終是你EX,

同意!連啲仔女都唔駛俾佢地見添呀,安樂哂!

複式洋房

IceCream12 發表於 16-8-19 07:22
係我眼中就咁睇你都算係自私的男人,你組織家庭係你既事,仔囡生得出就有責任要負責,射左粒精就算?仔囡 ...

完全認同你既講法(emoji)(emoji)

複式洋房

lm251099 發表於 16-8-19 08:39
你做事前無衝量過自己的能力? 無咁大過頭就吾好帶咁大頂帽啦!付擔吾起就要Cut 佢地生活費,咁佢地特然無了 ...

咪係,講到好似事不關己感既可以(emoji)

複式洋房

失敗人士 發表於 16-8-19 12:18
我只是一個普通打工仔。足夠養孩子妻子。如果要我比一半生活費出路黎。我就無能力再組織家庭了。更可況前 ...

唔該做反個有承擔有責任既人啦,小朋友係無辜既,係你地帶佢黎喱個世界架,全世界最保護佢既就只有你地呀(emoji)我明可能生活艱難,但我係做人媽媽的就算我無得食我都俾佢食,我乞都乞俾佢!你只為自己諗有無為小孩諗過?父母分離佢地已經好難過,你就不停講自己組織新既家庭,你覺得自己重有資格去組織嗎?唔好去害人吧

子爵府

第日唔好話掛住個孫,喊話冇得見孫呀

複式洋房

Timbo 發表於 16-8-20 00:28
唔該做反個有承擔有責任既人啦,小朋友係無辜既,係你地帶佢黎喱個世界架,全世界最保護佢既就只有你地呀( ...

你講得無錯。難道Ex吾理細路比翻我。我會吾理嗎。。

男爵府

回覆 1905 的帖子

呢家人如果真係咁做…一定有報應架,只係時辰未到姐!

別墅

失敗人士 發表於 16-8-20 01:01
你講得無錯。難道Ex吾理細路比翻我。我會吾理嗎。。
我相信你一定會理,仲會提醒D仔女,家用記住淨係俾你一個

複式洋房

beautifulbb 發表於 16-8-20 11:51
我相信你一定會理,仲會提醒D仔女,家用記住淨係俾你一個

你覺得系我的錯嗎。Ex系我搏命搵錢時。出軌了。還要求我比翻倆個細路距。乜都吾要。她要選擇她路。我還雖要為距每個月人工一半給她嗎。道理何在。

別墅

失敗人士 發表於 16-8-20 12:37
你覺得系我的錯嗎。Ex系我搏命搵錢時。出軌了。還要求我比翻倆個細路距。乜都吾要。她要選擇她路。我還雖 ...
我唔認為你有錯,只係既然婚已離,誰是誰非都應該放下,離婚雙方都應以小朋友的幸福及利益為先,你話因為仔女唔係跟你,加上將來都唔會俾家用回報你,所以你唔會俾錢養佢地,試問邊有仔女知道爸爸咁唸會開心,有左小朋友就算離唔離婚,責任都係一世的,只會有付出,點會唸有冇回報或合唔合理先付出,離婚對小朋友傷害已好大,用更多金錢同更多既愛都怕唔夠同彌補唔到,而你仲話要唸左自己先,而家係叫你養仔女,而唔係養前妻,你就因為覺得會益左前妻,所以唔俾錢養D仔女,你有冇唸過小朋友見到你同佢地媽咪之間充滿仇恨怨懟,佢地係會唔開心,心理成長亦有好大影響,希望你以小朋友利益出發,讓唔好既野就此終結,唔好要佢地承擔落去

首頁

尾頁

跳至