自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

vitatio 發表於 16-8-23 14:22
3歲後已經感覺到,好多嘢由免費到收費

haaa. totally agree

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果讀津校,又唔洗坐校車,其實都唔係差好多,書簿費一年兩次啫。興趣班都係豐儉由人。

子爵府

我睇到2件中學成萬.....我想即刻去反工

我d仲細不過我都睇到越大系越多洗費。
真糸以前都吃buffet/放題,2個收費=4個收$,好貴!

我覺得一個小朋友都ok....因為太多野攪作...學乜學物都冇時間玩。大左各有各家。好就king姐,吾好...冇contact. 分分鍾又話你大細超。

我見個朋友一個,由細到大都比晒佢,尼家大左,佢乜幾happy因為弟日2層樓比晒佢。

珍珠宮

我只得一個2歲幾。
唔知你住邊,係咪有住屋需要,但如果諗住買樓,就買樓先,生多個你都想佢有多D空間﹖﹖
我係在職媽媽,對於我黎講,如果生多個,就要請工人,要搬大間D o既屋(現居最多可容納3個人),開支講緊唔係多幾千蚊一個月報多d咩班同多雙筷咁簡單,係6位數字

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

生第2個諗清楚, 唔好好似我姑9咁, 咩都搞唔掂
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

小學都仲好啲, 中學佢地開始識駛錢先最大鑊...

水晶宮

lymchau 發表於 16-8-23 13:47
我孩子讀私校,每人連學費學野每個月不少過2萬,都未計小姐們買衫買玩具生病的錢!一個和兩個分別就明顯了 ...

仲有搵人湊、有d一個都可能長老幫到手、兩個就真係要多個工人了、聽人講好多工人都唔想一湊二加家務.....

禁止訪問

水晶宮

Littlecatta2013 發表於 16-8-23 14:36
我只得一個2歲幾。
唔知你住邊,係咪有住屋需要,但如果諗住買樓,就買樓先,生多個你都想佢有多D空間﹖﹖
...

好認同你果句唔係加多雙筷既事。
我自己一個、一個仲可以俾到佢有機會讀私校可以㨂下、兩個就叠埋心水讀政府了。而家小朋友開支仲大過大人、基本都要學下游水語文樂器、唔同以前有能力先學興趣班。

子爵府

我覺得一個開支已經好大。

keroppi_pororo    發表於 16-8-23 15:50

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 16-8-23 13:12
經常d人都會話平有平養,但其實一讀書開支就會大,除非盡量唔比興趣班佢學,樣樣就住,但講真做父母當然希 ...

其實平有平養,也有一定的洗費吧。有些夫妻,就是應付自己基本生活也應付不來,又如何多養一個小孩?

何苦不可為而為之? 生了之後才一日為經濟問題吵過不停,又怨屋企人唔幫手。

水晶宮

ChristieMing 發表於 16-8-23 14:30
如果讀津校,又唔洗坐校車,其實都唔係差好多,書簿費一年兩次啫。興趣班都係豐儉由人。
...

以前我都以為豐斂由人、但教書朋友話我知、學校平既班好多都留位俾食阿公果d, 係指明、佢都唏噓、食阿公既年年遊學、咁自己果個咩都冇仲差過人咁

侯爵府

回覆樓主:

中學洗費真係貴,買書,補習,零用,少個崩都唔得。

禁止訪問

男爵府

開支真系好難講,樓上好多姐妹已經俾咗好夠料意見,老實講,我個人覺得去長期去圖書館沙灘冇問題,儘量系屋企食又健康省錢,我聽過有姐妹為咗省錢,2個唔知小學定中學小朋友踩單車翻學,衣服好少買,多數著校服,系其他人眼裡可能好慘,但系小朋友眼裡覺得日日有得踩單車運動好開心,真系視乎阿媽點教,最最最重要系老公有幾支持你,講講下,唉,其實我好想生第二胎,我有耐性鐘意小朋友熱衷睇育兒書,四大長老系金錢同時間上都支持我生二胎,可惜我老公性格比較鐘意獨處,距年紀又開始比較大,唉,最後決定唔生第二個
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

我個個2歲,讀私幼,屋企又有筆裝修$未還清,奶粉尿片,係用好少$,
但我都覺剛剛好,好在搵pt,幚補下,

短時期我一定唔會考慮生

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

小朋友細食咪好少少,如果唔係真係食窮你

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一到返學年齡就係最洗錢 現在都只係蜜月期
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我一個5歲, 一個2歲. 未覺得開支大. 不過我係執2手衫, 唔係咩都報黎學, 唔係成日出街食飯. 黎緊又唔係讀私校.

不過唔可以否定既係, 2個小孩真係俾1個好!!
今日你因$而唔打算生多個我都理解, 咁第時下一代可能都鷓左$而唔照顧你, 你都要理解

首頁
12345...10

尾頁

跳至