嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

咁威爾斯有無孖b部呀?

原文章由 kensmchan 於 08-11-23 16:33 發表
我對孖b係11月頭生.由老婆有bb第一日開始已選擇政府生.1)是$,2)因聽到政府有孖b部.所以選擇係KWH生.每一次產檢我都有一齊去.次次都有ultrasound.又有很多維他命藥.有3種(葉酸,維他命&鐵丸).同事係C+都話只係得鐵丸. ...
喜樂的心, 乃是良藥 :-P

珍珠宮

以前有,依家冇lu!

原文章由 sarahlin 於 08-11-24 11:54 發表
咁威爾斯有無孖b部呀?

別墅

oh! 啱啱先知原來依家政府無得揀边間生, 只睇地址證明. 如果係咁我多數會去咗聯合, 有無人响聯合生過呢? 另外瑪麗又好唔好呢?

原文章由 bigbighei 於 08-11-24 14:53 發表
以前有,依家冇lu!

[ 本文章最後由 sarahlin 於 08-11-25 10:13 編輯 ]
喜樂的心, 乃是良藥 :-P

大宅

我今胎都要去聯合生,之前同d孖b既媽咪傾開,佢地話去聯合生都幾好喎,所以我都放心d。

原文章由 sarahlin 於 08-11-25 09:56 發表
oh! 啱啱先知原來依家政府無得揀边間生, 只睇地址證明. 如果係咁我多數會去咗聯合, 有無人响聯合生過呢? 另外瑪麗又好唔好呢?

別墅

原文章由 bigbighei 於 08-11-24 14:53 發表
以前有,依家冇lu!

幾時冇? 我7月都係個度睇緊喎?!

珍珠宮

我陀孖b果陣係私家同政府都有排, 我就係年頭果陣去架! 而前年年尾到啦都仲係有個孖b部架,產檢次次都係去7/e 架, 有資深醫生跟同照ULTRA SOUND, 但到我去果陣佢地話冇咗LU, 產檢都係同普通單胎一樣要去李嘉誠果邊排同產檢, 如果依有番就唔知啦!

原文章由 tamfamily 於 08-11-25 13:50 發表

幾時冇? 我7月都係個度睇緊喎?!

公爵府

原文章由 rayeu160 於 08-11-20 15:52 發表
我對b o係聯合生, 都係由高級醫生操刀架喎!! 我聽講話, 因為孖b開刀風險都比較高, 一定唔會由d經驗少既醫生操刀架!! 仲有係, 我政府開刀, 條傷口都好靚呀!! 無野喎!!!

厘版有d twins mami, 去c+生.....落樓要成廿萬 ...

我n年前都係响聯合生,果時仲未搬去新果邊,我仲係由教授幫我開刀,果個教授仲唔係中國人嚟架,

我02年生細b時d姑娘都好好喎

係呢............你地開刀個傷口係橫定係直架
我91年生孖仔時係橫架,但係02年生果時其他媽咪話係直喎

大宅

唔係呀,打直開 ,係咪真架?

原文章由 loloma 於 08-11-28 09:36 發表

我n年前都係响聯合生,果時仲未搬去新果邊,我仲係由教授幫我開刀,果個教授仲唔係中國人嚟架,

我02年生細b時d姑娘都好好喎

係呢............你地開刀個傷口係橫定係直架
我91年生孖仔時係橫架,但 ...

公爵府

原文章由 yotal 於 08-11-30 13:45 發表
唔係呀,打直開 ,係咪真架?

係呀...........因為個女仔(18/22歲左右),响度媽义d醫生姑娘話開刀仲咩要打直開呀,搞到佢著唔到比堅呢泳衣,係人都知佢生個仔啦,咁肉酸咁喎

男爵府

親子達人勳章

IF YOU WANT TO GO PRIVATE, YOUR BUDGET HAS TO BE VERY HIGH, LIKE OVER $100,000.-. BECAUSE TWINS CAN HAVE EMERGENCY DELIVERY. ALSO BABIES WILL NEED TO STAY IN THE BOX. IT COST A LOT.

FOR PUBLIC HOSPITAL, THE HIGH RISK TEAM IN QM USED TO BE THE BEST. NOW DON'T KNOW AS THE PROFESSOR HAS LEFT.

BUT IF YOU GO PUBLIC, TWINS MOTHER ALWAYS HAVE BETTER TREATMENT THAN OTHERS. BECAUSE THEY ARE HIGH RISK.

男爵府

我自己在qe生都ok,不過因為那時是2004年,可能少人生d,依家真係唔知啦...........

原帖由 GAT 於 09-1-3 23:40 發表
IF YOU WANT TO GO PRIVATE, YOUR BUDGET HAS TO BE VERY HIGH, LIKE OVER $100,000.-. BECAUSE TWINS CAN HAVE EMERGENCY DELIVERY. ALSO BABIES WILL NEED TO STAY IN THE BOX. IT COST A LOT.

FOR PUBLIC HOSPIT ...

洋房

我自己082月在瑪麗醫院(政府)開刀生,當時手術室有2個手術醫生(一個Senior D,一個後生D); 2個兒科醫生, 1
“ma”
醉醫生及at least 4 個其他醫護人員。當醫生取出大B後立即交給兒科醫生做檢查, 與此同時, 醫生再取細B出來,然後交給另外一個兒科醫生做檢查。兒科醫生覺得細B嘅呼
“cup”
唔係好順,穩陣起見就即刻送去Special/Intensive Care Unit.

我覺得對BB 來說,政府醫院會好好多,因有充足人手及設施。唯一我覺得最唔好嘅地方係生完後住院o
晚真係近乎完全無得sleep, 因為啲
BB
哭聲真係好嘈。

複式洋房

各位孖B媽,
我現在10W2D啦,剛剛都登記了廣華,我睇了很多大家的意見,都9成決定想去政府生,$又慳啲,可以留將來BB用,有咩特別情況又應該安全啲,(相信好多B媽都係咁諗) 但我媽媽就不太贊成,佢認為私家我會舒服啲,又話手術後會有好大疤痕...佢仲話可在$上幫我,我當然好感謝媽媽,但生BB係自己責任,我想我會慢慢說服佢!!!
但我想問問有冇人肯定現在政府開刀,是橫/直架??
疤痕大約幾長呢???
Thanks

大宅

之前太擔心會早產, 所以都係選擇政府, 覺得穩顛D囉! 即使BB有問題, 佢地都可以即時處理!

Hi dalada001,
我都係08年2月在QM開刀生架, 你係2月幾多號呀?

原帖由 dalada001 於 09-1-8 16:43 發表
我自己08年2月在瑪麗醫院(政府)開刀生,當時手術室有2個手術醫生(一個Senior D,一個後生D); 2個兒科醫生, 1個
“ma” 醉醫生及at least 4 個其他醫護人員。當醫生取出大B後立即交給兒科醫生做檢查, 與此同時, 醫生再 ...

珍珠宮

其實各有各好! 我自己就係私家生, 但陀果陣都住過政府醫院, 都唔差但真係睇你好唔好彩,撞啱係邊D醫生,好多時都會係經驗比較深既醫生. 但唔排除有例外比D醫生仔睇都會有機會. 但私家就一定係你熟既醫生同你跟有安全感D囉. 你自己諗囉.

原帖由 JCKT 於 09-2-3 23:52 發表
各位孖B媽,
我現在10W2D啦,剛剛都登記了廣華,我睇了很多大家的意見,都9成決定想去政府生,$又慳啲,可以留將來BB用,有咩特別情況又應該安全啲,(相信好多B媽都係咁諗) 但我媽媽就不太贊成,佢認為私家我會舒服啲,又 ...

洋房

27 Feb, 你呢?

原帖由 marbomama 於 09-2-4 00:15 發表
之前太擔心會早產, 所以都係選擇政府, 覺得穩顛D囉! 即使BB有問題, 佢地都可以即時處理!

Hi dalada001,
我都係08年2月在QM開刀生架, 你係2月幾多號呀?

...

洋房

各位孖B媽,
我現在10W2D啦,剛剛都登記了廣華,我睇了很多大家的意見,都9成決定想去政府生,$又慳啲,可以留將來BB用,有咩特別情況又應該安全啲,(相信好多B媽都係咁諗) 但我媽媽就不太贊成,佢認為私家我會舒服啲,又 ...

我個條係橫嘅,exactly 5吋長. 其實你可以預先問下醫生。當時醫生答我話多數係橫開,但亦depend on BB 嘅位置

複式洋房

JCKT, 我上年 10 月係廣華緊急開刀生左對孖女, 因為bb早左2個月, 未夠5磅, 唔知係咪甘傷口細d大約4"左右, d醫生同姑娘都好好, bb 要住NICU, 醫生都幫我安排得好好, 又可以悭返好多錢, bb 又安全, 所以我覺得廣華都幾好. 每次覆診都有高級醫生照ultrasound..

各位孖B媽,

珍珠宮

畀面勳章

依家開刀生足月BB 90%係打橫,要打直開既原因都係媽咪本身個子宮可能未成熟到打橫開,我係廣華開刀生時,都係打橫架,出左產後房,隔離床個單胎孕婦都係因為妊娠毒血入院觀察,佢得29週.最後因為血壓太高係我臨出院前果晚要緊急入產房,佢開刀就要打直開,因為醫生話佢子宮未成熟至容許打橫開囉.

大宅

我對孖係26號架!
你係咪生孖囡呢? 唔通你係同我同一病房, 斜對面床果位媽媽?

原帖由 dalada001 於 09-2-4 14:33 發表
27 Feb, 你呢?

首頁

尾頁

跳至