自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:[網購中招]原產地係日本,竟然可以中國製造?

其實可能冇呃你, 你去到日本行街, 都會見到好多日本牌子, 但貨品寫住made in china

是日本公司在大陸設廠吧

philipsbaby    發表於 16-8-28 23:15

伯爵府

千趣會D衫仔係中國制。淘寶有賣尾單。都唔係中招既,出口日本野好過內銷。我經常淘日單野,包括千趣會。質地不錯。不過你個間唔係日本官網,可能是淘寶貨,買貴左

伯爵府

公爵府

回覆樓主:

原產係指原材料,made in china係指成品,即係件衫,呢樣野都講左好耐,造衣界都一直係咁運作,當學多樣野羅。

其實大陸成品已經比孟加拉,越南好架啦!果啲地方既test report, 你更加唔知信唔信得過。

複式洋房

純分享:

我找到商品說明條例:

「製造地點/原產地的聲稱
2.24 根據第2(2)(a)(i)條,貨品如在某地方經過最後處理或加工,而該項處理 或加工對該貨品製造中使用的基本物料的形狀、性質、結構或效用,產生永久和 重大的改變,則須當作在該地方製造。
2.25 當商戶述明其貨品的製造地點或原產地時,必須確保有關聲稱符合第 2(2)(a)(i)條的規定。
例子 一條在美國裁剪及車縫的褲子,縱使縫製褲子所用的布料是在中國製造,會視為 於美國製造。一台部件在日本及韓國製造而在中國裝嵌的電視機會被視為在中國 製造。」

我知好多日本野係中國做,但睇返以上講法,原產地同製造地點我覺得佢係同一個意思。如果你話日本牌子我覺得冇咁取巧,但原產地真係令人誤會

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會買中國製既野俾個女著,咁都真係需要好多心力財力

子爵府

回覆樓主:

算把啦!prada miumiu LV nike adidas D廠喺東莞tim.一樣大把market,一樣咁貴

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

AgnesMom 發表於 16-8-28 15:13
咪依家仲有物品不是中國製造的嗎?

有中國制咪好,好多越南、巴基斯坦⋯⋯等

翡翠宮

好取巧.

其實好多野都係中國同東南亞製造, 我覺得無問題.
但佢咁嘅寫法, 玩捉字蝨, 我覺得好反感

男爵府

bernicewongws 發表於 16-8-28 14:54
我冇投訴
因為覺得投訴都冇用

呢個係正常野黎。
唔信既話你可以去日本一趟,如果你搵唔到一件係有咁様描述既先講

我記得多年前我朋友特登走去日本SEGA遊戲展佢都係以為好似你咁覺得日本100%野係日本造:結果幾舊水走去買隻限量版既超音鼠都係寫"made in china"

講真你去日本見到有幾多工廠呀~

大宅

醒目開學勳章

bernicewongws 發表於 16-8-28 18:18
純分享:

我找到商品說明條例:

我都覺得有誤導。

試吓問海關算唔算誤導。

好多野係中國製造...係事實,但唔等於買唔到到非中國製嘅產品。
原產地唔等於生產地

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:chingnc+發表於+16-8-28+14:27+想知

原帖由 bernicewongws 於 16-08-28 發表
我冇投訴
因為覺得投訴都冇用
你可以投訴,佢會理,應該會換比你,因為佢叫返間shop退啫,網購嚟講佢算大公司

珍珠宮

日本無製衣廠房了,日本design,日本料就有

子爵府

引用:咪依家仲有物品不是中國製造的嗎?

原帖由 AgnesMom 於 16-08-28 發表
咪依家仲有物品不是中國製造的嗎?
咪係,樓主出post個iPhone 咪又係中國製!

首頁

尾頁

跳至