自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

OKC 發表於 16-8-30 22:40
好多孝順子女願意帶父母長老去旅行,希望佢地行得走得之時嘆下世界;長老當初亦樂意一起去;有些人跟團,但 ...

我地帶過6299去旅行,自由行,去過2次亞洲,一次大陸。無不快事發生。唔係因為佢地好。而係我老公太強勢加上2老有成7個仔女。得我老公肯帶佢地去,所以都唔敢太過份

子爵府

跟旅行團什麼要求投訴同導遊講

水晶宮

有d老人家係好荒謬,有親友出去旅行,只係想留係酒店間餐廳食飯,行兩步都唔想,其實咁樣真係留係屋企算啦。

伯爵府

畀面勳章

跟團又同團友唔夾,話人麻煩。
去到景點要行又嘈,自己早到,團友準時又話人遲。
跟團要早到機場集合又話咁早去做乜?
團餐唔岩食又嘈,又要食返港式!又話團餐要搶食,加錢食又話唔抵!

子爵府

百彈真係老人家特色

子爵府

回覆樓主:

跟團都no,除非佢地肯同一地點分開行同埋唔會理你點用錢。 如果唔係要夾硬就埋一齊行同埋一買野就俾人話,都好慘。 真心如果明知同個長輩夾唔到,嗰程旅行真係叫盡孝心陪長輩出去,要斷絕好多自己嘅慾望先得

大宅

自從結左婚後,年年同6299去旅行,1次跟團,其他自由行,今年膽粗粗帶父母去了一躺輪椅之旅。
心得係,唔好以自我為中心。行程以老人家生活作適為主,他們適應力無我地咁好。仲有一定一定要記住老人家如有病患,要注意讓他們有合適休息時間,特別糖尿病不可以肚餓。無論佢地點呻都以接受意見態度看待。我反而聽到他們呻,我會立即想辦法解決問題去處理。行程回來後會自己總結不善之處。祈望下次會更好。
老人家早起,會安排有早餐自助餐的酒店,老人家可自行安排時間食,我地就訓夠曬先起身。多搜集資料,安排有中式餐的餐館吃飯,自己若擔心自己唔飽就自備乾糧。因為媽媽有糖尿病,我反而擔心她,我每晚會為她準備宵夜。
老人家唔會同我地去得幾多次旅行,無論行程過程有什麼不愉快也好,係BK呻下。每一個人也有選擇權,若真的接受不了,便不要再勉強使彼此關係惡化。

公爵府

reis 發表於 16-8-30 23:18
明白你,果D孝順仔,以為父母會喜歡,搞着我地新抱

你呢句真係中晒!深同感受!

男爵府

怕怕!不過點都要去1-2次。夠了!

珍珠宮

回覆:同老人家去旅行可能好大壓力-純呻,不喜勿插

同老人家去大陸算啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我會乜都懶晒老公度,因最終決定者係佢

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

新抱仔太太好了,出錢出力仲要受氣睇面色。真係吃力不討好!!

新抱只需要樂意參與, 開心相處已經好好。全部人哋個仔安排,新抱只照指示做,兩老一定讚口不絕。 有衰都係人哋個仔衰。

男爵府

Jane1983 發表於 16-8-30 23:39
有d老人家係好荒謬,有親友出去旅行,只係想留係酒店間餐廳食飯,行兩步都唔想,其實咁樣真係留係屋企算啦 ...

請佢地去香港/澳門既酒店檔旅行就啱

男爵府

好多人一離開香港,甚至自己住嗰區,就周身唔自在,跟著脾氣臭,搵位發難

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

跟團必選,最好搵到d老人團即係唔趕,舒服d貴少少好過,食野必定搵定超市係邊方便去買野食。

複式洋房

完全了解
身同感受
試過一次同佢地自由行都係以為跟團算

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好多孝順子女願意帶父母長老去旅行,希望佢地行得走得之時嘆下世界;長老當初亦樂意一起去;有些人跟團,但 ...

我都好怕同老人家出trip,不過果個係我亞媽同老豆。
我老豆係百彈斎主,乜都話人差,最叻發脾氣走咗去,好彩行咗兩步醒起響外地唔識講,先死死地氣行番嚟。
我亞媽係黑面神,事無大小港女上身黑口黑面要你估佢想點,因為佢覺得咁先矜貴!
兩老乜錢都唔會出,等女同女婿俾,乜都話香港有,但又不停買D同香港差幾蚊嘅嘢番去做手信
腳痛唔行得,但有D地方如明治神宮一定要行段路,就好似我地唔體諒佢咁委屈喊!
站站停影一個景點影一千張相,戶外一定帶大烏蠅太陽眼鏡,佢嘅年代,明星一定係咁影相。
我同老公講,好彩佢無心抱,唔肯人地果女點頂!

Tuscany    發表於 16-9-1 01:01

象牙宮

帶長者:

1. 參加團。
2. 有佢子/女去, 你可同去。至少你的另一半去。
3. 長者 " 作息 " 和旅行不同, 不易适應的。
4. 旅行 其实很累的。
5. 最好帶去佢地熟悉地方/ 小時/童年地方。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

1,2- 十分有共鳴

男爵府

happybebebe 發表於 16-8-30 23:08
只係99+新抱呢個組合已經知會不歡而散

首頁
12345...15

尾頁

跳至