自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章

Angela_mok 發表於 16-9-7 11:22
哦~呢個公仔我好少用
我都好少用,其實覺得呢個表情公仔唔似笑到喊(laugh2cry)

男爵府

唔肯定的唔會用,怕用錯就唔好意思。

珍珠宮

回覆:仍然仲有人搞錯

呢個英文係laugh2cry喎,laugh唔係笑咩,點解會喊既

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

呢個公仔似想嘔

翡翠宮

2018復活節勳章

設計都咁難明, 我都少用, 免得用錯

水晶宮

回覆樓主:

其實我覺得呢個公仔唔靚唔得意,含義又模糊,留黎做乜

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:哦~呢個公仔我好少用

原帖由 Angela_mok 於 16-09-07 發表
哦~呢個公仔我好少用
X2

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

honeykerry 發表於 16-9-7 11:07
之前都有好多JM講過

發揮你嘅想像空間,會幫到你,唔會 un 眼。

honeykerry    發表於 16-9-7 16:18

大宅

月牙兒♡ 發表於 16-9-7 11:33
本人覺得呢個公仔唔難理解,但唔知點解好多人都理解錯

如果多人誤解個公仔,即係個公仔本身有問題,應該修改下

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

突然間,令我有所感觸,有D唔開心,
每一份創作,都是作者的時間,和心機,
没有發揮想像空間,乃是個人問題,
閱者不喜,大可以略過,
請尊重每一位創作者的精神。

大宅

我而家先知係笑到喊...我一直以為係傷心所以喊

男爵府

開心吸收勳章

霜霜 發表於 16-9-7 16:29
突然間,令我有所感觸,有D唔開心,
每一份創作,都是作者的時間,和心機,
没有發揮想像空間,乃是個人問 ...
唔係唔鐘意個公仔,而係個公仔含糊不清,好多時會用錯,明明講緊一件好傷心嘅事,例:我爸爸今日過左身
一睇到我都唔知俾咩反應好,我只係提醒一下咁啫~~

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

完全明白呢個公仔係笑到喊囉....但總有人講傷心事.都要用呢個~

WTAPP 都有呢個公仔啦~~

侯爵府

amyamy123 發表於 16-9-7 11:34
可能人地唔知呢
呢個公仔就咁睇我以為係喊

我都係

用戶要求終止服務

honeykerry 發表於 16-9-7 16:35
唔係唔鐘意個公仔,而係個公仔含糊不清,好多時會用錯,明明講緊一件好傷心嘅事,例:我爸爸今日過左身:laug ...

發揮你想像小宇宙,
唔好理佢 laugh to cry 定 cry to laugh ,
無提示之下,你諗下發言者想表達甚麼,
就系甚麽。

ysmpy    發表於 16-9-7 17:51

用戶要求終止服務

honeykerry 發表於 16-9-7 16:35
唔係唔鐘意個公仔,而係個公仔含糊不清,好多時會用錯,明明講緊一件好傷心嘅事,例:我爸爸今日過左身:laug ...

再講,就系個公仔含糊不清,
才會有多種用途,你話系唔系?

子爵府

回覆樓主:

原來係笑到喊,真係一啲都唔似。我一直以為係難受,sick之類嘅。。

男爵府

開心吸收勳章

霜霜 發表於 16-9-7 17:02
再講,就系個公仔含糊不清,
才會有多種用途,你話系唔系?

係....但用法唔係咁極端囉~~~
例:我個女做做功課瞓著覺,呯一聲個頭撞左落枱
例:我爸爸今日過左身
唔緊要啦...我只係厚多士講一講,無其他意思

男爵府

2024年龍年勳章

表達傷心都係用番呢個好D

honeykerry    發表於 16-9-7 17:15

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

這個初出時好多人用錯,後來都有jm出來說明,但近期真係又見人用錯,可能是新會員?

首頁

尾頁

跳至