自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

檸檬茶葉 發表於 16-10-7 21:14
今晚開飯,只有我同囝囝(就快3歲)吃,平時開飯都係佢自己搬張凳琴上自己張吃飯凳,今晚佢掛住玩玩具叫我 ...
媽媽硬頸d,BB是父母的是一面鏡子,佢會學習你的處事方式。你想佢軟,你都要對佢軟,佢自然而然會學懂,身教就是最好的教育。

珍珠宮

我仔都會咁,但我之後發現其實佢扭計扭到最尾吾係吾願去做,而係覺得媽媽肯幫佢等於原諒左佢,吾再嫐,所以我會帶佢一齊去做

男爵府

我自己都有一個4歲的小朋友,也是硬頸,試下鼓勵他,例如:我知道你可以做到嘅!努力試吓!

如果都不肯做,可以試下比賽形式。
例如:睇吓邊個搬凳,搬得快啲?

做到就讃,做不到的就話:你已經做得唔錯,不過可以更好,下次再努力!

每個小朋友都唔同,搵個啱他的方法,因材施教,大家一起努力!

伯爵府

檸檬茶葉 發表於 16-10-7 23:02
其實有好多事我已經唔執着了,好似要佢自己筆飯食咁,由兩歲開始訓練佢自己筆飯食,軟又試過硬又試過,收 ...

畢飯可以試下輪流畢遊戲,也可試下玩包剪揼,贏左先有得畢……

伯爵府

靚靚熊太太 發表於 16-10-8 01:53
我自己都有一個4歲的小朋友,也是硬頸,試下鼓勵他,例如:我知道你可以做到嘅!努力試吓!

如果都不肯做 ...

yeah…鬥快呢招我都成日用

男爵府

同我仔一摸一樣,又系今個月3歲,不過我仔系話唔識行路,要媽媽抱,我同距僵持系街,我媽苦口婆心到就快發脾氣,我先拖住喊緊既仔繼續行,堅持唔抱,

食飯我都試過自己發癲嬲到趕距出門,通常距不停喊曬口話食啦我食啦咁1分鐘我先開門俾距入來,真系乖乖食,

最近上咗育兒堂,明白管理自己情緒先,後來唸唸下其實抱下都唔緊要,4-5歲就抱唔到啦,不過講出唔抱就一定唔抱,所以下次距既要求我要認真唸清楚再答距,樓主你小朋友翻全日活動量可能比較大,小朋友成長大咗又真系明顯早肚餓咗,學校d茶點得好少咋,水都系裝1/4杯,飲水唔夠,晚飯時間可唔可以提早食?
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

珍珠宮

我越睇樓主你啲留言越覺得你同你仔好似一、兩年嘅我同我仔

我仔吾夠3歳時都畀我趕過出門口,仲嚇襯隔離屋(我地當時剛剛搬嚟),不過隔左兩年,都吾記得當時發生乜事啦,此次之後都無再咁做,都驚佢開始大,自己走左去,亦怕佢有童年陰影(好采明顯冇),再者大個左聽話左好多。

我仔以前發癲扭起計上嚟都係喊超過一個鐘,通常喊到後尾佢都吾知自己喊乜,但佢會叫我幫佢做某啲嘢去試探下我,睇下我嫐完未,我肯幫啫係件事完左,警報解除。

我仔又係會顧住玩,吾願自己食飯,我試過嫐到將佢啲玩具同碗飯掉曬落垃圾筒,兩個一齊發完癲後,都係咁,無改善過。後來我發現其實佢對食正餐係0興趣,佢肚餓會自己食,但食到冇飢餓感就會停左走去玩,玩樂大過食飯,直到大少少,返全日,係學校自己食飯先有少少改善,但都係要姐姐餵(如果姐姐吾係到就會好開心自己食)

我仔又係食完茶點再放學,但返屋企一樣不停食食食,食水果,食糖(限制每日最多2-4粒),食餅⋯⋯我由佢食,但講明一定要食飯。之前發現過兩次為左食零食吾肯食飯,我如佢所願吾駛食飯,但俾我逼佢食曬全屋零食(當然最後無食曬),以家吾敢再講要食乜乜乜,吾食飯。

教仔其實真係好勞氣,絕對係考緊父母EQ,不過我覺得父母都係人,有牌氣,會發火,會打仔(過左火當然吾得啦),可以理解,但最緊要俾小朋友知道你因乜事發火,到底你嫐佢D乜,佢做錯D乜,咁佢先吾會再犯,同時要了解佢,企返佢個角度都諗,先可以對症下藥

珍珠宮

shpfamily 發表於 16-10-8 02:03
yeah…鬥快呢招我都成日用

我62都鍾意嚟鬥快這招,不過我成日諗亞仔幾時先會發現爺爺食極碗飯都係咁大碗(62會添飯)

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢個歲數係咁,之後無嘢架喇,我女三歲,四歲都試過咁,唔妥協,大喊兩個鐘,發哂癲咁唔收聲,喊得好誇,佢平時好斯文架,果陣以為佢撞邪
最後要攬住佢再安撫先冷靜到,之後再解釋比佢知,而家5歲喇,算係聽話嘅小朋友。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

這情況我試過好多次,
又係喊起來1至2小時都得,
每次我都堅持要他說sorry,
基本都肯

大宅

先認同佢情緒,再了解唔想搬既原因
硬頸鬥硬頸,解決唔到事情

公爵府

好媽媽勳章

我女都似我硬頸,我會同佢講,我依家係度等你(係度等你呢四個字好重要一定要講,比佢知媽媽係關心同明顯佢既)等你喊完我地再傾下做咩事唔想搬凳仔,其間重複幾次等你喊完先,好快幾分鐘就會收聲,佢話攰你咪講原來你好攰但係媽媽煮完飯都好攰丫,不如你試下自己搬啦/試下一齊搬都得,何必要因為一張凳而大動肝火,唔好再趕佢出門口啦,你趕完又比佢入返屋即係佢贏嚇多兩次就無用,你永遠唔會做得出趕出去就唔比佢返入黎,我女23個月都好嘔血,成日郁啲就爆喊我會叫佢去廁所喊一陣唔閂門我係出面陪佢,你愈平靜佢愈快冷靜落黎

大宅

回覆:檸檬茶葉 的帖子

唔屬硬頸,俾人竉壞左,依賴慣其他人。媽媽你要堅持。

珍珠宮

回覆樓主:

咁小事 我都覺媽媽仲硬頸
因為張櫈搞咁耐 飯都食完囉

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

3歲咋啵
其實 如果可以令場面唔洗搞到咁疆

就同佢講 媽咪都好攰
不如我地一齊搬!

禁止訪問

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

樓主!我覺得你压力好大,比你的bb更梗頸,你咁做,小朋友亦未必信服你!

男爵府

而家小朋友好叻佢知道大人會有啲位可以妥協,佢地會一而再再而三挑戰大人嘅底線。所以唔好同佢地鬥智,要佢地自己思考。唔搬櫈冇問題,咁自己諗下後果,要堅持佢去成擔個後果!
唔需要鬧,打,扭計請佢搵個地方扭,唔好嘈住媽咪。不過有時候佢地真係可能攰,所以控制唔到自己,咁就要滿足咗佢呢個需要先啦!
又,如果佢因為飯前吃過零食而扭唔吃飯,你就要先處理咗呢樣先喇!
無聊閒在家

男爵府

回覆樓主:

3歲仲叫自己做bb? 其實可以引導佢學做大個仔,等佢知道大個仔仲勁仲犀利

公爵府

namnamnamlolo 發表於 16-10-8 07:43
咁小事 我都覺媽媽仲硬頸
因為張櫈搞咁耐 飯都食完囉

執著ED嘢
同個三歲仔鬥硬頸,其實有乜為?

首頁

尾頁

跳至