自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

au2109 發表於 16-10-23 18:05
今日去完遊行系我第一次既遊行令我大開眼界~甘多弱能人士都山長水遠出黎遊行政府今日連信都冇接~更加吾好 ...

係有安樂死,幾年前,我屋企人末期癌症,在屋企人及幾位醫生同意下,打了一支針,令心跳慢下來,約2至3小時便走了

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Teletrend 發表於 16-10-23 20:27
係有安樂死,幾年前,我屋企人末期癌症,在屋企人及幾位醫生同意下,打了一支針,令心跳慢下來,約2至3小 ...

但身體機能健康但不能自理既就未有類似既做法
關注自閉症兒童

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Teletrend 發表於 16-10-23 20:27
係有安樂死,幾年前,我屋企人末期癌症,在屋企人及幾位醫生同意下,打了一支針,令心跳慢下來,約2至3小 ...

重覆了

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

我支持安樂死,當你見到至親係病床上被癌魔折磨果一刻你只能夠望住佢痛,不停求你殺左佢,果種痛苦無助,我恨不得俾佢安樂死來個了斷!

子爵府

au2109 發表於 16-10-23 20:06
我系講緊冇自理能力既子女~做父母既搵吾到可靠既照顧者我覺得絕對有權幫佢決定日後既路~我覺得之前有爸 ...
我就反而認為如果父母可以冇自理能力決定安樂死
反而加深社會對弱能人士既歧視
會俾個社會錯覺『反正都安樂死, 點解仲要起院舍, 點解仲要支援佢地』
令繼續生存既弱能人士更加痛苦

我唔反對年老未期病患者安樂死
但前提下安樂死既意願自己做決定
其他人插手他人既安樂死行為好易被濫用

禁止訪問

開心吸收勳章

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

我支持㗎!

琥珀宮

引用:Quote:Teletrend+發表於+16-10-23+20:27+係

原帖由 au2109 於 16-10-23 發表
但身體機能健康但不能自理既就未有類似既做法
身體機能健康,只係不能自理,若咁就可以由照顧者決定生死,全世界都唔會接受咁既安樂死。

子爵府

回覆樓主:

我十分贊成~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

安樂死的前提係「自決」,不是別人提出/要求,這個如果立法要有好多地方需要清楚厘定,否則可能被有心人濫用,製造更多社會問題。如果安樂死可由他人/親人提出是極危險的行為。

男爵府

crt1234 發表於 16-10-23 20:33
我就反而認為如果父母可以冇自理能力決定安樂死
反而加深社會對弱能人士既歧視
會俾個社會錯覺『反正都安樂 ...

其實子女安樂死對於父母黎講吾系一個最可笑最悲痛既決定咩?但系萬一我地死前仍然睇吾到政策/院舍既改變~等待別人既幫助吾系比自己解決黎得容易嗎?
關注自閉症兒童

子爵府

回覆樓主:

我讚成安樂死但唔認同呢兩件事拉埋一齊黎講
安樂死至少都係本人認同的情況下進行
但弱能人士未必有能力去決定
而旁人就替佢決定生死
個感覺好差
做好資源support較為重要
未經本人同意,請勿轉載內容!

侯爵府

畀面勳章

今日去完遊行系我第一次既遊行令我大開眼界~甘多弱能人士都山長水遠出黎遊行政府今日連信都冇接~更加吾好 ...

其實好矛盾。
Nice to meet you!

子爵府

係有安樂死,幾年前,我屋企人末期癌症,在屋企人及幾位醫生同意下,打了一支針,令心跳慢下來,約2至3小時便走了

子爵府

回覆樓主:

我唔希望安樂死同他們拉埋一齊講
我支持安樂死係因為當病痛不斷折磨又或者癱瘓的時候
與其拖日子,倒不如尊重病人的選擇
未經本人同意,請勿轉載內容!

男爵府

414928 發表於 16-10-23 20:41
安樂死的前提係「自決」,不是別人提出/要求,這個如果立法要有好多地方需要清楚厘定,否則可能被有心人濫 ...

知道實行起上黎系非常困難~但呢個方法系今日在場父母提出黎既傷心決定~好難過~
關注自閉症兒童

男爵府

eggpudding 發表於 16-10-23 20:43
我讚成安樂死但唔認同呢兩件事拉埋一齊黎講
安樂死至少都係本人認同的情況下進行
但弱能人士未必有能力去決 ...

所以點解叫做無聲吶喊~因為佢根本講吾出口~我地小小既力量根本左右吾到政府改變~父母想要做既只系想子女吾好受到傷害~雖然知道實行好困難~但呢個系可悲既唯一決定~
關注自閉症兒童

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

支持

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:安樂死條例

我老公成日話去瑞士安樂死

水晶宮

病重我明
但弱能人士都係?

首頁
12345...8

尾頁

跳至