自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

回覆 mickey2013 的帖子

我係佢肚裡嗰個都未必想出世!!!!!!我要富爸爸!

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我覺得幾方面

首先你接唔接受落仔,第二計過條數得唔得先(一係請工人,一係你唔返工),第三,湊3個堅辛苦,有無心理準備。

我唔會叫你一定生出黎(亦唔覺得依度既jm有一面倒叫你生),但如果你已經有左,希望你地以後負返d責任,搞前做足安全措施。

子爵府

回覆樓主:

仔女仲咁細,冇心要就避孕啦

子爵府

回覆:母親的抉擇之第三胎

如果我本身有兩個,經濟又麻麻,我谂都唔使谂會落,除經濟外,依家教養都系一個問題,仲有就算3個定2個我都會揀學卷讀,那是福利,唔用就笨!😊

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

其實你唔想要咪避孕囉

珍珠宮

回覆樓主:

我明白你的忐忑不安和震撼,我早陣子也和你一樣。
但,我撫心自問,若不是健康問題,我接受唔到墮胎,我驚,好驚。
也怕自己會後悔,每當 夜闌人靜 午夜夢迴之際,可會想哭? 當心中放不下時,有人理解支持攬住我嗎? (講緊幾十年至死,唔係一兩年)

辛苦些,捱左佢,dup 低頭默默行,時間好快過。
阿三出世時,你大仔有三歲幾, 二女有兩歲。

安排大仔入全日制學券K1, 二女讀N (如請工人,可不讀) 。 等一年,二女讀學券幼稚園,阿三再一齊上。

係窮架喇,係要捱架喇 加油。
PS 我阿三會響一月出世了。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

開心吸收勳章

你奶奶好辛苦

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好難搞,一個錢字,搞得掂就生

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:2個仲好細3歲仔同15個月女~無請工人~嬤嬤

原帖由 orangejuice2007 於 16-11-15 發表
2個仲好細3歲仔同15個月女~無請工人~嬤嬤60幾歲全職湊,哥哥翻緊N,嬤嬤知道後話好難湊,好辛苦~即不支 ...
幼稚園其實冇所謂,一個字玩,唔好浪費金錢

水晶宮

回覆樓主:

呢度通常叫你生,我就會講總之錢,壓力,辛苦,唔好怨先好生,錢係其中一個因素,仲有好多事情在後,唔好到時生出來又話辛苦,老公唔理,99唔湊,所有野自己揀,唔好怨人,更加唔好生左出嚟令小朋友受苦,我真係好驚生完好多媽媽都失晒控,唔想有悲劇發生

水晶宮

幸福花 發表於 16-11-15 23:44
回覆 mickey2013 的帖子

我係佢肚裡嗰個都未必想出世!!!!!!我要富爸爸! ...

其實係架, 而家年代不同,以前我地細個真係冇所謂,平養,而家d媽媽唔比較,小朋友自己都比較,真係有小朋友問父母點解要生佢出嚟

子爵府

回覆樓主:

如果有左就要,唔係就唔好諗

公爵府

其實讀得私幼即經濟唔係問題啦.....

水晶宮

yl88 發表於 16-11-15 22:54
我懷第二胎時,家有巨變,當時我都想過唔要!!
但最後有一個jm點醒我,佢話生出來,即使有困難 ...

同你講有困難總有人分擔,呢句說話都好自私下,自己搞出嚟,仲想人同你分擔,我真係無言

男爵府

畀面勳章

努力,加油媽媽!我估你都好煩腦!
最緊要是自己身體,要與不要都好傷身!
我相信上天俾得你們,會為bb安排一齊...

伯爵府

orangejuice2007 發表於 16-11-15 22:22
2個仲好細3歲仔同15個月女~無請工人~嬤嬤60幾歲全職湊,哥哥翻緊N,嬤嬤知道後話好難湊,好辛苦~即不支 ...

唔想要為何不避孕?有左又唔要對佢好唔公平。如果只因哥哥冇得讀私幼就扼殺佢的生命,我覺得太殘忍。

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

選擇要定唔要都好,一定要記著,無論將來係點都要無怨無悔。

呢度無人幫到你揸主意,唔同人有唔同意見,最重要係同老公取個共識。

無論做咩決定都一定唔會有最好,只有係最適合目前嘅選擇,要同唔要都係一輩子嘅事,希望你好好想清楚自己所能承受幾多。

大宅

算死草 發表於 16-11-15 22:53
如果你已有左,只想問一句,點解亞哥係寶,肚裡的係草,可有可無?

公爵府

iamlazy 發表於 16-11-16 00:01
同你講有困難總有人分擔,呢句說話都好自私下,自己搞出嚟,仲想人同你分擔,我真係無言
...

我只係分享當日那jm對我說的話啫
各人聽完也許有不同的體會,唔一定係自私的
我好多謝當日勸我生個bb出來的眾jm們 ,回頭想想,如果當時真係唔要佢,以我的性格,我會難過一世!!
依家雖然辛苦,但總算心中無愧
我只是對樓主説出我曾經歷過的事,至於她如何做就是她的事了。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

honeyBB 發表於 16-11-15 23:37
湊係老人家,唔關平有平湊呢個問題上。有冇諗過一個6x老人家湊2個已經好辛苦,遲d仲要佢湊多個new born,你 ...

認真,我未夠三十歲,但叫我湊工個幼兒,我都想暈低算

首頁
12345...11

尾頁

跳至