婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

maww 發表於 16-12-11 11:09
我同老公嘈交,佢回家當然有問題,但6299可以勸交,而吾係叫佢搬返屋企,搶埋個b離婚架
...

jm稍安無燥。6299係你無可能改變到既人,佢地做咩講咩唔好太上心。

重點係你老公,jm試吓同老公約法三張先,日後夫妻嘈交,老公可以落樓下食吓野行吓先回家,jm做老婆亦唔好咬住唔放,大家冷靜左傾吓可以點解決問題。同老公講,你知佢重視屋企,唔想同佢屋企人關係惡化,請老公唔好將夫妻間既煩惱矛盾帶俾佢屋企人。

至於同住,你老公如果都無意同住,jm亦唔好太緊張。就算你老公有呢個意思,你只需要以大家生活習慣唔同,唔想令彼此摩擦更多為理由,溫柔地婉拒。記住,要溫柔、微笑地婉拒。

美菲絲    發表於 16-12-11 15:11

大宅

shannon_fky4186 發表於 16-12-11 12:51
jm稍安無燥。6299係你無可能改變到既人,佢地做咩講咩唔好太上心。

重點係你老公,jm試吓同老公約法三張 ...

好,謝謝你啦,我會努力做好的

大宅

Huuu 發表於 16-12-11 12:39
搵個好時機,兩公婆最好出去食個晚飯。我自己會搵d蠋光晚餐地方,平平地Mr steak,因為呢個環境可 ...

無人湊b呀,所以好難2個人出去,但我會試下用其他方式再傾下的,謝謝你啦

男爵府

maww 發表於 16-12-10 23:16
其實已經好少見,我見親都吾出聲,係佢地不斷係度質問點湊b或教訓我,我有時忍吾到就反駁,有時就吾出聲, ...
我諗佢既意思係你地成日嗌交, 點好好過日子? 我生完BB都同C6好多拗撬, 好多過來人話過左頭兩年會好D, 係我身上都真係幾準, 可能bb大左唔需要咁多attention, 又可能時間愈耐見得多發生得多大家都唔想再為d小事而嘈, 近幾個月明顯改善, 其實已經差唔多去番生之前好少嗌交~

如果你C6都係聽你話多D, 最好既方法係你兩個保持相親相愛, 唔好俾62有機可乘

同埋, 過來人, 湊BB好辛苦, 又唔夠休息, 每日都不停重覆同一樣工作... 所以情緒唔好成日控制唔到脾氣, 不過, 想發脾氣時退一步諗下C6既付出 (只適用於好C6), 有時可能係自己唔知足...

大宅

maww 發表於 16-12-11 00:37
我有話我老公裙腳啦,佢地一家吾覺得有問題架,咩都幫住個仔,姑拉幫曬個細佬,我講咩都係錯
...

幾時都係架啦!99,姑9同你老公有血緣關係,閉門一家親,而新抱/弟婦?? 外人都不如囉~我都係過來人, 非常明白你感受,有時同老公嘈交都唔敢話俾娘家知,怕佢地擔心,寧願自己落樓下公園喊左出黎算數,所以做女人真係好委屈,要面對99,姑9,要顧佢地感受, 咁有冇人可以顧下新抱/弟婦感受呢?

子爵府

maww 發表於 16-12-11 07:31
我可以話聽吾到電話,但whatsapp, wechat吾通成日話睇吾到咩,好難信架嘛,唉
...

覆~~~~咪三五個鐘頭後先覆囉~~~~明係唔啋佢地架啦~~~不過又做到懶係唔係之麻~~~

唔急既咪whatapp,wechat黎囉~~~既然唔急即係唔係即覆啦~~~~~

急既你地咪打黎囉~~~~我聽唔到miss左~~~你地咪打俾我老公囉~~~咁有事打得俾我老公~~~我老公自然會幫佢地解決架啦~~~

整整下我奶奶巳經冇搵我~~~因為佢講親話我好唔聽電話~~~我都扮傻答~~下~~係咩~~你打俾我咩~~~唔知喎~~~哦~~~可能聽唔到電話響啦~~~

whatapp果d雖然我冇加佢~~~但對住d我有加又唔想理既人~~~我經常都巳讀不回~~~佢係要問點解既~~~我咪答~~~呀~~可能太多訊息~~~有時睇漏~~~或者咁岩睇完有野做唔記得覆~~~~

你咁講只係搵個借口廢事嘈交姐~~~佢自己心裡有數啦~~~

子爵府

maww 發表於 16-12-11 07:33
我只係同我老公講嘈交吾好下下返去6299度,會比人話裙腳,同埋係我地2個人既事,大家2公婆傾掂就得啦,無 ...

你地當時點嘈法我更係唔知啦~~~我意思你當面咁講佢~~~佢更唔開心啦~~~~

從你口講出黎~~~咪即係你都咁睇佢囉~~~

成句說話~~~cut左句裙腳~~~淨係叫佢唔好返老爺奶奶度~~~我地兩公婆既事慢慢傾~~~巳經傷害性變成零啦~~~加左句裙腳~~~聽完佢d火燒到彭彭聲心諗~~乜裙腳呀~~我幾十歲人乜都係靠自己~~點裙腳法呀~~~bababababa~~~仲聽鬼到你其他咩~~~

子爵府

maww 發表於 16-12-11 10:43
我家人同朋友係會勸交,吾會火上加油的,我覺得係教養問題

咁佢一家教養有問題巳經係解決唔到既事實黎架啦~~~

你亦咪鬼理佢地~~~又唔係有身家分~~又唔係要靠佢地過活~~~~只要夾住個老公就得啦~~~

男爵府

maww 發表於 16-12-10 22:57
因為佢得1個仔,但有幾個家姐,佢話仔係最重要,係自己人,女就吾係,咩事都要搵我老公,例如電話上吾到網 ...

痴線!咩叫見b女得意就想要呀?就算真係去到離婚咁大件事,bb都會判比媽媽,尤其重要係女仔!叫你62摟住你c6睡啦!

男爵府

maww 發表於 16-12-11 00:21
我老公只係發脾氣返左6299度,之後返左黎啦,佢聽我話多過佢父母,只係6299成日想一齊住,話要我服侍佢地 ...

點解你重唔block曬佢地?還掂佢地教你仔休妻,你重當佢地自己人?得閒重要講下,現在時代不同,睇下d明星,生完仔女離完婚不但可以再嫁,重要越嫁越幸福呀!咪以為娶左過門,就一世當人地個女係妹仔兼揾人笨,以為男家係李+×、李兆基……呀!

大宅

littlesun 發表於 16-12-11 14:17
我諗佢既意思係你地成日嗌交, 點好好過日子? 我生完BB都同C6好多拗撬, 好多過來人話過左頭兩年會好D, 係我 ...

bb出世後其實吾係成日嘈,反而係bb出世後,6299攪到我地成日嘈交,好影響感情,仲要係背後推波助瀾,極品,我坐月時已經攪到我成日喊,差點抑鬱,而家就落井下石,我全職湊好攰休息吾夠個人都燥左係真,會好好控制自己,減少嘈交的機會,謝謝你的建議,無諗過6299咁衰,因為生b前關係好好的,否則佢地都吾會有曬我通訊apps同成日打比我,而家,吾該儘快遠離我就夠了

大宅

chanlouisa 發表於 16-12-11 14:30
幾時都係架啦!99,姑9同你老公有血緣關係,閉門一家親,而新抱/弟婦?? 外人都不如囉~我都係過來人, 非常 ...

我有同家人講,佢地都覺得男家好有問題,但係都叫我包容及家和萬事興,吾會叫我離婚囉

大宅

美菲絲 發表於 16-12-11 14:55
覆~~~~咪三五個鐘頭後先覆囉~~~~明係唔啋佢地架啦~~~不過又做到懶係唔係之麻~~~

唔急既咪whatapp,wechat ...

我吾知佢地真蠢定扮野 會當面問點解吾覆,係次次都問,我話聽吾到電話,佢話見到我上線都吾覆,擺明就吾尊重喎,其實點解吾覆咁多次都仲要搵我,真係吾明,吾妥我又要煩我,想點呀

大宅

美菲絲 發表於 16-12-11 15:02
你地當時點嘈法我更係唔知啦~~~我意思你當面咁講佢~~~佢更唔開心啦~~~~

從你口講出黎~~~咪即係你都咁睇 ...

我吾係嘈交時話佢裙腳架,嘈緊仲火上加油,點會咁做喎,我係事後話佢架,佢聽完都無野先無奈

大宅

美菲絲 發表於 16-12-11 15:08
咁佢一家教養有問題巳經係解決唔到既事實黎架啦~~~

你亦咪鬼理佢地~~~又唔係有身家分~~又唔係要靠佢地過 ...

我吾係靠佢地架,我家比佢家有錢,我學歷人工都比我老公高,我先吾怕佢地,係吾想破壞家庭幸福同埋吾想小朋友單親,先繼續忍,6299仲以為我好驚離婚,以為女人嫁左就要聽曬男家話,我真係想當面爆佢地,但我要維護我家人,吾想比人話無家教,同佢地一般見識

大宅

VampireBaby 發表於 16-12-11 15:14
痴線!咩叫見b女得意就想要呀?就算真係去到離婚咁大件事,bb都會判比媽媽,尤其重要係女仔!叫你62摟住你 ...

係呀,明明話女係外姓人,仔先最重要,見我阿b可愛,成日比說話我聽話要湊,慳返啦吾該,當初係你地話吾湊架,家下想點就點咩,

我個女明明同我餅印,街外人都咁講,62夠膽死話似99,阿b大個左少少就話似大姑拉,總之只可以似男家人,我同佢講我個女人人都話似我,佢吾出聲,下次佢再講似邊個,我會話樓下看更話阿b似佢喎,睇下佢點

大宅

VampireBaby 發表於 16-12-11 15:24
點解你重唔block曬佢地?還掂佢地教你仔休妻,你重當佢地自己人?得閒重要講下,現在時代不同,睇下d明星 ...

我知道佢叫我老公離婚搶b後,已經block曬了,真係好開心,大家知大家吾妥對方,吾見咪好囉,

點解係要3日吾埋2日話要見阿b,又話病呀無人理要同住,又話要湊b,又話見吾到阿b訓吾著,以為阿b係佢生咩,痴線

EudyptulaMinor    發表於 16-12-12 11:41

子爵府

maww 發表於 16-12-11 22:24
我吾知佢地真蠢定扮野 會當面問點解吾覆,係次次都問,我話聽吾到電話,佢話見到我上線都吾覆,擺明就吾尊 ...

你咪扮傻話~~~係咩~~~有上線咩~~~我都唔知既~~~其實我對電話d功能唔多在行~~~~

大家斗吹既姐~~~講得幾講~~~連whatapp個上線時間都隱形左佢~~~~等佢冇得睇你幾時上線~~~

我連乜app都冇加奶奶~~~佢講過幾次要加我架~~~我答佢我唔玩依d app~~~但我有加大伯兩公婆(我地關係ok~~不過都冇乜野講~~係過時過節約食飯時先會用)~~~所以佢明知我有用依d app但就係唔加佢架~~~但又吹得我脹咩~~~

子爵府

maww 發表於 16-12-11 22:32
我吾係靠佢地架,我家比佢家有錢,我學歷人工都比我老公高,我先吾怕佢地,係吾想破壞家庭幸福同埋吾想小 ...

咁又係呀~~~~你爆佢地咪即係同佢地一樣囉~~~~唔需要爆佢地~~~~無視佢地就得~~~

以後有乜都唔好提佢屋企人~~~既然依家都講到佢地明叫你老公同你離婚囉~~~咁咪唔好再見~~~唔好再聯絡囉~~~~未發生d咁既事就話扮下野~~~要聯絡下~~~要過時過節食下飯姐~~~~依家唔洗啦~~~~

你同老公既野就自己兩公婆傾掂佢~~~~唔好俾佢再唔返屋企訓~~~點嘈都好~~~頂多落公園仔坐下轉頭一定要返上黎屋企~~~

子爵府

maww 發表於 16-12-11 22:37
係呀,明明話女係外姓人,仔先最重要,見我阿b可愛,成日比說話我聽話要湊,慳返啦吾該,當初係你地話吾湊 ...

仲下次~~~~以後唔見啦~~~~都講到叫老公同你離婚囉~~~仲見乜野~~~

佢地鐘意講乜咪講乜囉~~~~講左又唔會變成事實~~~~你當佢地青山出黎咪得囉~~~~

首頁

尾頁

跳至